Onder een slecht gesternte begint op woensdag 16 maart 2011 de vakbeurs Zorg & ICT 2011 in de Jaarbeurs in Utrecht. De invoering van het elektronisch patiëntendossier (epd) hangt aan een zijden draadje. Een meerderheid in de Senaat ziet het digitaal uitwisselen van patiëntendata niet zitten. Maar het uitwisselen van (beeld)informatie en medische dossiers is een centraal thema op de vakbeurs. Tijdens een congres is er zelfs aandacht voor epSOS: een initiatief om te bouwen aan een Europese infrastructuur voor het uitwisselen van patiëntgegevens.
Laat de Eerste Kamer het maar niet horen: het project epSOS (Smart Open Services voor European Patients) werkt aan een ict-infrastructuur voor de digitale uitwisseling van relevante patiëntgegevens over de grenzen. Zorgaanbieders krijgen dan toegang tot informatie van patiënten in Europese zorginformatiesystemen. EpSOS is in juli 2008 gestart als een breed Europees project door een keur aan partijen uit EU-lidstaten, waaronder ministeries van Volksgezondheid, nationale expertisecentra en tal van ict-organisaties. Ook het door de senaat deze week zwaar bekritiseerde ('een goed nieuws show') Nationaal ICT-instituut in de zorg (Nictiz) participeert in epSOS.
IHE
Tijdens het congres van het platform IHE (Integrating the Healthcare Enterprise), dat plaatsvindt tijdens Zorg & ICT 2011, vindt er een presentatie plaats van epSOS. Ook andere congresonderdelen gaan over het al dan niet probleemloos uitwisselen van patiëntinformatie binnen en tussen zorginstellingen op elk gewenst tijdstip, een speerpunt van het IHE.
Zorg & ICT 2011 vindt plaats van 16 tot en met 18 maart 2011. De beurs wordt voor de negende keer gehouden. In totaal presenteren 170 standhouders, waaronder vele epd-leveranciers, hun producten- en/of dienstenaanbod tijdens Zorg & ICT. Er is verder aandacht voor innovatie, facilitaire automatisering (domotica) en gaming. Op het Gaming Plein verzorgen exposanten demonstraties, workshops en seminars over gametoepassingen in de zorg.
DSSH
Naast de bijeenkomst van het IHE is er een tweede congres, georganiseerd door de Dutch Society for Simulation Healthcare (DSSH). Rode draad hier is het virtueel trainen van medici, met toegepaste simulaties, door middel van e-learning en serious gaming. Ook het prijzenfestival ontbreekt niet. In drie categorieën, Arbeidsbesparende technologie, Health 2.0 en Welbevinden van de patiënt, dingen nieuwe zorgproducten of -diensten mee naar de Innovatie Awards van Zorg & ICT en Zorgtotaal, een aanpalende vakbeurs voor zorgproducten die gelijktijdig plaatsgrijpt in de Jaarbeurs.