De vijf grootste ict-dienstverleners van Nederland hebben 2010 afgesloten met ruim 3800 medewerkers minder dan een jaar eerder. Het gezamenlijke personeelsbestand bedroeg eind 2010 32.460 mensen, terwijl de teller eind 2009 nog 36.283 aangaf. Het betreft een daling 10,5 procent. Dat blijkt uit analyse van de jaarverslagen van Atos Origin, Capgemini, KPN/Getronics, Logica en Ordina.
De daling is minder fors dan in 2009. Toen verloren de vijf dienstverleners per saldo gezamenlijk 5321 personeelsleden in een jaar. Andere grote ict-dienstenbedrijven, zoals HP en IBM, verstrekken geen gegevens over hun personeelsbestand in Nederland en/of de Benelux.
In absolute zin vertrokken de meeste werknemers bij Getronics: 1030. Doordat het dienstenbedrijf ook veruit het grootste personeelsbestand heeft, bleef het relatieve verloop echter beperkt tot bijna 8 procent.
Bij het Nieuwegeinse dienstenbedrijf Ordina was op 31 december 2010 21,6 procent minder personeel in dienst dan exact een jaar eerder. Per saldo bedroeg het verloop in die periode ongeveer 815 mensen. Zo'n 335 daarvan betreffen medewerkers van Integer en Ormit, de twee werkmaatschappijen die Ordina in de loop van 2010 verkocht.
Rond de 10 procent
De Nederlandse divisies van zowel Atos Origin en Capgemini zagen hun personeelsbestand in 2010 slinken met 10,3 procent. Bij Atos Origin komt dat neer op 792 medewerkers. Het Frans-Nederlandse bedrijf wijt de terugval aan de economische recessie, die Nederland bovendien harder treft dan andere regio's.
De krimp van 10 procent die Capgemini Nederland doormaakt, komt neer op 686 arbeidsplaatsen. Dat zijn ongeveer 740 medewerkers. De krimp komt volgens een woordvoerder doordat 'Capgemini pas in de loop van 2010 een grotere nadruk op de wervingsactiviteiten legde, waardoor het in de ict-sector gebruikelijke verloop nog onvoldoende is gecompenseerd.'
Ook dienstverlener Logica zag het aantal medewerkers in Nederland teruglopen met ongeveer een tiende (9,8 procent). De onderneming is in 2010 geslonken met ongeveer vijfhonderd mensen. Stonden op 1 januari 2010 5100 mensen op de Nederlandse loonlijst, op 31 december waren dat er nog zo'n 4600. Een deel van het personeelsverloop bij Logica is het gevolg van de reorganisatie die het bedrijf in 2009 inzette.
Lees de analyse met alle cijfers: 'Opnieuw forse uitstroom bij grote dienstverleners'
Interessant zou het zijn om de leeftijdsopbouw te zien en hoelang de medewerkers al in dienst waren.
Dat is dus sinds 2009 ca. 9000 man! Ongeveer 20% bij de grote vijf jongens. Pffooeeiii!
“Grote ICT-bedrijven verliezen 3800 man in 2010”
Verliezen lijkt me niet het goede woord, dat is iets wat je ongewild overkomt.
In deze context lijkt “ontslaan” me beter te passen.
Er staat verliezen, alsof het nog moet gaan gebeuren. Verloren lijkt me beter geschreven…
Het lijkt erop dat dit soort IT bedrijven niet meer van deze tijd is; bieden ze onvoldoende toegevoegde waarde? Zijn ze weggedrukt door de veel goedkopere freelancers? Worden ze ondermijnd door te hoge sales en marketing kosten, te hoge kosten voor kantoren (vaak belachelijk luxe), auto’s?
Het past volgens mij geheel in de trend dat de grotere ict-bedrijven minder interessant zijn om voor te werken.
Het zal erg lastig voor ze worden nu ze weer willen gaan werven. Nieuwe medewerkers onthouden dit en hebben ook al eerder hetzelfde gedrag gezien in 2001 en 2002.
Je ziet dan ook dat de kleine en middelgrote ict bedrijven wel sterk groeien. Medewerkers verkiezen deze vanwege innovatievere en creatievere werkzaamheden in een leukere omgeving.
@ Johan,
Er staat niet dat hun overall personeelsbetand is gedaald. Ik gok (gezien wat er binnen ons bedrijf gebeurt) dat er veel is ge-off-shored (voor ‘off’ mag je ook lezen ‘best’, ‘cheap’, ‘near’, of gelijke bewoordingen).
Maar misschien heb je gelijk.
Andy,
ik denk dat je gelijk hebt – de grote jongens zijn vaak toch accountancy achtige bedrijven (zo ging het in de jaren 90), en hebben niet al te veel met techniek op – veel marketing, sales, consultancy – het heeft te weinig te maken met techniek, computers.
Gast,
past ook in het plaatje – ze offshoren alles, hebben niet veel feeling meer waar ze mee bezig zijn – in feite een soort van hedge funds voor de computer sector.
Door de crisis zijn de tarieven bij de grote bedrijven onder druk gekomen. Ondertussen trok de economie toch redelijk aan. De tarieven groeien echter niet gelijk mee met deze trend. Gevolg: door de non-productieve of indirect productieve overhead bij grote bedrijven zijn de marges kleiner geworden, terwijl mkb juist minder overhead heeft en dus een deel van de marge kan behouden en zelfs aan de productieve medewerker als salaris kan geven. De tarieven zijn immers gelijk, het is immers de markt die het tarief bepaalt. De uitstroom al dan niet gedwongen bij grotere bedrijven zal dus deels een instroom bij mkb zijn.