Het personeelsbestand van ict-dienstverlener Atos Origin is in de Benelux in 2010 gekrompen met 792 mensen. Dat komt neer op ruim 10 procent. Eind 2009 telde de organisatie 7750 medewerkers en exact een jaar later stond de teller op 6958. Dat is vooral te wijten aan de economische recessie in Nederland. Daardoor kromp het personeelsbestand in de Benelux meer dan elders.
Dat blijkt na bestudering van het financiële verslag van het Frans-Nederlandse dienstenbedrijf. Daarin staat dat Atos Origin, behalve in Nederland, ook in Frankrijk en in Spanje last van de slechte economische situatie had.
Bedrijfsbreed nam het aantal medewerkers van eind 2009 tot eind 2010 per saldo met 1,5 procent af. Eind 2010 stonden 49.046 mensen op de loonlijst, van wie 7881 in lagelonenlanden zoals India en Brazilië.
Divisies
De recessie heeft vooral gevolgen voor het personeel bij de divisies Systems Integration (SI) en Managed Services (MS). SI, dat binnen de onderneming veruit de meeste werknemers telt, zag het aantal medewerkers op groepsniveau met 3,7 procent slinken tot 21.801. MS kromp in 2010 met 2,8 procent naar 15.851 man.
In Nederland is ook het onderdeel Consulting belangrijk. Die divisie slonk met 125 mensen (6 procent), veelal in Nederland. Tegenover de personeelsverliezen staat een toename van 784 man (13,6 procent) bij de wereldwijde divisie High Tech Transactional Services (HTTS).
Zwaar getroffen
Net als veel van zijn branchegenoten kiest Atos Origin er in de Benelux bewust voor om zijn personeelsbestand te laten slinken. De regio is relatief zwaar getroffen door de slechte economische situatie. Meer dan in andere landen zijn de dienstverleners hier afhankelijk van de financiële sector en van kortlopende consultancydiensten.
De uittocht van personeel bij Atos Origin Benelux werd al in 2009 in gang gezet. In deze regio verloren dat jaar per saldo 1288 mensen hun baan, 14,3 procent van het personeelsbestand. Het bedrijf kondigde echter geen grote ontslagrondes aan.
Winst verdrievoudigd
Het dienstenbedrijf zag zijn nettowinst over 2010 verdrievoudigen ten opzichte van crisisjaar 2009. De winst steeg van 36 miljoen naar 118 miljoen euro. De omzet nam in dezelfde periode echter met 2 procent af van ruim 5,1 naar net 5 miljard euro. Ook in de Benelux groeide de winst bij een krimpende omzet.
De winststijging in de Benelux is voornamelijk te danken aan de divisie Managed Services. Dat desondanks de omzet in de regio met bijna 6 procent daalde ten opzichte van vorig boekjaar, wijt het bedrijf aan cyclische activiteiten.
Zoals ik al eerder aangaf op een artikel over Ordina druppelen nu de cijfers binnen van andere grote IT organisaties. Nu dus ook van ATOS. Terwijl velen beweerden dat er geen sprake zou zijn van massa ontslagen zie hier het zoveelste bericht.
Natuurlijk snap ik dat er op de centen gekeken moet worden als het moeilijk gaat maar benoem het dan ook als werkgever en stop het niet in de doofpot. De waarheid (lees dit artikel) komt toch wel bovenwater.
Voor alle personen die ATOS hard verdedigde, read this artikel again!
Ben benieuwd wie hierna met de cijfers komt. Er zitten nog voldoende mensen op de bank of zonder werk. Hoezo het gaat weer goed met IT? De ‘achterstand’ moet nog eerst ingehaald worden.
Zijn dit nog (nieuwe) ontslagen dan? Ik heb de indruk dat het bij de meeste bedrijven nog een stukje daadwerkelijk vertrek is van mensen die al in 2009 ontslag aangezegd hebben gekregen, plus het vertrek van goede mensen die zelf naar mooie nieuwe kansen gaan nu de vraag aantrekt en ze nog pijnlijk in het geheugen hebben hoe ze tijdens de crisis door hun werkgever zijn behandeld.
Ik ben zelf ex Atos. Ik kan alleen maar uit mijn eigen ervaring spreken en van mijn oude practice. Daar gingen mensen vooral uit zich zelf weg in 2010. Er zijn geen ontslagen gevallen. Maar ik denk dat Atos te laat heeft geïnvesteerd in retentie.
@Ralph, denk toch dat je vergist. Atos en de ander grote ICT-ers waren in de goede jaren gewend om ca. 15-20% vh personeel jaarlijks te verliezen. Die konden dan elders meer verdienen of leuker werk, dichter bij huis etc. In de krimp jaren liep dit natuurlijk verloop terug naar ca. 10%. Combineer dit met een vacature stop en je bent er al, krimp met 700 m/v, maar heb je geen ” massaontslag” voor nodig, is dus ook niets geheimzinnings aan. Ik heb net ook even Atos en vacatures gegoogled, dan zie je dat ze ook gewoon weer op zoek zijn !
@Bart
het publiceren van vacatures en het zoeken van personeel zijn twee totaal verschillende zaken, die soms enig raakvlak met elkaar hebben
Ik ben ook ex-Atos Origin en men heeft mij vriendelijk verzocht om iets anders te gaan doen. Als “beloning” voor mijn medewerking kreeg ik een zakje geld mee. Zo is het met -tig mensen gegaan (allemaal individueel) en in NL wordt nog steeds gereorganiseerd.
@betweter het is niet waar dat er nog steeds wordt gereorganiseerd. Welk bewijs heb jij.
Tav de 792. Ja er zijn zeker mensen gevraagd om weg te gaan Realiseer je wel dat als je het verloop niet compenseert met het aannemen van mensen je al snel 792 man minder zal hebben.
Ook in 2010 waren er bij Atos de stille doch dwingende individuele “verzoeken” van vetrek. Veel ervaren mensen zijn bij Atos vertrokken.
Heren/Dames,
Mijn ontslag is via de Kantonrechter verlopen. Dat heeft ze dan ruim 4 jaarsalarissen gekost + 1 jaar inactief thuis,dus hadden ze mij beter in dienst kunnen houden en laten werken. (rekenen is ook een vak)Over 5 jaar zou ik 62 zijn geweest en met prepensioen zijn gegaan. Nu heb ik dus vrije tijd en bij Atos moeten ze harder werken. Overigens vond de Geschillencommissie dat AO toestemming aan de OR had moeten vragen om personeelsreductie door te voeren. (waren ze even vergeten) De Kantonrechter tenslotte vond nog dat communicatief er de nodige steken zijn laten vallen. (tja dan gaat het een paar centen kosten he?)
in 2010 is het personeelsbestand van Atos Origin in Nederland afgenomen van 7.522 naar 6.562. Een afname van 960.