Het aantal meldingen van softwarepiraterij is begin 2011 ‘significant’ gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2010. Dat stelt de Business Software Alliance (BSA). De organisatie die namens leveranciers toeziet op het gebruik van softwarelicenties, stelt dat de stijging verband houdt met een radio- en internetcampagne die begin 2011 van start ging. Verder meldt de BSA dat in 2010 ongeveer 50 procent meer sancties zijn opgelegd aan overtreders dan in 2009.
De organisatie noemt geen aantallen per land, maar zegt dat het in 2010 ongeveer drieduizend meldingen van illegaal gebruik van software bij bedrijven in Europa, het Midden-Oosten en Afrika ontving. De organisatie inde in 2010 bijna 13 miljoen euro na sancties tegen overtreders in Europese landen.
De Nederlandse tak van de organisatie roept sinds 17 januari 2011 via radiospots, e-mail en sociale netwerken medewerkers op om illegaal gebruik van bedrijfssoftware te melden. De beloning voor een tip die leidt tot een schikking met een overtreder kan oplopen tot tienduizend euro.
Ook een onderwijsprogramma moet het belang van legaal softwaregebruik onder de aandacht van bedrijven brengen. Voorzitter van de Nederlandse BSA-tak Jacco Brand: ‘We bieden bedrijven diverse informatieve en gratis tools aan om ze te ondersteunen bij het beter begrijpen en beheren van hun licenties en te voldoen aan de regelgeving.’ In 2010 introduceerde de organisatie BSA SAM Advantage-programma (SAM staat voor Software Asset Management, red.) Dat programma moet ondernemingen ondersteunen bij het optimaliseren van hun technologische investeringen.
28 procent piraterij
De voorzitter benadrukt dat de campagne vooral een einde moet maken aan oneerlijke concurrentie. Het gaat dan om bedrijven die door piraterij een andere kostenstructuur hebben dan concurrenten die de regels voor licentiebeheer wel naleven.
Het percentage van illegaal gebruikte bedrijfssoftware ligt in Nederland al jaren rond de 28 procent. Brand hoopt dat dit binnen enkele jaren afneemt tot het percentage in landen als Canada, Zweden en Noorwegen. Daar ligt het percentage rond de 20 procent