Nederlandse bedrijven verliezen jaarlijks naar schatting zo'n 23 miljard euro doordat werknemers de basale computervaardigheden niet onder de knie hebben. Uit internationaal onderzoek blijkt dat computerwerkers circa 38 minuten per dag besteden aan tal van improductieve bezigheden zoals ‘uitzoeken hoe het moet', ‘elkaar helpen' en ‘wachten op hulp van systeembeheer'. Onder andere Universiteit Twente gaat nu de prestaties van Nederlandse werknemers meten om het exacte verlies vast te stellen.
Het computergebruik stijgt nog steeds. Naar verwachting is in 2020 liefst 90 procent van de werknemers in Europa afhankelijk van de computer. Het belang om goed met computers uit de voeten te kunnen en onnodig verlies van productiviteit te voorkomen, wordt daardoor alleen maar groter.
38 minuten per dag
In steeds meer beroepen is de computer onmisbaar. Dat geldt uiteraard voor gespecialiseerde ict-taken, maar nog veel vaker voor ‘gewone' administratieve en secretariële taken, voor begroting en planning, voor het verzamelen en bewerken van gegevens en voor de presentatie daarvan. In diverse Europese landen is al onderzoek uitgevoerd om na te gaan hoeveel tijd mensen verliezen bij het gebruik van computers en internet doordat ze onvoldoende vaardig zijn.
De onderzoeken vertonen sterk overeenkomstige resultaten: ongeveer 8 procent van de tijd van een werknemer gaat op aan hulpvragen en ‘uitzoeken hoe het zit', wat neerkomt op een vermijdbaar productiviteitsverlies van 38 minuten per dag.
Wanneer de in andere delen van Europa (Scandinavië, Verenigd Koninkrijk, Italië) gevonden getallen ook voor Nederland gelden, bedraagt de zogeheten ‘cost of ignorance' voor Nederland 23 miljard euro per jaar. Universiteit Twente en European Computer Driving Licence (ECDL) Nederland willen dit jaar een onderzoek afronden om het precieze verlies in kaart te brengen.
En hebben we hier nog een bron bij?
Dat medewerkers allerlei informatie moeten zoeken (en dus niet direct tot hun beschikking hebben) hoeft niet persé aan die medewerkers te liggen. En mijn ervaring is dat het vaker aan de het bedachte systeem ligt dan aan de medewerker.
@peter, 16-03-2011 19:22 Leuk de schuld te geven aan het systeem. Let wel, we hebben het hier over “de basale computervaardigheden niet onder de knie hebben” De meeste problemen zitten helaas meestal tussen toetsenbord en stoel.
@Patrick. “tussen toetsenbord en stoel”, dat kan dan nog steeds de gebruiker of de ontwikkelaar zijn.
Er staat inderdaad niet wat men onder ‘basale’ vaardigheden verstaat. Als het gaat om het vinden van informatie dan kan het zijn dat men niet genoeg bekend is met de verkenner of met office, maar het kan net zo goed zijn dat de informatie dusdanig verscholen is opgeslagen dat zelfs de specialist moet zoeken. En ‘informatie’ kan dan daadwerkelijke documenten zijn maar net zo goed een (nieuwe of andere) interface.
Het komt van beide kanten, een interface of bestandslocatie moet logisch zijn (maar wiens logica dan?) en de gebruiker zal een training of instructie moeten hebben. Zeg eens eerlijk, hoeveel hebben een cursus office gehad toen de nieuwe MS office werd uitgerold? Of toen een nieuw document control systeem werd uitgerold?
Is het wel zo fair om alles op de gebruiker af te schuiven?
Ik heb het genoegen al zo’n 15 jaar beroepsmatig in de ICT te werken, en daarvoor een aantal jaar als student. Ruwweg begonnen met Windows 3.11, en via Windows 95, ME, XP, en Vista naar Windows7
Met daarbij een dito traject voor de office suite; ook daar heb ik al meerdere smaken voorbij zien komen
Kijk ik naar de verschillen tussen bijv. XP en Vista, dan ben ik in mijn menustructuur (vooral bij de verkenner- en configuratieopties) ineens vanalles kwijt. Gelukkig hebben we dan nog de “classic view”
Dito voor Office 2007; hierbij is de hele structuur van opties overhoop gehaald. Na ruim 2 jaar Office 2007 loop ik soms nog steeds te zoeken naar opties die ik in de vorige versie klakkeloos kon vinden.
Ik kan me heel goed voorstellen dat gebruikers die niet dagelijks met ICT producten werken hier de nodige problemen mee hebben. Voor de programmeurs die de applicaties (of dat nu webapplicaties of office is) kunnen bepaalde veranderingen logisch lijken, maar voor de gebruiker is dat lang niet altijd zo.
Ik vergelijk het wel eens met een auto: een versnellingspook in het midden, of een stuurversnelling: ze doen allebei hetzelfde, maar als je van het één naar het ander over moet, is het toch behoorlijk wennen en zoeken.
Het komt regelmatig voor dat ik collega’s iets over (MS) programma’s uit moet leggen over opties die ik zelf nog nooit gezien of gebruikt hebt maar voor hun ogen vogel ik het wel uit. Vaak is het nl. een kwestie van logisch nadenken en je technisch inzicht gebruiken. Dat de een iets meer aanleg heeft dan de ander is een gegeven maar dat is te verhelpen met (zelf)scholing.
Als je na 2 jaar nog niet Office 2007 door hebt zou het dan niet een idee zijn om daar even wat moeite in te steken zodat je weet waar je het moet zoeken.
Dan kan je ook afvragen of het verstandig is om je XP park naar W7 te upgraden zonder dat je personeel hier even een dagje een gestructureerde uitleg over wordt gegeven. En God verhoede dat je naar een heel ander OS overstapt.
de meest basic computer vaardigheden kunnen de gebruikers aanleerd worden.
en dat gebeurd meestal niet of niet voldoende omdat dit de werkgever geld en tijd kost en er ook vanuit gaat dat iedereen met een pc overweg kan, en dan krijg je dit soort problemen.
en je kunt er om lachen, ik ben al tig mensen tegen gekomen, die hun eigen pc niet wisten aan te zetten, dit niet aan hun collegas durfde te vragen en vol schaamte de helpdesk bellen, je legt ze uit dat er een grote knop op de behuizing zit waar ze even op moeten duwen. 2 uur later belt de gebruiker terug met de mededeling dat de kast nu geluid maakt en er lampjes branden, maar ze nog niks zien op het scherm. op het moment dat je gaat kijken staat het scherm nog uit.
vraag een helpdeks medewerker maar, die zal je ook bevestigen dat hij/zij dit wel eens tegenkomt.
ook PaVeKe moet ik wel eens gelijk geven. vaak word er software gebruikt, die je nog nooit ergens tegengekomen bent of die nooit gebruikt hebt, maar er word wel van de gebruiker verwacht dat hij/zij overweg kan met die software of dat een helpdesk medewerker dit kan supporten.
zoals Patric het al zegt, De meeste problemen zitten helaas meestal tussen toetsenbord en stoel.
maar als je de mensen niet opleidt of de vaardigheden bij brengt, zal het probleem ook wel blijven.
De waarheid ligt vaak in het midden omdat verschillende factoren een rol spelen.
– (delen van systemen) zijn onlogisch en moeilijk te gebruiken of falen
– sommige gebruikers hebben te weinig computervaardigheden
– de produktiviteit per medewerker verschilt veel ongeacht de computer. Dit varieert van slak tot werkpaard.
– organisaties verschillen. Bij de een werkt produkt X goed en bij de andere niet. Dit ligt meestal aan de implementatie.
En het goede nieuws: aan alle punten kun je wat doen.
@Nerd:
Waarom zou ik moeite doen om alle functies proberen te vinden in office (of welke applicatieOS dan ook) als ik ze maar zelden (1 keer in de paar maanden) nodig heb, en in de wetenschap dat met office 2012 (of wanneer de volgende versie weer komt) de structuur mogelijkerwijs toch weer op de schop gaat?
De office-suite is voor mij een hulpmiddel om documenten etc. te produceren, niet mijn core-competence.
@PaVaKe
Het gaat niet om die ene functie die je een keer per jaar gebruikt maar om die 38 minuten per dag. Of ruwweg ruim 2 weken per jaar. Als je dat kan halveren door een paar dagen bijscholing dan spaar je er al onnodige kosten mee uit.
En wat systeembeheer betreft wil ik nog wel een lans breken dat zij de ruimte horen te krijgen om pro-actief te handelen zodat gebruikers geen last krijgen van zaken die voorkomen had kunnen worden.
Soms zie ik reacties waaruit een grote vakbekwaamheid blijkt.
Vandaag mis ik dat even.