Het is niet voldoende om bij een offerte of nieuw contract te verwijzen naar de leveringsvoorwaarden zonder ze daadwerkelijk bij te voegen. Dat heeft de Hoge Raad bepaald in een arrest naar aanleiding van een geschil na een ict-levering. Daarbij ging de leverancier ervan uit dat zijn klant de voorwaarden zelf op internet kon opzoeken en in het contract dus alleen had vermeld welke voorwaardenset van toepassing was. De Raad oordeelt dat dit niet voldoende is.
Volgens branchevereniging ICT~Office is de uitspraak van belang voor alle leveringsvoorwaarden binnen en buiten de ict-sector. Het gaat bijvoorbeeld om de Fenit-voorwaarden, hun opvolger de ICT~Office-voorwaarden, maar ook de bankvoorwaarden en de reisvoorwaarden van de ANVR, legt juridisch adviseur Peter van Schelven van ICT~Office uit. ‘Wij hameren er altijd op dat leveranciers hun voorwaarden moeten meesturen bij offertes of uiterlijk bij het sluiten van de overeenkomst.’
Toepasselijkheid
De Hoge Raad, het hoogste rechtscollege in Nederland, deed uitspraak in een langslepende conflict. Dat loopt al vanaf 2001 tussen leverancier van betaalsystemen First Data en de klant Wi-Fi-aanbieder KPN Hotspots Schiphol, dat voorheen Attingo heette. Het geschil draait om de toepasselijkheid van de Fenit-voorwaarden voor de bepaling van buitengerechtelijke kosten bij een eerdere rechtszaak tussen de twee.
De klant vindt dat de leverancier zich niet kan beroepen op de leveringsvoorwaarden. Die bepalen bijvoorbeeld dat de klant volledig en niet gedeeltelijk opdraait voor buitengerechtelijke kosten, zoals die van advocaten, legt Van Schelven uit. De leverancier zou de voorwaarden namelijk niet fysiek of per e-mail hebben verstuurd aan de klant. Hij ging ervan uit dat de klant de voorwaarden (Fenit) kent en deze zelf op internet kan opzoeken.
Initiatief bij leverancier
De Hoge Raad heeft de klant in het gelijk gesteld. Het rechtscollege vindt dat het initiatief om de klant te informeren bij de leverancier ligt en dat de leverancier de voorwaarden altijd ’ter hand moet stellen’ aan de klant. Dat moet bovendien gebeuren voordat de overeenkomst wordt gesloten. De Raad oordeelt dat de Fenit-voorwaarden niet geldig zijn in het geval van de overeenkomst tussen First Data en KPN Hotspots Schiphol.
Van Schelven: ‘Het is een juridisch juist oordeel van de Hoge Raad. Het wettelijke stelsel zit nu eenmaal zo in elkaar.’ ICT~Office heeft workshops, vraag-en-antwoord-webpagina’s en informatieboekjes over het opstellen van contracten en het gebruik van leveringsvoorwaarden.