De Nederlandse tak van dienstverlener Capgemini zag in 2010 het aantal arbeidsplaatsen (fte) teruglopen met ongeveer 10 procent. Eind 2010 telde het bedrijf 5516 fte terwijl dit er eind 2009 6202 waren, vertelt woordvoerster Madelon Kaspers. De krimp van 686 fte komt doordat 'Capgemini pas in de loop van 2010 een grotere nadruk op de wervingsactiviteiten legde, waardoor het in de ict-sector gebruikelijke verloop nog onvoldoende is gecompenseerd.'
De organisatie verloor in Nederland per saldo ongeveer 740 medewerkers, als je berekent dat tegenover elke fte ongeveer 1,08 medewerker staat. In 2009 slonk het personeelsbestand van Capgemini Nederland al met 884 (ruim 12 procent). De voorlichter noemde de maatregelen om het personeelsbestand te laten slinken destijds 'regulier maatwerk hrm-beleid'.
Benelux
Voornamelijk als gevolg van het grote personeelsverloop bij Capgemini Nederland, was de Benelux de enige regio waarin het Franse dienstenconcern in 2010 zijn personeelsbestand zag krimpen. Veranderingen in het personeelsbestand van de organisatie in België en Luxemburg en binnen de divisie Sogeti, konden de uitstroom in Nederland niet compenseren. Het jaar werd er afgesloten met 10.872 medewerkers. Dat zijn er 381 minder dan twaalf maanden eerder.
'De Benelux, maar vooral de Nederlandse markt, is van huis uit sterker gericht op het inhuren van advies en diensten dan andere regio's', legt Kaspers uit. 'Door de economische crisis is de vraag bij klanten, voornamelijk bij de overheid en in de financiële sector, verminderd en is het een logisch gevolg dat de branche in deze regio hierdoor in verhouding zwaarder wordt geraakt dan in ander regio's.'
Groei
Wereldwijd groeide het personeelsbestand van het dienstenconcern met ruim 20 procent tot bijna 108.700 man. Daarin zijn ook de medewerkers van werkmaatschappij Sogeti verwerkt. De grootste groei deed zich voor in de Latijns-Amerika, Portugal en Spanje. Daar verdubbelde het aantal medewerkers naar 13.249. In de regio Azië en Oceanië nam het personeelsbestand met 40 procent toe tot 33.664.
Ook dichterbij huis groeide het aantal medewerkers van Capgemini. In Scandinavië, Groot-Brittannië/Ierland, Centraal-Europa en Frankrijk nam dit toe met respectievelijk 9, 8,6, 2,6 en 1,2 procent.
Acute crisis
Capgemini Benelux had in 2009 en 2010 te maken met een acute crisis, schijft de ict-dienstverlener in zijn jaarverslag over 2010. Het bedrijf boekte over 2010 in de Benelux ruim 1,3 miljard euro omzet, 6 procent minder dan het jaar ervoor.
Tegelijkertijd steeg de operationele winst in de regio met 9,7 procent naar 127 miljoen euro. Daarmee was de Benelux in 2010 wel de meest winstgevende regio van het concern. 'De crisis is voorbij, het herstel nog weifelachtig', meldt het jaarverslag.
Nou Diederik, nu heb je ze wel allemaal gehad, toch?
Kom eens met nieuws! Optelsommetjes uit een jaarverslag kan ik zelf ook wel berekenen.Wat wordt de volgende bedrijfstak?
Bedankt voor het artikel Diederik. Voor mensen als reaguurder Francis is dit verspilde moeite, want zij lezen alle jaarverslagen zelf en bellen dan zelf even met de woordvoerster. Normale stervelingen als ik lezen het artikel wel met belangstelling.
Misschien kan er nog eens een artikeltje worden gewijd aan een vergelijking tussen een paar grote dienstverleners in NL als Cap Geminin om een totaler beeld te krijgen van de resultaten van de ICT-markt in 2010. Van Francis mag dit waarschijnlijk niet omdat hij/zij dat zelf al lang gedaan heeft…
Als je je stoel even achteruit schuift en door je ogenharen kijkt, zie je dat Capgemini, net als de rest van de branche weer terug gaat naar het bodyshoppen van meatware oftewel “butsen”. Daar heb je geen groot hoofdkantoor voor nodig, doe je je produktie in lagelonen-landen en stop je gewoon met innoveren. Wat rest zijn de “best available brains” uit het hoger onderwijs. Die kan je nog lekker een paar jaar uitmelken tot ze óf een andere life-balance kiezen óf zelf entrepreneur gaan worden. Interessant trend: maar eens zien hoe dat verder gaat.
127 miljoen euro winst en in 2 jaar tijd 1500 man op straat zetten of wegpesten. Eigenlijk zou dit niet mogen. Als er megawinsten zijn dan ook geen ontslagen.