Kleurenblinden kunnen via een app op hun mobiele telefoon het verschil tussen rood en groen zien. De toepassing is ontwikkeld door Dan Kaminksy, de beveiligingsonderzoeker die in 2008 een fundamenteel beveiligingsprobleem ontdekte in het Domain Name System (DNS).
De DanKam App werkt volgens het principe van augmented reality, waarbij informatie over de werkelijkheid heen wordt geprojecteerd. De toepassing zorgt ervoor dat kleurenblinden, door de camera van hun smartphone te richten, het onderscheid tussen rood en groen op hun smartphone wél kunnen zien. Dat gebeurt door het versterken van de tint van deze kleuren. Gebruikers kunnen zelf instellen in welke mate die versterking moet plaatsvinden.
Mensen zien kleuren met drie typen fotoreceptoren: één receptor (staafjes) voor grijstinten, drie receptoren (kegeltjes) voor rood, groen en blauw. De overgrote meerderheid van de kleurenblinden heeft een probleem met het laatste type receptor. Daardoor lijken sommige rode kleuren groen, en andersom.
Groen meisje
De beveiligingsonderzoeker zegt het idee voor het maken van de app gekregen te hebben nadat hij met een vriend een Star Trek-film had bezocht, waarin een meisje met een groengekleurde huid voorkwam. Op zijn vraag aan de vriend wat hij van het groengekleurde meisje vond, zei deze: 'Was er een groen meisje? Ik dacht dat ze gewoon gebruind was!'
Inmiddels kent de DanKam App veel dankbare klanten. Waaronder ene Aaron Smith: 'Als kleurenblind persoon heb ik de app zojuist gedownload. Hoe kan ik je nomineren voor de Nobelprijs? Ik kan gewoon normale kleuren zien! Ga alsjeblieft door met dit werk en met het verfijnen van deze app.'
De app is beschikbaar voor de iPhone en Android en kost drie dollar.
Inderdaad een handige feature dit, benieuwd of dit op grote schaal gebruikt gaat worden onder smartphone gebruikers.
Leuk zulke innovatieve apps.
Waar het bezoeken van een bioscoop allemaal niet goed voor is.
Omdat ik het toch niet kan laten: waar het fenomeen Star Trek al niet aan de wieg heeft gestaan.
Het kleurenkijken zit iets anders in elkaar. Het is wel slim voor zo’n artikel even bijv http://nl.wikipedia.org/wiki/Kleurenblindheid op te zoeken voordat je iets opschrijft. Eén receptor (staafjes) voor grijstinten, drie receptoren (kegeltjes) voor rood, groen en blauw. Kleurenblindheid heeft een storing, meestal in de voor rood of groen gevoelige kegeltjes.
Overigens is, ondanks die onzin in het artikel, de uitvinding een geweldig ding! DanKam verdient de App-Nobel-prijs.