Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heeft een debat over het elektronisch patiëntendossier (epd) in de Eerste Kamer uitgesteld tot 29 maart 2011. De minister zou dinsdag 14 maart 2011 reageren op vragen van de Eerste Kamer-fracties over een nieuwe wet voor de verplichte invoering van het epd. Een meerderheid van de partijen heeft kritiek op de invoering van het epd en heeft veel vragen. De bewindsvrouw zou de vragen 14 maart 2011 beantwoorden, maar verzocht om uitstel.
De Kamerfracties van PvdA, SP en VVD zien vooralsnog weinig in de verplichte aansluiting van zorgverleners op een landelijke architectuur voor de uitwisseling van medische gegevens.
De VVD uitte felle kritiek. Fractielid Heleen Dupuis noemt het voorstel om zorgverleners verplicht aan te laten sluiten op het epd 'veel te overmoedig'. De Eerste Kamer-fractie van die partij wil een toelichting van de VVD-minister op de huidige uitwisseling van patiëntgegevens en het ontwerp van het landelijk schakelpunt (de infrastructuur voor uitwisseling van patiëntgegevens, red.). Verder betwijfelt de fractie of het nodig is nieuwe wetgeving door te voeren.
De PvdA pleit voor doorontwikkeling van regionale initiatieven voor de uitwisseling van medische gegevens, omdat kleine systemen veiliger en beter beheerbaar zijn. SP-fractielid en huisarts Tineke Slagter-Roukema vindt de plannen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) 'te complex, te duur en te technisch'. Ze wijst erop dat de doelstellingen van het epd sinds de eerste plannen in 1997 steeds zijn bijgesteld, waarbij sinds 2005 meer de nadruk ligt op inzage van de informatie door patiënten. Dit terwijl het systeem in eerste instantie is ontwikkeld voor de uitwisseling van informatie tussen zorgverleners.
Nictiz
Ook het Nictiz, de organisatie die zorgverleners helpt bij de aansluiting op het landelijk schakelpunt en informeert over het epd, krijgt ervan langs. Volgens de PvdA 'goochelt' die organisatie met cijfers en voert het een 'goed nieuws show op die geen recht doet aan de feiten'.
Bij de behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer viel op dat Kamerleden nog veel vragen hebben over de invoering van het epd en pas een standpunt willen innemen nadat die vragen zijn beantwoord.
Ache, dit wordt waarschijnlijk een standaard gevalletje dat de wal het schip niet keert maar dat het schip strandt en met veel inspanning over land weer in diep water wordt gesleept.
Helaas.
Een systeem waar duizenden mensen, medici, verzorgers, verzekeraars, toegang hebben tot ieders medische gegevens en daarin kunnen grasduinen en aanpassen kan onmogelijk veilig en privacy-bestendig zijn.
De simpele variant: geef ieder een chipkaart met zijn dossier. Dan heeft de patient weer de controle waarhij/zij recht op heeft.
Er is na 14 jaar al pakweg 300 miljoen aan het EPD zijn uitgegeven in opdracht van en met goedkeuring van het parlement. Ze zijn 3 jaar bezig met de landelijke invoering. En nu geeft het parlement aan dat ze er nog niet uit zijn wat de doelen en randvoorwaarden zouden moeten zijn. Ook verschillen ze nog steeds van mening hoe het EPD ingevoerd moet worden.
Steeds weer als politici zich met een groot ICT-gerelateerd project gaan bemoeien, dan gaat het goed mis. Kijk maar naar de problemen bij DUO (studiefinanciering), LNV (meststoffenheffing), de Politie (BVH, C2000), de Belasting (diverse systemen voor digitale aangifte), RWS (kilometerheffing), GBA bij grote gemeenten, Defensie (SAP), Amsterdam (ICT-decentralisatie). En intussen vragen de politici aan ons om meer belasting te betalen voor steeds minder overheid.
Regeren is blijkbaar achteruit zien.