De Duitse firma Igel maakt vrijwel uitsluitend thin clients en bijhorende producten. De 'Universal Desktop Converter' of kortweg UDC is software om een gewone pc of notebook, of een andere of oudere thin client, te voorzien van de Igel thin client software door die te laten starten vanaf een usb-stick of een cd-rom.
Igel ziet deze softwarematige aanpak als onderdeel van een groter geheel. De Duitse producent maakt namelijk ook een softwarepakket voor centraal beheer, de Universal Management Suite of UMS geheten. Daarmee kun je alle Igel thin clients centraal beheren: configuraties aanmaken en distribueren, dat soort dingen. Maar UMS werkt alleen met Igel thin clients. Als je thin clients van meerdere leveranciers in huis heeft, zoals Dell, Fujitsu, HP, Neoware, Wyse en andere, dan zou je die niet samen met thin clients van Igel centraal kunnen beheren. Tenzij je op de thin client van zo'n ander merk de Igel UDC draait: dan wordt het immers een Igel thin client en kan UMS die centraal beheren.
Drie licenties
Igel heeft drie types licenties voor UDC. De prijs is per licentie en elke licentie is gekoppeld aan het MAC-adres van het toestel waarop je UDC gebruikt. De instaplicentie is voor Windows-specifieke omgevingen en als je alleen geïnteresseerd bent in de protocols RDP van Microsoft of ICA van Citrix. Deze UBC instapversie heeft overigens ook een Java SE Runtime aan boord.
Een stapje hoger zit de standaardlicentie. Die biedt in vergelijking met de instapeditie extra's zoals een lokale webbrowser, een pdf-lezer en terminalemulaties. Daarenboven ondersteunt de standaardeditie ook virtuele omgevingen, VPN en de ThinPrint client voor afdrukken via het netwerk. De derde en meest omvangrijke editie is de geavanceerde licentie. Die heeft alles aan boord wat Igel maar kon verzinnen. Je kunt het zo gek niet bedenken of deze geavanceerde editie kan er mee werken. Ze heeft ingebouwde mediaspelers, ondersteuning voor Flash en VoIP, een SAP GUI, kan met NoMachine NX en ThinLinc printing werken. Verder kan deze editie USB omleiden zodat lokaal aangesloten usb-toestellen ‘gezien' kunnen worden op een op afstand bediende Windows- of Linux-desktop.
Praktijk
Van Igel kun je een usb-token kopen met daarop UDC, maar daar moet dan nog een licentie aan toegevoegd worden en die komt bovenop de aankoopprijs van het token. Het Igel token bevat alle UDC thin client software, maar ook een uitrolhulp en UMS. Als je de UMS beheercentrale gebruikt, kan elke pc die met UDC gestart wordt daar automatisch mee geconfigureerd worden. Stick erin, booten en werken maar, meer is er niet aan. Je kunt natuurlijk ook een eigen stick gebruiken en de software downloaden van de website van Igel en dan op die stick zetten. Dat verandert verder niets aan wat we hiervoor hebben verteld. Zonder UMS moet UDC handmatig ingesteld worden voor de juiste verbinding. Je ziet dan een Igel Linux desktopje met alleen maar opties om de bij de gekozen licentie horende verbindingsprotocollen in te stellen. Ons Fujitisu Amilo netbookje werd keurig ondersteund als thin client. Alleen werkte de draadloze netwerkverbinding niet. Bekabeld verliep het netwerken wel prima.
Conclusie
Igel levert met UDC een erg rijke thin client op een stick, met een driestappenlicentie waarbij je alleen betaalt voor wat je ook echt nodig hebt. Het is vooral interessant voor het centrale beheer met UMS en zeker als je dat ook wil gebruiken op thin clients van andere merken. Je kunt een probeerlicentie aanvragen, dus een kat in een zak kopen is er zeker niet bij.
Productinfo
Product: Universal Desktop Converter
Producent: Igel [D], www.igel.com
Leverancier: Tweco IT, www.tweco-it.nl; Avnet Technology Solutions, www.ts.avnet.com/nl/
Adviesprijs (excl. BTW): vanaf 65 euro instaplicentie
Systeemvereisten: 512 MiB RAM, 512 MiB opslagruimte (flash/hdd voor configuratie thin client)
De serie
Thin Clients op een stick
Deel 1: Overal je eigen desktop meenemen
Deel 2: Igel UDC
Deel 3: OpenThinClient
Deel 4: ThinStation