Het massale gebruik van smartphones leidt tot een grote ‘woningnood’ van data. Onderzoeksbureau IDC meldde in september een opslagcapaciteitsgroei van 54,6 procent naar 3645 petabytes. Er ontstaat daarom een nieuw fenomeen in de markt: ‘ICT-planologen’. Zij kijken naar een nieuwe manier om de ict-ruimte in te richten en data efficiënter te 'huisvesten'.
Planologen zijn de regisseurs van de beschikbare ruimte en kijken hoe ze een gebied het beste kunnen inrichten. Ook in de wereld van it wordt de regie van beschikbare ruimte belangrijker. Lange tijd hielden bedrijven zich niet bezig met ‘ict-planologie' en investeerden in honderden verschillende opslagservers. Nu kampen bedrijven met deze 'oude kantoorgebouwen' en kunnen zij data niet of niet snel genoeg verhuizen.
Dit zorgt voor een grote kostenpost. Niet alleen aan de aanschaf, maar ook aan het onderhoud van digitale kantoorpanden hangt een stevig prijskaartje. Ze zijn namelijk door verschillende leveranciers gebouwd en vereisen ieder hun eigen it-onderhoudsmonteur.
Door het gebruik van applicaties op smartphones groeit de datastroom naar bedrijven nog harder. Hierdoor ontstaat er een nieuwe ‘woningnood' van data. Bedrijven lijken daarom genoodzaakt om steeds weer opnieuw te investeren in nieuwere servertechnologie om deze datawedloop bij te benen.
Gemakkelijker data verhuizen
Door slimme software worden opslagservers niet langer gezien als aparte gebouwen, maar als een groot netwerk dat met elkaar kan samenwerken. Het maakt niet uit van welke merk de opslagserver is, alles kan met elkaar worden verbonden.
Hierdoor kunnen bedrijven de data gemakkelijker verhuizen over de beschikbare woonruimte. Sommige data zijn belangrijker dan andere, waardoor ze vaak sneller beschikbaar moeten zijn. Deze worden opgeslagen op de nieuwste (ssd) technologie. Zeg maar de mooie appartementen in het centrum van de stad. Data zoals archieven worden verhuisd naar magazijnruimtes aan de rand van de stad.
Een 'ict- woonruimtewet' is gelukkig niet nodig. Bedrijven kunnen gebruik blijven maken van verschillende typen servers en tegelijkertijd het onderhoud hiervan sterk vereenvoudigen. Tevens worden door het beter gebruik van nieuwe servers energie en vloeroppervlakte bespaard. Daarnaast kunnen bedrijven gemakkelijker systemen inzetten die kunnen meegroeien (of krimpen) met de organisatie.
Hierdoor wordt niet langer onnodig veel ‘woonruimte' ingezet en kan iedereen volop gebruikmaken van de smartphone.
Emile Knebel, Storage expert bij IBM