Private gsm; bij alle organisaties waar ik de laatste tijd over de vloer kom heeft men er wel van gehoord. Organisaties vragen zich af of het voor hun aantrekkelijk is, en dan natuurlijk met name op het gebied van de kosten. Want de ‘belkosten voor mobiel’ zijn vaak ruim meer dan de helft van de totale belkosten.
Private gsm heeft een paar belangrijke kenmerken. Je koopt je eigen gsm-apparatuur en als je onderling via die apparatuur belt (meestal in en rond je eigen gebouw(en)), bel je gratis. Ook kun je zo bereik krijgen op plekken waar je dat eerst niet had. En als laatste ben je niet meer afhankelijk van de werking van het netwerk van een openbare provider.
Hier tegenover staat dat ook providers de mogelijkheid kennen van ’gratis onderling bellen’ (en ja, dat kost dan wel een bepaald bedrag per maand). Ook kunnen providers op moeilijke plaatsen het bereik garanderen door het plaatsen van extra zenders of repeaters. En als laatste zijn er ook in het openbare net voorzieningen mogelijk waardoor je niet meer afhankelijk ben van het netwerk van één provider. De ‘selling points’ van private gsm kun je dus ook zelf organiseren, zonder gebruik te maken van private gsm.
Wat moet je nou kiezen en wanneer is private gsm de juiste oplossing? Dat antwoord is natuurlijk niet makkelijk te geven. Hier spelen vragen als: Wat is het huidige belpatroon, wat zijn de contracten met de huidige provider, voor hoe lang staat de huidige telefooncentrale nog in de boeken, welke rol speelt draadloze datacommunicatie (want umts/hsdpa is niet mogelijk via het eigen netwerk), hoeveel mobiele en hoeveel vaste telefoons zijn er in gebruik, wat zijn de aanschaf en onderhoudskosten van een private gsm-systeem, moeten de toestellen ook buiten de gebouwen kunnen bellen, en is er behoefte aan extra functies zoals bijvoorbeeld het afhandelen van (alarm)berichten of locatiebepaling.
Een eenvoudig antwoord is dus niet mogelijk, hier zal een gedegen onderzoek aan vooraf moeten gaan ! En makkelijk was het toch al niet, want welke rol spelen VoWiFi toestellen, de dual mode toestellen (WiFi/Ggsm en ip-dect-apparatuur? Of moeten we misschien toch nog iets met piepers, al is het maar om te kunnen voldoen aan de certificeringseisen van de brandweer? En o ja, Microsoft doet ook nog iets met Lync…….
Kortom, tijd voor het doen van een onderzoek en het opstellen van een (mobiele) telecommunicatiestrategie!
Hierbij nog een toevoeging:
Vaak wordt de indruk gewekt dat een Private GSM netwerk de oplossing zou zijn om uw Public GSM bereik te verbeteren in uw bedrijf.
De ontwikkeling in Private GSM is groot en is een uitstekende vervanging voor een groot eigen draadloos DECT of WiFi VOIP systeem.
Private GSM is geen oplossing als u geen bereik heeft in uw kantoor of bedrijf van de publieke GSM operators, zoals KPN, Vodafone of T-Mobile.
Vaak wordt de indruk gewekt dat een Dual SIM toestel of NetSwitchRoaming een oplossing zou zijn voor slecht GSM bereik, maar dat is niet juist!
Alleen als een provider direct d.m.v. een DSL verbinding zou willen koppelen aan uw Private GSM systeem zou een integratie Private – Public GSM mogelijk zijn.
Dit zou dan per operator gedaan moeten worden en zal dan alleen beschikbaar zijn voor uw eigen medewerkers. Bezoekers kunnen niet inloggen op uw Private GSM en dus ook niet op de koppeling van public GSM!
De oplossing?
Zorg ervoor dat er een goed passief of actief DAS (Distributie Antenne Systeem) in uw bedrijf geïnstalleerd wordt als de indoor GSM dekking problematisch is.
Vervolgens is het mogelijk om een wide-band GSM repeater, of provider selectieve repeater (met toestemming van operator), hierop aan te sluiten en/of een private radio cell om een eigen draadloos telefonie netwerk te creëren.
Ook zijn er systemen om gelijktijdig C2000 en bijv. WiFi op deze DAS systemen te koppelen.
Vragen over deze en andere Indoor oplossingen?
IndoorSolution BV 033 4507001
Het is inderdaad niet eenvoudig om een keuze te maken in het woud van aanbiedingen, afkoopregelingen en ondoorzichtige contracten van mobiele operators. En dan heb je ook nog private GSM.
Private GSM -mits goed geimplementeerd en geintegreerd met het netwerk van een bekende mobiele operator- heeft an sich weinig nadelen, afgezien van een initiele investering van 200-250 euro (incl. h/w, licenties, antennes) per mobiele gebruiker. Op basis van een driejarig contract is dat een kostenpost van 5-7 euro/gebruiker/maand. Met een gemiddeld zakelijk belprofiel heeft u die kosten met de intrinsieke besparingen van een eigen systeem in 12 tot 15 maanden terugverdiend. Alleen maar een andere SIM kaart in uw bestaande mobiele telefoons, zelfs in die ene van 12 jaar geleden.
Zoals de schrijver van dit artikel al aangeeft is Private GSM is inderdaad op bepaalde vlakken te ‘simuleren’ vanuit het openbare netwerk, enerzijds commercieel door afkoopregelingen, anderzijds functioneel door aanvullende technische oplossingen (repeaters of extra zenders). Het is allemaal te doen maar het is de vraag of u als bedrijf de moed kunt opbrengen om al deze zaken met die bekende mobiele aanbieder af te regelen in afspraken en/of contracten. Zorg dat u structureel controle terugkrijgt over mobiele telecommunicatie in uw bedrijf!
Want wat dacht u, dat u als gewone klant werkelijk veel invloed heeft op gegarandeerde capaciteit en goede inpandige dekking door de mast van openbare mobiele operator in uw buurt? U bent niet de enige die dat graag wil. En hoe lang gaat u onderhandelen over een indoor repeater met toestemming van de operator? Gaat u zitten rommelen met sim boxen, dual sim toestellen, IP-DECT en VoWLAN dual mode toestellen? Heeft u wel eens berekend hoe hoog de beschikbaarheid van mobiele communicatie is als u dekking van buitenaf (mobiele operator) en binnenuit (Private GSM) tegelijkertijd heeft? Een interne of externe mobiele netwerkstoring treft u bijna niet meer want er is altijd wel een alternatief mobiel signaal in uw omgeving. Was bedrijfszekerheid van vaste telefoontoestellen een reden om ze op tafel te laten staan, dan is comfort en beschikbaarheid van een mobiele oplossing nu een reden om ze alsnog de deur uit te doen.
Het argument van integratie met overige bedrijfsinfrastructuur, van de boekwaarde van die pabx tot dat nieuwe MS Lync of Cisco UC systeem moet u loskoppelen van het vraagstuk Private GSM. Want ook zonder Private GSM heeft u de wens om openbaar mobiel te koppelen met uw eigen infrastructuur door middel van forced-on-pabx en/of mobiele IP-VPNs. Private GSM levert u namelijk geen nieuwe functionaliteit: zie het als een mobiel verlengstuk van uw bestaande functionele oplossing met een lokaal versterkte mate van beschikbaarheid, capaciteit en dekking.
Ik denk dat Private GSM -in combinatie met een openbare mobiele dienstverlening- voor zowel MKB als onderkant grootzakelijke markt een oplossing is die wel degelijk een aantal ‘unique sellingpoints’ heeft, al was het alleen al minder hoofdpijn, meer controle en een glasheldere propositie richting de klant.