Het schrappen van het verplichte herkomstonderzoek bij opensourceleveringen aan het Rijk, is in strijd met het aanbestedingsrecht. Leveranciers van open source software mogen niet worden voorgetrokken ten opzichte van bedrijven die gesloten software leveren. Dat menen ict-juristen Otto Sleeking en Reinoud Westerdijk. Ze reageren op het besluit om het gewraakte artikel 59 uit de Algemene Rijksvoorwaarden bij IT-overeenkomsten (Arbit) te halen.
Het is de bedoeling dat alle Rijksoverheden bij de inkoop van ict-producten of -diensten de Arbit-bepalingen gebruiken. Artikel 59 verplichtte opensourceleveranciers tot aanvullend herkomstonderzoek om het Rijk te vrijwaren van claims van derden. Door deze verplichting te schrappen zouden ze volgens de ambtenaren 'absoluut zijn verzekerd van een gelijk speelveld' met aanbieders van gesloten software.
'Aangezien de herkomst van open source software vaak niet duidelijk is, kan een ict-leverancier die de software gebruikt, meestal geen onbeperkte vrijwaring geven', schrijven de juristen in een opiniebijdrage op Computable.nl. 'De ict-leverancier kan in dat geval slechts kiezen tussen het accepteren van het risico dat de open source software inbreuk maakt op rechten van derden, of het niet accepteren van de vrijwaringsregeling uit de Arbit.' Dat leidt volgens de twee advocaten meestal tot het aanbieden van een offerte die niet volledig voldoet aan de vereisten van de aanbesteding.
Weerstand
Sleeking en Westerdijk merken op dat in de praktijk 'aardig wat weerstand tegen de Arbit is ontstaan.' Ze vinden de inhoud van de leveringsvoorwaarden niet evenwichtig en begrijpen dat de de voorwaarden worden aangepast. 'Maar enkel het schrappen van artikel 59 is ons te kort door de bocht.' Volgens hen mag het Rijk niet één bepaalde technologie voortrekken.
Jurist en docent Ict- en aanbestedingsrecht Mathieu Paapst vertelde eerder aan Computable dat het schrappen van artikel 59 niet voldoende is om open source een zelfde kans te geven als gesloten software. Volgens hem bestaat namelijk in bijna de helft van alle ict-aanbestedingen een duidelijke voorkeur voor gesloten software-oplossingen. 'Daardoor maakt open source al helemaal geen eerlijke kans.'
Westerdijk en Sleeking zijn beiden advocaat bij Kennedy Van der Laan in Amsterdam.
Lees ook de opiniebijdrage 'Aanpassing ARBIT heeft onvoldoende effect'
@Jurist: helemaal gelijk heb je (quod non). En de overheid moet ook vooral zelf auto’s en tanks gaan bouwen. Want waarom zou je je overleveren aan iemand die er al in geïnvesteerd heeft en al iets moois heeft ontwikkeld? Nee, kijk gewoon naar welke functionaliteit je nodig hebt en laat closed, open en maatwerkleveranciers alledrie aanbieden en gebruik transparante gunningscriteria.
en verder: los van wat er in de Arbit staat: leveranciers schrijven toch wel in. Overheidscontracten in de IT slaan inhoudelijk nergens op, sluiten nooit aan bij de werkelijkheid of reële mogelijkheden. Defacto en dejure zijn ze in strijd met de goede zeden. 😉
Hoeveel schade (€) is er eigenlijk ooit geleden door de overheid vanwege vermeende problemen met intellectuel eigendom van softwarecode? Is dat niet gewoon verbazingwekkend weinig, terwijl er wel grote organisatorische, technische en financiële voordelen tegenover staan? Heeft de overheid zich niet gewoon met FUD laten bang maken om dat artikel ooit überhaupt in het leven te hebben geroepen? Is het dan niet meer dan TERECHT dat deze onzin weer in de prullenmand ligt?
De overheid is maar wat blij met deze FUD want ze zijn nog steeds bang voor open-source. Niet op technisch vlak maar dan hebben ze geen leverancier meer die ze voor het blok zet en zegt wat ze moeten doen. Dan mogen ze het zelf bepalen en moeten ze het zelf kiezen en dan loop je gevaar dat je de foute keuzes maakt en die nergens op af kan schuiven.
@zelf een auto bouwen:
Het gaat hier niet om een auto. Je kan een auto niet met software vergelijken, al was ’t om de simpele reden dat je software kunt kopiëren zonder noemenswaardige extra kosten (anders dan opslag). Bij auto’s lukt dat voor geen meter.
“Want waarom zou je je overleveren aan iemand die er al in geïnvesteerd heeft en al iets moois heeft ontwikkeld?”
Daar waar je Closed Source bedoeld met ‘iets moois’: simpel, omdat je anders onnodig gigantisch veel (licentie)geld naar het buitenland sluist. En dat is gewoon niet slim. En dan zit je ook nog met software die je zelf niet aan kan passen naar eigen smaak.
Iets wat typisch bij overheden juist WEL nodig is vanwege allerlei wetten die continue veranderen.
“kijk gewoon naar welke functionaliteit je nodig hebt en laat closed, open en maatwerkleveranciers alledrie aanbieden”
Nee. We moeten af van Closed Source, te beginnen bij de overheden. Een overheid kan per definitie al niet transparant werken als ze closed Source gebruikt: niemand bij de overheid kan inzien wat die software nu werkelijk doet of zou kunnen doen (ingebouwde achterdeurtjes/spionagesoftware, etc.).
@mm : je wilt met je voorstel toch niet de buitenlandse open source leveranciers uitsluiten ? ook dat is strijdig met het aanbestedingsrecht.
Dus je andere opmerkingen zullen ook wel niet kloppen? je zit er te eenzijdig in. stel je eens echt open! net als ” jouw” open source! 😉
Leest iemand het echte artikel van Otto Sleeking en Reinoud Westerdijk nog wel? Is echt genuanceerder!
Goed, ik heb het gelezen. Daarbij volgende uitspraak gevonden:
“Aangezien de herkomst van open source software vaak niet duidelijk is kan een it-leverancier die gebruik maakt van open source software meestal geen onbeperkte vrijwaring geven.”
Iedereen die de nieuwsberichten over de vele patentzaken volgt weet dat dit bij “closed source” net zomin het geval is.
Tel daarbij op dat de “heren” advokaten MS als klant hebben en dit artikel is niet meer serieus te nemen.
@lezer, je moet toch beter lezen. De samenvatting van Diederik Toet is correct. (Snap niet welke redacteur vier sterren heeft gegeven voor jouw kritiek op Diederik). Het artikel “Aanpassing ARBIT heeft onvoldoende effect” is in wezen hetzelfde verhaal als die van Diederik. Het verhaal van Otto Sleeking en Reinoud Westerdijk vertelt de halve waarheid en dat is in de volksmond een hele leugen.
Heb aan beide kanten van de tafel onderhandeld en veel Closed Source suites verkocht en ingekocht. Closed Source bedrijven willen bijna nooit onbeperkte vrijwaring geven, maar juist voorkomen dat je hun source misbruikt vanwege hun economisch model. Onderling wantrouwen ze elkaar ook (en helaas vaak terecht).
Voor wie een open mind geeft en mensen en voorkeuren niet onnodig in een hoekje wil drijven:
http://www.microsoft.com/opensource/
Glas is half vol?! Wereld is wat complexer dan bovenstaande open source adapten kunnen bevatten? Of gaat dat ook wat te ver? 😉
@Jij-bak is geen kunst, heb jij de oude Microsoft gedachten m.b.t. open Source gelezen?
Jim Allchin (Microsoft) heeft gezegd.”Open source is an intellectual-property destroyer,” “I can’t imagine something that could be worse than this for the software business and the intellectual-property business.” I’m concerned that the open-source business model could stifle initiative in the computer industry. “I’m an American, I believe in the American Way,” “I worry if the government encourages open source, and I don’t think we’ve done enough education of policy makers to understand the threat.”
Ze zijn wel van ver gekomen.