De uitstroom van personeel bij de vijf grootste ict-dienstverleners van Nederland is nog niet voorbij. Gezamenlijk sloten Atos Origin, Capgemini, KPN/Getronics, Logica en Ordina 2010 af met ruim 3800 medewerkers minder dan een jaar eerder. Computable analyseerde de jaarverslagen over 2010.
Het gezamenlijke personeelsbestand bedroeg eind 2010 32.460 mensen, terwijl de teller eind 2009 nog 36.283 aangaf. Het betreft een daling 10,5 procent. De afname is wel minder fors dan in een jaar eerder. Toen verloren de vijf dienstverleners per saldo gezamenlijk 5321 personeelsleden in een jaar.
Getronics
In absolute zin vertrokken de meeste werknemers bij Getronics: 1030. Doordat het dienstenbedrijf ook veruit het grootste personeelsbestand heeft, bleef het relatieve verloop echter beperkt tot bijna 8 procent.
Getronics heeft de afgelopen jaren veel personeel laten gaan. Het dienstenbedrijf voerde in het voorjaar van 2009 een grootschalige ontslagronde door. In 2009 verdwenen bij het bedrijf per saldo 1953 medewerkers, waarvan 1483 in Nederland. Dat was een reductie van bijna 15 procent ten opzichte van eind 2008. Het dochterbedrijf van KPN boekte in 2010 ruim 6 procent minder omzet dan in 2009, maar zag de brutowinst wel met 155 procent toenemen. Dat zou komen doordat in 2010 veel minder reorganisatiekosten waren dan in 2009.
Ordina
Bij het Nieuwegeinse dienstenbedrijf Ordina was op 31 december 2010 21,6 procent minder personeel in dienst dan exact een jaar eerder. Per saldo bedroeg het verloop in die periode ongeveer 815 mensen. Zo'n 335 daarvan betreffen medewerkers van Integer en Ormit, de twee werkmaatschappijen die Ordina in de loop van 2010 verkocht. Dat het overgebleven personeelsbestand per saldo is gekrompen met ongeveer 480, zou vooral door natuurlijk verloop komen.
Ordina boekt over 2010 zeven miljoen euro nettoverlies bij een omzet van ruim 436 miljoen euro. Een jaar eerder was er nog een kleine winst van 1,3 miljoen en een omzet die 15 procent hoger lag dan in 2010. Afgelopen jaar was het jaar van de ommekeer en het ergste van de crisis lijkt achter de rug, meldt topman Ronald Kasteel in een toelichting op de jaarcijfers. Het dienstenbedrijf zag zijn omzet in de laatste zes maanden van het jaar toenemen met 4,3 procent. Dat zou komen door de verhoogde productiviteit en een 'merkbare' afname van de prijsdruk op detachering.
Atos Origin
De Nederlandse divisie van Atos Origin zag het personeelsbestand in 2010 slinken met 10,3 procent. Dat komt neer op 792 medewerkers. Het Frans-Nederlandse bedrijf wijt de terugval aan de economische recessie, die Nederland bovendien harder treft dan andere regio's. Meer dan in andere landen zijn de dienstverleners hier afhankelijk van de financiële sector en van kortlopende consultancydiensten.
De uittocht van personeel bij Atos Origin Benelux werd al in 2009 in gang gezet. In deze regio verloren dat jaar per saldo 1288 mensen hun baan, 14,3 procent van het personeelsbestand. Het bedrijf kondigde echter geen grote ontslagrondes aan.
Capgemini
Ook de Nederlandse divisie van Capgemini kromp 10,3 procent. Dit komt neer op 686 arbeidsplaatsen. Dat zijn ongeveer 740 medewerkers, als je berekent dat tegenover elke fte ongeveer 1,08 medewerker staat. De krimp komt volgens een woordvoerder doordat 'Capgemini pas in de loop van 2010 een grotere nadruk op de wervingsactiviteiten legde, waardoor het in de ict-sector gebruikelijke verloop nog onvoldoende is gecompenseerd.'
Voornamelijk als gevolg van het grote personeelsverloop bij Capgemini Nederland, was de Benelux de enige regio waarin het Franse dienstenconcern in 2010 zijn personeelsbestand zag krimpen. 'De Benelux, maar vooral de Nederlandse markt, is van huis uit sterker gericht op het inhuren van advies en diensten dan andere regio's', legt de voorlichter uit. 'Door de economische crisis is de vraag bij klanten, voornamelijk bij de overheid en in de financiële sector, verminderd en is het een logisch gevolg dat de branche in deze regio hierdoor in verhouding zwaarder wordt geraakt dan in ander regio's.'
Logica
Ook dienstverlener Logica zag het aantal medewerkers in Nederland teruglopen met ongeveer een tiende (9,8 procent). De onderneming is in 2010 geslonken met ongeveer vijfhonderd mensen. Stonden op 1 januari 2010 5100 mensen op de Nederlandse loonlijst, op 31 december waren dat er nog zo'n 4600.
Een deel van het personeelsverloop bij Logica is het gevolg van de reorganisatie die het bedrijf in 2009 inzette. 'Dat project liep door tot in 2010', vertelt een woordvoerder. Als onderdeel van een wereldwijd besparingsprogramma werd vooral in het aantal 'niet-declarabele staffuncties' gesneden. Het betreft bijvoorbeeld secretaresses en boekhouders. De Benelux is de enige regio waarin Logica zijn personeelsbestand laat afnemen. Toch zoekt het bedrijf in Nederland net als in 2010 'honderden collega's'. Het zijn vooral consultants waarvan de werkzaamheden direct in rekening kunnen worden gebracht bij klanten.
Aannames
Bij de analyse van de personeelsbestanden is een aantal aannames gedaan. Capgemini en Ordina vermelden alleen het aantal voltijdsarbeidsplaatsen (fte). Voor de bepaling van het aantal medewerkers is in dat geval ervan uitgegaan dat tegenover elke fte ongeveer 1,08 medewerker staat. Bovendien zijn in de cijfers van Ordina over 2009 de 350 medewerkers van Ormit en Integer meegenomen. Die divisies werden in 2010 verkocht en zijn dus niet meegenomen in het personeelsbestand van eind 2010. Tot slot betreffen de cijfers van Getronics het totaalbestand en niet enkel het personeel in Nederland.
De cijfers
|
#medewerkers eind 2010 |
#medewerkers eind 2009 |
verschil (absoluut) |
verschil (%) |
Capgemini NL |
6012 (1) |
6698 (2) |
-686 |
-10,3 |
Atos Origin Benelux |
6958 |
7750 |
-792 |
-10,3 |
Logica Nederland |
4600 |
5100 |
-500 |
-9,8 |
Ordina |
2960 (3) |
3775 (4) |
-815 |
-21,6 |
Getronics (5) |
11.930 |
12.960 |
-1030 |
-7,9 |
Totaal |
32.460 |
36.283 |
-3823 |
-10,5 |
(1) omgerekend van 5516 fte
(2) omgerekend van 6202 fte
(3) omgerekend van 2741 fte (dit is zonder Ormit en Integer)
(4) omgerekend van 3495 fte (dit is inclusief Ormit en Integer)
(5) Getronics Nederland en Rest of World
Bron: jaarverslagen 2010
Ordina: “[…] komt vooral door het natuurlijk verloop”. Is er sprake van natuurlijk verloop als er medewerkers gevraagd wordt te vertrekken, met een sobere kanton regeling?
Gaan deze mensen allemaal de uitkering in ?
Volgens mij heeft Sogeti juist weer een heel aantal mensen aangenomen. Verhuzen de mensen dus van Ordina, Logica en Getronics naar Sogeti ? Jammer dat het artikel hier niets over zegt.
Het zinnetje “Toch zoekt het bedrijf in Nederland net als in 2010 ‘honderden collega’s'” klopt precies. Het is bijzonder irritant dat genoemde bedrijven geen mensen opleiden, maar alleen uitzuigen en daarna afdanken.
@JP: ik denk dat ze gaan freelancen. Goede keuze, de grote dienstverleners bieden blijkbaar toch geen zekerheid dus wat is hun toegevoegde waarde als werkgever? Behalve de opdracht binnenhalen niets meer…
Capgemini heeft gewoon een hoop mensen “vrijwillig” de laan uit geschopt. Keus uit een zakje geld, of jij alleen tegen een heel groot bedrijf… Dat kun je uitstroom noemen.
Er is dus ter vergelijk een compleet bedrijf als bijna Logica NL of groter dan Sogeti NL verdwenen!
Tja, detacheerders hebben er het meeste last als het even iets minder gaat met de economie. Maar om dan direct als paniekreactie massaal mensen weg te sturen om ze even later weer te gaan werven als de markt beter wordt. Zou daar geen betere oplossing voor zijn?
Na mijn idee zal de behoefte aan ICT personeel in de toekomst ook alleen maar afnemen, simpelweg omdat ICT steeds effectiever gemanaged kan worden door gebruik te maken van intelligente innovatieve technologieën.
@Mitch.
Het lijkt er op dat het werk, het maken van die slimme software, nog wel gedaan moet worden maar dat dit steeds meer verhuist naar Azië en Roemenië. Mijn bedrijf experimenteert daar mee (met Roemenie).
Er lopen nog veel ingenieurs bij ons rond om software te maken, maar daar komt veel slechtlopende software uit met kinderziektes.
Hetgeen dat uit Roemenie wordt opgeleverd loopt doorgaans goed en hoeveel tijd hen dat gekost heeft is ons probleem niet (fixed price).
Dus onze IT’ers moeten gewoon naar Roemenie verhuizen en voor een laag loontje gaan werken 😉 of ander werk gaan doen, maar ja, welk werk blijft er over in nederland?
@JP: ben toch wel heel benieuwd bij welk bedrijf je werkt…
@Mitch.
Waar ik werk is niet zo van belang. Ik zit meer met de vraag: “wat moet een IT’er gaan doen in Nederland ?”. Overigens kunnen wiskundigen, chemici, natuurkundigen, electrotechnici, etc., zich dit ook afvragen.
Ik krijg steeds meer het gevoel dat er niet zoveel overblijft als je een serieuze opleiding hebt gedaan. Of moeten we allemaal bedrijfskunde of communicatie gaan studeren ?