CDA-minister Hans Hillen van Defensie schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat Defensie toch aangifte doet van mogelijke strafbare feiten die zijn gepleegd door ict-divisie CAMS-Force Vision in Den Helder, waar defensiesoftware en maritieme wapensystemen worden ontwikkeld. Oppositiepartijen PvdA en de SP hadden de minister om opheldering gevraagd.
Bij het marineonderdeel van het Ministerie van Defensie in Den Helder, onderdeel van de Defensie Materieel Organisatie (DMO), zou sprake van zelfverrijking, diefstal, intimidatie en onderling wantrouwen. Een klokkenluider en andere kritische werknemers en hun familieleden zouden worden geïntimideerd door managers. Het ministerie van Defensie is op de hoogte, maar geeft geen commentaar. PvdA en de SP stelden daarna Kamervragen aan minister Hans Hillen van Defensie over het defensieonderdeel, dat in 2009 nog werd uitgeroepen tot 'Top ICT-werkgever van het jaar' door Corporate Research Foundation (CRF) Netherlands.
Ongewenst gedrag
Uit de brief van Hillen komt naar voren dat er tal van regels zijn overtreden. Een leidinggevende gaf geen goede opgave van zijn dienstreizen, nam te veel verlof op en gedroeg zich ongewenst tegenover collega's. Twee leidinggevenden van het marineonderdeel zijn inmiddels disciplinair gestraft. Eén persoon krijgt een andere functie en de ander is per direct overgeplaatst. Alsnog gaat Defensie over tot aangifte. De marechaussee doet onderzoek naar de klokkenluider, omdat hij mogelijk misbruik heeft gemaakt van dienstvervoer.
Debat
Hillen schrijft in de brief onaangenaam verrast te zijn door de misstanden bij CAMS-Force Vision. Eerder had hij in een debat over de misstanden op het hoofdkantoor van DMO in Den Helder de Tweede Kamer gemeld dat er geen andere problemen waren. De PvdA en de SP willen alsnog een kamerdebat met de CDA-minister.
Minister Hillen moet eens diep in zijn ziel kijken waarom hij deze misstanden niet aan de 2e kamer gemeld heeft. Dat het ministerie van defensie toch al een doofpot cultuur had was al bekend maar als beterschap word beloofd na elk onderzoek en er uiteindelijk niets veranderd dan mag je concluderen dat de mensen daar naar eigen inzicht handelen en zich weinig van het parlement aantrekken.
Wat die klokkenluider betreft is het toch wel weer een voorbeeld van iemand die aan de bel trekt en toch weer in het beklaagdenbankje beland.
Natuurlijk, aanpakken die klokkenluider. Dat geeft dan weer zoveel kabaal dat het echte probleem waarschijnlijk wel onder het kleed geschoven kan worden.
De ICT afdeling van Defensie en IVENT is een politieke ons-kent-ons wereld met een doofpot cultuur. Als een IT-project dreigt te verzanden wordt weer een blikje externen opengetrokken om daarna de schuld in hun schoenen te schuiven.
Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Hillen zou er goed aan doen om de boel eens goed te saneren, te beginnen met de top.