Het 'Nieuwe Werken' blijft de gemoederen bezig houden. Zo stonden eind vorig jaar tijdens de 'Week van Het Nieuwe Werken' twintig mannen en vrouwen in roze badjassen ’s ochtends op drukke verkeersknooppunten in Nederland om het mijden van de spits te promoten. Prijzenswaardig, maar een actie die slechts een klein, en in mijn ogen, minder belangrijk onderdeel van Het Nieuwe Werken belicht; namelijk de thuiswerkplek.
Ook het bericht dat Capgemini een kleiner onderkomen gaat zoeken, omdat zij overgaan op Het Nieuwe Werken is hiervan een voorbeeld. Daarmee devalueert een veelbelovende trend tot een eenvoudige kostenbesparing op vierkante meters kantoorruimte. Net als met zoveel andere trends, zodra het aantrekkelijk wordt om ermee vereenzelvigd te worden, zijn diverse bedrijven creatief genoeg om zich dit predicaat eigen te maken. Wanneer men ook maar aan één van de voorwaarden voldoet treedt men er vol trots mee naar buiten. Zo is het gegaan bij 'Groen', zo is het gegaan bij 'Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen' en zo gaat het nu dus ook bij 'Het Nieuwe Werken'.
En dat is jammer. Zeker omdat Het Nieuwe Werken zoveel meer te bieden heeft dan enkel locatie-onafhankelijk werken. Het Nieuwe Werken draait om anders omgaan met hiërarchie, verantwoordelijkheid laag in de organisatie, zelfsturende teams, sturen op output, vrijheid voor mensen om zelf te bepalen hoe en wanneer zij hun bijdrage leveren. En dat daarmee de kantoorwerkplek niet meer de enige plaats is waar werk gedaan wordt, is daarvan een gevolg en niet het uitgangspunt.
Maar wanneer je als organisatie echt wilt besparen op vierkante meters, doe het dan goed. Het uitgangspunt bij kantoorinrichting zou moeten zijn dat het kantoor een plaats is waar mensen elkaar ontmoeten en waar gewerkt kan worden aan de teamspirit. Die ene vloer met moderne, creatieve en luxe ontmoetingsplaatsen is dan de trots van de organisatie, waarin voor hen dan Het Nieuwe Werken tot uitdrukking komt. De overige vloeren zijn gewoon weer opgevuld met de bekende, in hoogte verstelbare bureaus, stilte werkplekken en belplekken. Dat heeft niks met meer ontmoeten of teamspirit te maken, maar alles met gewoon werken. Sluit (tenminste een groot deel van) die verdiepingen en stimuleer mensen die in alle rust willen werken om dat thuis te doen, zou ik zeggen.
Met de besparing op kantoorkosten die dat oplevert kun je de echte verandering inhoud geven. Die echte verandering is op het gebied van zelfstandigheid, omgaan met verantwoordelijkheid, aansturing – met name het ontbreken ervan – en leiderschap. Een verandering die je wel zult moeten doorvoeren, omdat het kantoor dan alleen een ontmoetingsplaats is geworden. Mensen vrijheid geven en de daarbij behorende verantwoordelijkheid is de echte transformatie die een bedrijf moet doormaken alvorens het de vruchten kan plukken van Het Nieuwe Werken. Al het andere is slechts het kostenvoordeel van 'De Nieuwe Werkplek'.