Aanbieder van glasvezeldiensten Interoute lijft het Zweedse bedrijf Visual Conference Group (VCG) in. Die onderneming levert diensten voor videovergaderingen. Door de overname kan Interoute via zijn Europese glasvezelnet organisaties managed videoconferencing- en telepresence-diensten aanbieden. Doordat de aanbieder de diensten op afstand beheert, worden ze toegankelijk voor organisaties die de dure technologie niet in eigen beheer willen.
Interoute zoekt uitbreiding van zijn cloud computing-portfolio. ‘Bedrijven hebben sterke behoefte aan nieuwe technologieën om hun concurrentiekracht en efficiëntie te vergroten’, aldus directeur Gareth Williams. Het bedrijf doet dat door delen van de ict-infrastructuur van klanten onder te brengen in een private cloudomgeving van Interoute. Dat heet ook wel infrastructuur as a service (IaaS).
Na de overname van VCG zijn videoconferencing- en telepresence-onderdelen van de infrastructuur die Interoute zijn klanten kan aanbieden als webdienst. Telepresence is een videovergadering waarbij mensen vanaf verschillende fysieke locaties kunnen deelnemen terwijl het lijkt alsof ze aan één vergadertafel zitten. Interoute kan voor deze diensten zijn Europese glasvezelnetwerk gebruiken, wat de kans op vertraging op de lijn (latency) of overbelasting verkleint.
Tandberg
Visual Conference Group is in 2002 opgericht door oud-medewerkers van het Noorse videoconferencingbedrijf Tandberg (tegenwoordig onderdeel van Cisco). Het bedrijf gebruikt dan ook voornamelijk Tandberg-producten. VCG heeft geen vestiging in Nederland, maar biedt lokale ondersteuning vanuit acht kantoren in Scandinavië.
Interoute heeft meer dan 14.000 zakelijke klanten. Het bedrijf heeft in Europa zo’n negentig locaties, waaronder acht rekencentra en 23 co-locaties. De locaties zijn verbonden met meer dan 55.000 kilometer glasvezel. In Nederland is het bedrijf gevestigd in Schiphol-Rijk. De glasvezelaanbieder nam eind februari 2011 in Duitsland 3600 kilometer darkfiber (ongebruikt glasvezel) van telecombedrijf KPN over.