Het International Institute of Business Analysis (IIBA) heeft een referentiemodel voor business analyse gepubliceerd: het Business Analysis Body of Knowledge (BABoK). BABoK verzamelt en legt breed geaccepteerde en toegepaste taken en technieken op het vakgebied van Business Analyse vast. Deze taken en technieken worden middels enquêtes onder business analisten verzameld en door erkende business analyse experts gerecenseerd. Best practice dus.
BABoK verdeelt business analyse in zes kennisgebieden, die verder onderverdeeld worden in drie deelverzamelingen die te zien zijn doormiddel van drie gestreepte rechthoekige kaders (zie bijgaand schema, bron BABoK 2.0)
De buitenste gestreepte rechthoek [A], omvat het kennisgebied Business Analysis Planning and Monitoring. De taken in dit kennisgebied beheersen de business analyse taken van de andere kennisgebieden.
In de binnenste rechthoek [C] bevinden zich de Enterprise Analysis, Requirements Analysis en Solution Assessment and Validation kennisgebieden. Enterprise Analysis en Requirements Analysis zorgen ervoor dat de requirements op verschillende abstractie niveaus worden opgesteld, georganiseerd en geprioriteerd. Taken van Enterprise Analysis hebben betrekking op business requirements en taken van Requirements Analysis op stakeholder- en oplossingrequirements. Business analisten dienen ook te controleren of de door hen opgestelde requirements aansluiten bij de bedrijfsbehoeften, van goede kwaliteit zijn en probleemloos doorstromen richting implementatie. Het Solution Assessment and Validation kennisgebied omvat taken die dit proces ondersteunen.
In de gestreepte rechthoek [B] tussen de binnenste en buitenste gestreepte rechthoek [C en A respectievelijk] staan de Elicitation en Requirements Management and Communication kennisgebieden weergegeven. De taken in Elicitation zijn van toepassing op alle drie kennisgebieden die zich in binnenste rechthoek [C] bevinden, omdat het ontlokken van requirements voor alle requirement-niveaus van toepassing is (business-, stakeholder- en oplossingrequirements). Alle requirements dienen ook gemanaged te worden en doorgecommuniceerd te worden naar het projectteam en stakeholders. Dat maakt het Requirements Management and Communication kennisgebied, net als Elicitation, van toepassing op de drie kennisgebieden vanuit de binnenste rechthoek [C].
Naast kennisgebieden definieert IIBA (in Underlying Competenties) ook de nodige vaardigheden, kennis en kenmerken van een business analist die hem ondersteunen in een snelle en effectieve uitvoering van zijn taken. Dit blok maakt de afbeelding compleet.
Bevindingen
George E.P. Box heeft ooit gezegd 'Essentially all models are wrong, but some are usefull'. BABoK hoort zeker tot een groep van bruikbare modellen. Het biedt een pragmatisch raamwerk voor business analisten, dat ze in hun werk kunnen toepassen.
Ten eerste biedt het BABoK een duidelijke en eenvoudige beschrijving van business analyse vakgebied. De populariteit en erkenning van IIBA, dus ook van BABoK neemt sterk toe, ook in Nederland. Professionals die nu tijd investeren in het beter begrijpen van dit referentiekader zijn bezig met hun toekomst, als er steeds meer bedrijven er aandacht aan besteden. Persoonlijk vind ik het heel goed dat BABoK een gemeenschappelijk begrippenkader voor business analisten definieert. Het helpt mij en andere beoefenaars van business analyse een gezamenlijke taal spreken. Daardoor wordt de communicatie vereenvoudigd, worden minder fouten gemaakt en kunnen we beter de wensen van onze stakeholders vertalen.
Ten tweede kunnen organisaties dankzij deze overzichtelijke BABoK structuur hun processen met BABoK vergelijken en verbeteren. Dit is hoe ik het BABoK heb gebruikt om het requirements engineering proces van mijn organisatie onder de loep te nemen. Daarnaast kunnen business analisten BABoK gebruiken om hun eigen vaardigheden binnen het vakgebied te beoordelen en te verbeteren. Neem een BA Self Assessment test en evalueer jouw vaardigheden in business analyse. Good luck!