Telecomconcern KPN heeft Netherlands Internet Exchange (NL-ix) overgenomen. Dat is het op vier na grootste internetknooppunt ter wereld. Het bedrijf heeft vestigingen op ongeveer veertig locaties door heel Nederland. Zo'n 270 organisaties, waaronder internetaanbieders en datacenterbeheerders, nemen deel in NL-ix. KPN brengt de exchange onder in zijn wholesale-afdeling. Het telecombedrijf krijgt daardoor meer klanten in de wholesale en zakelijke markt.
Een internetknooppunt is een organisatie die het onderlinge ip-verkeer van zijn leden regelt. Deelnemers zijn bijvoorbeeld aanbieders van internet en/of datacenterdiensten.
KPN verbetert door de overname ook zijn positie in de markt voor internet exchange-diensten, voor diensten in en tussen rekencentra en bedrijfskritieke webdiensten. Voor NL-ix is het belangrijkste voordeel van de overname de toegang tot de zakelijke klanten van KPN. Ook kan het knooppunt zijn portfolio uitbreiden met netwerkdiensten van KPN.
AMS-ix
In wereldwijd perspectief telt Nederland twee belangrijke internetknooppunten: AMS-ix en NL-ix. AMS-ix heeft ruim vierhonderd leden en is daarmee het grootste knooppunt ter wereld. Gekeken naar de gemiddelde hoeveelheid data die de organisatie verstouwt (bijna 800 gigabits per seconde), moet AMS-ix zijn Duitse tegenhanger DE-CIX (Frankfurt) voorlaten.
NL-ix telt ongeveer 270 leden en staat daarmee de wereldwijde vijfde plaats. Gekeken naar gemiddelde hoeveelheid dataverkeer (ongeveer 80 gigabits per seconde), moet dit internetknooppunt vele concurrenten voorlaten.
KPN is zelf deelnemer van AMS-ix. Het betreft KPN Mobile, KPN Global Carrier Services en KPN Wholesale Service and Operations. Het is onbekend wat de aankoop van NL-ix voor gevolgen heeft voor KPN's deelname in AMS-ix.
Met een gezond wantrouwen neem ik kenis van deze overname.Hat zal niet lang meer duren voordat een vrij -en open Internet verleden tijd is. Het wordt voor de staat eenvoudiger om nieuwe regels te maken want het is meer een politieke dan een morele kwestie. Let op,
nieuwe herenakkoorden zijn in de maak.
Dat was in mijn tijd 1965-1994 zo en het werd altijd het ontkend.
Niet lullig bedoeld, maar NL-ix / AMS-ix zijn naams afkortingen. Naams-afkortingen worden in Nederland nog altijd geschreven in Hoofdletters.
Dus het moet zijn: AMS-IX en NL-IX, het is tenslotte ook DE-CIX, zo als je hier beschrijft.