Als de stappen van virtualisatie, optimalisatie, et cetera gedaan zijn en eral met buitenlucht gekoeld wordt en de tl-verlichting vanzelf uitgaat; hoe kan een datacentrum dan nog efficiënter worden? Door te zorgen dat alleen dat wat nodig is gebruikt wordt, kan de datacentrumefficiëntie naar een volgend niveau getild worden.
Als een datacentrum op een operationeel optimum draait (met andere woorden: het levert de vereiste it-performance) zullen er nieuwe oplossingen gevonden moeten worden om een datacentrum op een optimale manier te gebruiken. Hoe eenvoudig dit ook klinkt, zelfs een beetje cloud heeft maar een efficiëntie van ongeveer 60 procent en een doorsnee datacentrum komt niet verder dan 10 à 15 procent. Op applicatieniveau wordt dit nog veel erger. Als 50 procent van de gebruikte tijd overbodig is (het weekmenu van de kantine is ’s nachts ook beschikbaar), blijft er een applicatie efficiënte van 30 of 7,5 procent over. Dat is niet veel!
Dus, met welke stappen kan er dan nog wel een hogere efficiëntie behaald worden?
Het onderliggende paradigma is simpel. Gebruik wat je gebruikt optimaal, draai ergens anders als mogelijk en zet uit wat niet nodig is. In vier stappen:
1) Inventariseer
Maak een inventarisatie van de (interne) klant behoefte. Een goed vertrekpunt zijn de sla’s zoals die op dit moment worden gebruikt. Deze laten zien welke resource kritisch zijn, welke niet en wat de gewenste beschikbaarheidstijden zijn. Daarnaast levert het informatie over welke systemen en software werkelijk gebruikt worden en daarmee voor stap 4, welke niet.
2) Plaatje!
Maak een plaat/overzicht van de toestand van de huidige infrastructuur. Bepaal wat de huidige infrastructuur doet, kan doen en vergeet vooral niet, wat het niet kan doen. Primaire onderdelen hierin zijn, welke hardware is er en vooral welke software draait daar op.
3) De toestand in de wereld
Wat is de huidige toestand van de techniek in de wereld en wat hiervan is bewezen technologie. Wat kunnen de leveranciers van hard- en software nú leveren. In een technologie-wereld die constant aan verandering onderhevig is zal wat vandaag het nieuwste van het nieuwste is morgen totaal verouderd zijn. Maak dus een gedetailleerd inzicht in wat er vandaag mogelijk is.
4) Stappenplan
Maak een mapping van wat er nodig is (stap 1) op wat er beschikbaar is (stap 2) en waar verbeterd kan worden (stap 3) waar mogelijk. Hier ontstaat het ontwerp/stappenplan van het gebruik van een hoog geautomatiseerd datacentrum om in een optimaal efficiënte infrastructuur te voorzien. Optimale performance met een minimale (ecologische) belasting.
Als met bovenstaande het stappenplan klaar is komt de transitie fase. Kritische systemen gaan naar een 24×7 omgeving met uitwijk. Andere systemen worden zo geplaatst dat het in lijn is met de vereiste beschikbaarheid. En het weekmenu van de kantine is dus ’s nachts niet beschikbaar en draait overdag in de cloud!
Met deze aanpak (voor het artikel natuurlijk sterk versimpeld) ontstaan er twee significatie verbeteringen
• De eerste verandering is dat het gebruik van bestaande technieken zoals virtualisatie en optimalisatie zorgen voor een veel hogere utilisatie van de beschikbare huidige hardware.
• De twee verandering, het gebruik van nieuwe technieken zoals SSD, follow the sun, cloud, en vele anderen zorgen dat datacentra optimaal draaien waar nodig, en de rest gaat of in de wolken of uit.
In de praktijk zal een traject maanden tot jaren duren. Maar verder optimaliseren dan dat we nu doen vereist ook een verdergaande aanpak dan alleen maar de techniek zoals dat nu nog gebeurd.