De gemeente Den Bosch neemt afscheid van zijn Novell-omgeving. Hiervoor komt een omgeving van Microsoft in de plaats. In het kader van dit project 'Koerswijziging' vervangt Den Bosch ook de opslag- en back-upomgeving. Deze opdracht is gegund aan de i3 Groep uit Vianen.
Het project ‘Koerswijziging' waarbij de gemeente Den Bosch migreert van Novell naar Microsoft moet eind maart 2011 zijn afgerond. Tijdens de aanbesteding keek de gemeente naar de meest voordelige aanbieding. Expanding Visions (EV), een onafhankelijk managementadviesbureau uit Baarn, begeleidde de aanbesteding. Er is uiteindelijk gekozen voor i3 groep uit Vianen.
Virtueel datacenter
Dataopslagdienstverlener i3 Groep gaat de nieuwe opslag- en back-upomgeving implementeren. Hierbij wordt een virtuele laag over twee datacenters geplaatst ten einde één virtueel datacenter te realiseren. Verder wordt de bestaande storageomgeving en back-upomgeving vervangen. i3 Groep voert verder onderhoud en beheer uit.
Voor het migreren van Novell naar Windows zijn nog diverse ict-dienstverleners in de race.
Momenteel speelt Novell NetWare nog maar een marginale rol in de markt van besturingssystemen voor file servers. Microsoft heeft mede dankzij een sterk marketingapparaat sinds de jaren negentig het marktaandeel van Novell afgesnoept. Als trouwe Novell klant zul je uiteidelijk mee moeten bewegen met de markt wil je soepel kunnen meedraaien ICT-leveranciers. Ik wens de kersverse ICT-manager die per vandaag is aangetreden veel succes toe met de koerswijziging.
Applepie: Hoe kom je daar bij? Wij draaien al 5 jaar alle Novell producten op Linux. Net als 90% van de rest van de infrastructuur, met bijbehorende uptime. Novell heeft zeker niet stil gezeten, jammer dat ze niet van het Netware imago afkomen.
Ik ben zeker benieuwd wat er zal worden gebruikt voor het desktop management beheer (zij het traditioneel, SBC of op basis van VDI…).
Toch nog ZCM… of?
@applepie: Dat *NetWare* nog een marginale rol speelt mag ik hopen, die was vorig jaar al EOL.
Genoeg vernieuwde producten die nog steeds op kunnen tegen het MS apparaat. Het is meer waar de beleving en wens ligt.
Laten we eerlijk zijn. Novell heeft goede producten, maar geen winning concept. Vergelijk het met de Philips video 2000. De overname van Attachmate werkt ook niet in hun voordeel.
Bedrijven richten zich op zekerheid, zeker in deze economische “downtime”.
@Frank Hilten
Bedrijven richten zich op schijnzekerheid omdat ze de eerder de marketing van de grote ICT bedrijven geloven dan de expertise van haar eigen ICT personeel. Als ze uberhaupt al eigen ICT personeel hebben.
Wat Den Bosch betreft is dit weer zo’n ICT misser om niet met open standaarden te gaan werken en zich weer helemaal over te geven aan de Microsoft vendor lockin. En daarmee ook weer overheids beleid passeert.
@Peter @All
Je hebt ook gelijk, alleen de investeringen van SI’s en bedrijven in niche worden ook steeds minder. Uiteindelijk blijven er een select gezelschap leveranciers over (m.i. Oracle, SAP, Microsoft, IBM) en komen er zeer kleine innovatieve niche spelers op die snel door de grote software reuzen worden over genomen. Het overheidsbeleid is trouwens open standaarden, maar verplicht niet tot open source. Novell had vroeger ook klanten met een vendor lock-in. In de tijd van Word Perfect en NetWare eind jaren 90 liepen bedrijven te klagen over de lock-in. Helaas hebben ze dit niet vol kunnen houden omdat ze op de “open” tour zijn gegaan.