Zal het met de IPad net zo gaan als met TomTom, Luxaflex of the IPod? Dat we, als we over een jaar een tablet pakken van een willekeurig merk, zeggen dat het een IPad is? Zoals we een Garmin of Navigon rustig TomTom noemen en een willekeurige MP3-speler met IPod aanduiden? Apple zal zeggen prima, graag zelfs.
Wie naar de impact kijkt vanuit een verkoopperspectief zal opmerken dat de IPad tot op dit moment wel verreweg de meest verkochte tablet is. Met bijna vijftien miljoen IPad’s in 2010 verkocht te hebben pakt Apple een substantieel marktaandeel. Door daarnaast binnen een jaar een nog grotere sprong voorwaarts te gaan met de IPad 2 mag je wel spreken van een zekere mate van impact.
Waar sceptici bij de introductie van de IPad zich afvroegen wat je met zo'n ding aan moest, wat een laptop zonder toetsenbord was, een telefoon zonder belfunctie, een stukje entertainment zonder camera, heeft hij nu toch echt zijn intrede gedaan. De hoeveelheid Apps neemt hand over hand toe en met de presentatie van de IPad 2 wist Steve Jobs te vermelden dat er toch al 65.000 Apps in de App Store zitten.
Nu wat meer generiek: welke impact heeft de tablet IPad en daarmee alle andere mobile devices op ons it-landschap? Nog wat specifieker: welke impact heeft bijvoorbeeld een App voor het regelen van je bankzaken, op het ontwikkelen en testen van de software? Voor de business zijn deze apps weliswaar niet meer dan een extra kanaal, waar als je het goed doet je jezelf nog kunt onderscheiden, maar op de achterliggende systemen bij de bank zelf heeft het een grotere impact.
Neem bijvoorbeeld eens de impact van het hebben van een App op de performance van de applicatie. Wat is de load of de extra load bij het ontsluiten van deze functionaliteit via een App. Bij het testen van performance is het van belang dat je deze impact van te voren kan inschatten zodat je de juiste load profiles kunt opstellen.
Apps gebruiken
Zelf als enthousiaste gebruiker van de IPad (helaas de eerste versie) maak ik sinds een aantal maanden actief gebruik van de App die mijn bank aanbiedt. Waar ik voorheen maximaal één keer per week mijn saldo controleerde gebeurt dit nu bijna dagelijks. Vraag me niet waarom, maar het gebeurd. Als je de vorige zin nog eens leest en op je in laat werken is hier sprake van een enorme impact.
Mijn gebruik betekent namelijk dat de load op het systeem, voor het opvragen van het saldo bij mijn bank, door mijn gedrag het zevenvoudige wordt. Nu wil dit natuurlijk niet per definitie zeggen dat de totale belasting met een factor zeven toeneemt, maar kijkend naar de mensen om mij heen zie ik wel degelijk een enorme toename. Wie wel eens achter de schermen bij een bank heeft gekeken weet dat hier een enorm landschap van systemen aanwezig is. Het opvragen van een saldo of het doen van één simpele transactie gaat rustig door vier systemen heen.
Het fenomeen dat IPad heet, of liever gezegd de wondere wereld van tablets heeft dus waarschijnlijk een flinke impact op performance. Systemen moeten hier op worden afgestemd en performance testen worden uitgevoerd. Waar een bank vaak rekening houdt met een autonome groei van de online transacties door gebruikers van 20 procent per jaar kan dit gaan veranderen. Met een gebruik(toename) als die van mij zou het namelijk wel eens het zevenvoudige kunnen worden.
Een verzevenvoudiging van de load is enorm. De nieuwere bedrijven zoals Twitter zijn hier soms niet eens op ingericht, met een 'Twitter is over capacity'-foutmelding. Dat maakt niet zoveel uit, maar we moeten dat toch niet op onze primaire systemen hebben. Zijn de gevestigde bedrijven in de luchtvaart, transport, verzekeringen en banken sector hier eigenlijk wel klaar voor?
We gaan als testers dus een leuke tijd te gemoed. Naast het testen van mobile applications, beta testen, security testen van een nieuw kanaal brengt ook het aspect performance de nodige risico's en daarmee testen met zich mee. Hoewel de techniek dus innoveert kunnen we met bestaande technieken als de PRA (product risico analyse) nog steeds onze toegevoegde waarde laten zien. De impact moet immers nog steeds worden bepaald. En de impact van mobile? Die kan nog wel eens heel groot worden.
Het checken van saldo en dergelijke heeft op zich niets met de iPad te maken, maar dat je met mobiele apparaten steeds beter kunt internetten.
Jaren geleden werd al meermalen aangegeven dat mobiel in combinatie met internet groot zou worden. Omdat internet op een PDA voor geen meter werkte geloofde grote bedrijven als Microsoft, Adobe en Nokia hier niet echt in.
De komst van de iPhone is het kantelpunt van de grote verandering gebleken. Internet op een mobiel apparaat functioneerde ineens wel! Toen ging het zo hard dat eerder genoemde bedrijven een enorme achterstand hadden welke ze tot op vandaag nog lang niet goed hebben kunnen maken.
De iPad heeft in feite eenzelfde golf doen ontstaan. Tablets werkte niet, ze bestaan al jaren, maar bediening en batterijduur faalde waardoor niemand er echt meer in geloofde. Zelfs toen de iPad geintroduceerd werd waren veel mensen skeptisch. Dat er een klein jaar na het uitbrengen van de iPad nog geen serieus alternatief is geeft aan dat veel bedrijven het echt niet aan zagen komen. En nu komt dan de iPad 2 en die gaat een gruwelijk succes worden. Zeer veel mensen die de iPad aankeken horen veel positieve geluiden en zullen nu instappen.
Overigens geloof ik dat 1 van de kritische succesfactoren de batterij van het toestel is. Concurrenten gruwelen ervan dat Apple dat ding nog platter heeft gekregen, zeer lang meegaat en ook nog eens aangeboden wordt voor een aantrekkelijke prijs. Zodoende zal het nog wel een jaartje duren voordat er serieuze concurrenten komen.
1. De vergelijkingen van de schrijver met Luxaflex, Tomtom en iPod vallen in het niets bij de analogie van de Walkman. In de jaren 80 wilde iedereen een Walkman, een portable cassette speler. Tja, dat er geen Sony op stond maakte niet, het was een “Walkman”. Sony vond het trouwens niet o.k en heeft heel wat rechtzaken gewonnen.
2. Ik proef een mate van beschuldiging van de schrijver richting Apple, dat deze verantwoordelijk zou zijn voor de inzet van snellere/betere hardware om aan de vraag te voldoen die de iPad creëert. Hoezo ?!? Microsoft doet al jaren niets anders, door besturingssystemen te introduceren die minimaal dubbele capaciteit vereisen en slechts mondjesmaat nieuwe functionaliteiten aanbieden. Apple zet in ieder geval een device in de markt dat wél stabiel blijkt.
3. De schrijver heeft het over “helaas een iPad 1”. Hoezo helaas, voldoet ie nu ineens niet meer ? Wat is er veranderd, anders dan dat we de kennis hebben dat de ‘2’ in aantocht is ? O, en gebeurd is in dit geval met een ’t’. Als je zelf inderdaad je zin had teruggelezen, dan was het je zeker opgevallen 🙂