IPv4 verdwijnt en IPv6 is de toekomst. Dat weten wij, maar wat denkt de klant? Hoe maken we de klant duidelijk dat het nu nodig is om met IPv6 aan de slag te gaan? Wat zijn de voordelen van IPv6? Daarnaast is het de vraag of je huidige netwerk wel IPv6 ready is. Wanneer komt het omslagpunt in het gebruik van beide internetprotocollen? En hoe kunnen we je helpen?
IPv4 (Internet Protocol versie 4) is op. Volgens de geleerden is het laatste ‘voorraadje' IPv4 ip-adressen eind januari jongstleden vergeven. ‘Nou en?', zeggen velen. De term zegt een gemiddelde internetgebruiker waarschijnlijk helemaal niks. Zo lang hij thuis lekker kan internetten, is het al lang prima. Het heeft tenslotte al veel zweetdruppeltjes gekost om de router te installeren. Laat staan het toevoegen van een wachtwoord om je draadloze thuisnetwerkje te beveiligen. Nee, het is wel prima zo.
Vanuit de internetgebruiker gezien is dat een logische gedachte. Met dit soort zaken moet hij zich niet eens bezig willen houden. Des te interessanter wordt het voor ons, it'ers! IPv6 staat bij ons hoog op de agenda! Op het netvlies. Het is zelfs dagelijkse kost. Of toch niet helemaal?
Ik denk dat laatste. De term IPv6 is bij veel it'ers bekend. Maar wat doen we er nu eigenlijk mee? Smeken onze klanten om vervanging van IPv4 voor IPv6?
De praktijk
Regelmatig gooi ik bij een klant een balletje op en vertel ik ze dat de ip-adressen van IPv4 opraken. Een lach aan de overzijde van de tafel of fronsende wenkbrauwen. Soms zie je het vraagteken boven het hoofd van de klant ontstaan. Ik zet door: ‘Dat wil zeggen, geen ip-adressen meer om apparaten (zoals pc's, laptops, smartphones, digitale tv's et cetera) op het internet aan te sluiten….' Soms weer een lach. Vaak krijg ik reacties als: ‘Ach, dit wordt weer hetzelfde als de millenniumhype', ‘Het zal wel los lopen', ‘Ik heb hier nog wat ip-adressen' of ‘Ik ga een handeltje met ip-adressen beginnen en zet ze mooi op Marktplaats!'
Bewustwording creëren
Zolang een klant deze antwoorden geeft is het een leuke uitdaging om ze te overtuigen van de noodzaak om over te gaan naar IPv6. Het is onze taak om de klant bewust te maken van de risico's, de beperkingen waar hij tegenaan gaat lopen. Maar we moeten ook zeker wijzen op de kansen en de voordelen die IPv6 biedt. Bewustwording. Dat is het ‘toverwoord'. Vooral de laatste maanden is er zeker gewerkt aan deze bewustwording. Er verschijnen artikelen in kranten die in Jip-en-Janneketaal uitlegt wat er gaat gebeuren. Er komen artikelen op het web. Sinds medio 2005 is zelfs in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, de Nederlandse Task Force IPv6 opgericht. Zij hebben als doel : ‘bewustwording te creëren betreffende het nut en vooral de noodzaak van IPv6, kennis uit te wisselen over de toepassing van IPv6 en afstemming te bereiken met betrekking tot de invoering van IPv6.'
Ja, we werken hard aan de bewustwording!
De voordelen van IPv6
Naast de noodzaak om over te gaan om IPv6 te gebruiken, heeft IPv6 ook diverse voordelen als je het vergelijkt met het huidige internetprotocol IPv4. De voordelen zijn onder andere:
• Een bijna onuitputtende voorraad ip-adressen (ongeveer 3,4 × 10 tot de macht 38, dat red je niet op een gemiddelde rekenmachine!).
• Betere routering en netwerk-autoconfiguratie.
• Overbodig maken van NAT (het is bijvoorbeeld mogelijk om alle VoIP-verkeer rechtstreeks door te laten, terwijl web- en mailverkeer wordt verwezen naar de daarvoor aangewezen servers).
• Gegevensbeveiliging op ip-niveau (gegevens kunnen tijdens het transport worden beveiligd).
• Ondersteuning van mobiele apparatuur.
Netwerk klaar voor IPv6
Dit is een vraag die elke organisatie zich moet stellen. Hardware met een IPv4 adres kun je niet zomaar verbinden met hardware met IPv6. De systemen werken namelijk naast elkaar. De kans is groot dat (verouderde) hardware in de it-omgeving van de klant niet om kan gaan met IPv6.
Een redelijk eenvoudige IPv6 ready scan van de it-omgeving biedt snel antwoord. Hiermee kan de klant eventuele vervolgstappen bepalen. Het is gelukkig niet direct noodzakelijk om de hele it-omgeving te vervangen. Daarnaast zijn bijvoorbeeld de laatste jaren switches al IPv6 ready gemaakt. Platformen zoals Microsoft en Linux kunnen probleemloos overweg met het nieuwe protocol.
De wereld vergaat echt niet als inderdaad de huidige ip-adressen in februari 2011 op zijn. Vooral de grote organisaties en internetproviders hebben zeker nog wel een voorraad waarmee ze een tijdje vooruit kunnen. Dat is wellicht ook het ‘gevaar'. De grote internetproviders zijn zeker wel bezig met IPv6, maar ze lopen nou niet massaal te trappelen om alle thuisgebruikers van nieuwe apparatuur te voorzien.
Omslagpunt
Op korte termijn hoeven we ons geen onoverkomelijke zorgen te maken. Oké, het kan zijn dat je een site uit Azië niet kunt bereiken (daar lopen ze namelijk voorop met het gebruik van IPv6). Maar internet en mobiele apparatuurgebruik stijgt flink wereldwijd. Dat wil zeggen dat het gebruik van IPv6 ook wereldwijd snel toeneemt. Dus wanneer komt dat omslagpunt? En daarmee bedoel ik massaal overstappen naar IPv6. Is dat als 30 procent van alle gebruikte ip-adressen op IPv6 gebaseerd is? Of is dit pas als iets meer dan de helft van de wereldbevolking IPv6 gebruikt? Of blijft deze run simpel weg uit? Het antwoord hierop kan nog wel eens sneller komen dan we nu denken.
Robin Wijnen, account manager bij De Ictivity Groep
ah, een artikel om het erger te maken dan het is,..
om even wat feiten te roepen:
gemeten op de amsix, het knooppunt van nederland
http://www.ams-ix.net/sflow-stats/
per dag pieken we met zijn allen in nederland 2,5gbit aan ipv6 verkeer.
ipv4 verkeer is 1,2Tbit is een factor 600x meer. (en dit is alleen nederland)
grote kabelmaatschappijen zijn nog niet klaar met hun ipv6 routers/modems en ook verschillende dsl/glas providers nog niet.
aanvullend zijn er ook een hoop a merken firewalls nog niet geschikt voor ipv6. Dus met alle respect voor de auteur vind ik dit ‘voorlopig’ nog een storm in een glas water. en even massaal overstappen zie ik nog niet zomaar gebeuren.
Misschien moeten de ripe’s van deze wereld kritisch naar de v4 adresseringen kijken en zelfs sommige terug nemen. ipv6 buitengewoon gebruikers onvriendelijk, 4 blokjes ipv4 is nog wel te begrijpen maar /64 /48 subnets enz en niet compatible met elkaar (v4 en v6) zal nog lang duren voordat dit verandert.
(zelfde als 32bit vs 64bit hoelang duurt dit niet al?)
just my 2 bits 😉
Leon, je begint je reactie met de opmerking dat de situatie overdreven wordt. Maar de rest van je reactie geeft bij mij alleen maar aan dat de situatie eigenlijk erger is: nog niemand gebruikt het en apparatuur is nog niet IPv6-compatible. Dus: werk aan de winkel!
Ik neem ook aan dat je het met me eens bent dat er *ooit*, in de toekomst, een eind komt aan IPv4. En dat er maar één alternatief is: IPv6. Je hebt gelijk dat er in het verleden kwistig is omgegaan met het uitdelen van IPv4 adressen. Maar inmiddels, nu de bodem bijna in zicht is, krijg je alleen nog een IPv4 adres als je hard kunt maken dat je het echt nodig hebt. En op = op.
Wat betreft het terugnemen van reeds uitgedeelde adressen is de consensus dat dit meer problemen oplevert dan het oplost. En het enige dat je bereikt is dat je het probleem enkele maanden uitstelt. Zonde van de moeite.
Wat betreft gebruikersvriendelijkheid… Mijn moeder weet niet wat een IPv4 adres is en ook niet wat een IPv6 adres is. Dat hoeft ze ook niet te weten. Ze typt gewoon http://www.google.nl en de rest gaat vanzelf. Een netwerk administrator dient het wel te weten en ja, hij zal van z’n luie kont af moeten komen en een cursusje moeten gaan doen. Maar dit is niks nieuws in de wereld van IT.
@marcel: Als de nood het hoogst is, komt er vanzelf een oplossing nabij. En zodra er big business van te maken valt helemaal..
Wanneer het in stroomversnelling raakt?
Als er grote bedrijven en/of overheid krap komen te zitten in beschikbare ip-adressen en projecten er vertraging door dreigen op te lopen. Dan opeens wordt er haast gemaakt.
Tja.. je zult een global player zijn (Cocacola, Addidas, Philips, Unilever etc.)dan moeten je websites global toegankelijk zijn, op IPv4 én IPv6 dus..
Net als je mailgateway, VoIP Gateway enz. enz.
Nou reken maar dat dit “binnenkort”= vanaf nu!