Softwaremaker Mozilla zet op 22 maart 2011 de definitieve uitvoering van webbrowser Firefox 4 online. Dat meldt het bedrijf in een weblog. De vorige grote release stamt uit juni 2008 en is onder de lezers van Computable.nl de meest gebruikte browser na Internet Explorer. In Firefox 4 kunnen gebruikers instellingen synchroniseren over diverse apparaten. Ook zou alles sneller werken en is open HD en 3D mogelijk. De browser ondersteunt zelfs multi-touch.
Zowel de interface als ‘onder de motorkap’ is veel verbeterd aan het opensourceprogramma, stelt de fabrikant. Het op verschillende apparaten synchroniseren van wachtwoorden, bookmarks en tabbladen is iets wat bij concurrent Google Chrome al langer kan. Nieuwe technologie als WebM en WebGL stelt de gebruiker in staat om video in open HD-formaat en in 3D te bekijken vanuit de browser.
Sleur & pleur
Firefox 4 ondersteunt de toekomstige internetstandaardtaal HTML5 en het gebruik daarvan bij bijvoorbeeld webvideo, drag & drop (‘sleur & pleur’) en het opvragen van bestanden. Ook de nieuwe Javascipt-waarden worden ondersteund. Voor ontwikkelaars van add-ons heeft Mozilla ook zijn software-ontwikkelkit (SDK) vernieuwd.
Een andere nieuwigheid is de ondersteuning voor multi-touch in combinatie met besturingssysteem Windows 7. Onder multi-touch wordt verstaan het met twee vingers navigeren over het aanraakscherm. Dit kan handig zijn bij tablet-pc’s die draaien op Windows 7. Dat zijn er (nog) niet veel.
Acht miljoen downloads
De eerste uitvoering van Firefox verscheen in november 2004. In oktober 2006 kwam Firefox 2.0 uit. Die werd in juni 2008 opgevolgd door Firefox 3.0. Deze uitvoering werd in het allereerste etmaal ruim acht miljoen keer gedownload en is inmiddels bij zijn zesde upgrade (3.6.15). De release candidate (de definitieve bètaversie) van Firefox 4.0 werd op 9 maart 2011 gepubliceerd.
Onder lezers van Computable.nl was in 2010 Microsoft Internet Explorer met 60,8 procent heer en meester. 23,7 procent van de lezers gebruikten Mozilla Firefox. Google Chrome wordt door 8,7 procent gebruikt, gevolgd door Apple Safari (4,8 procent). De trend is dat Internet Explorer marktaandeel inlevert ten gunste van de andere genoemde browsers.