Aanbieder van glasvezeldiensten Interoute neemt het Duitse darkfibernetwerk van KPN over. Het ongebruikte glasvezelnet beslaat 3600 kilometer langs grote steden zoals Berlijn, München, Hamburg en Keulen. Door de aankoop verdubbelt Interoute zijn netwerk in Duitsland. KPN huurt vier of vijf van de 96 overgenomen glasvezelparen terug voor zijn Duitse klanten. In 2010 verkocht het telecombedrijf al een deel van zijn darkfiber.
Darkfiber is het onbelichte, niet-geactiveerde en dus ongebruikte deel van een glasvezelnetwerk. De vezels zijn in het verleden aangelegd met het oog op toekomstig gebruik. Het is onbekend hoeveel geld met de overname van het Duitse darkfibernetwerk is gemoeid.
De deal tussen Interoute en KPN levert voordeel voor beide bedrijven. Interoute vergroot zijn netwerkomvang in Duitsland en kan zijn bestaande klanten daardoor meer netwerkdiversiteit en flexibiliteit bieden. KPN kan zijn Duitse klanten meer managed services via het netwerk bieden. Het telecombedrijf zal vier of vijf vezelparen (elk voor dataverkeer héén en weer) terugleasen. Dat zijn de twee ondernemingen expliciet overeengekomen.
Capaciteit
In november 2010 sloot Interoute een overeenkomst met hardwareleverancier Juniper Networks. Tezamen gaan zij de capaciteit van het Europese ip-netwerk van Interoute vergroten met meer dan 9,5 terabits. De hardware die daarvoor bij de verscheidene datacenters wordt gebruikt, heeft een switching- en routingcapaciteit tot 960 Gigabits per seconde.
Interoute heeft meer dan 14.000 zakelijke klanten. De hoofdvestiging staat in Londen. Het bedrijf heeft in Europa zo'n negentig locaties, waaronder acht rekencentra en 23 colocaties. De locaties zijn verbonden met meer dan 55.000 kilometer glasvezel. In Nederland is het bedrijf gevestigd in Schiphol-Rijk. Het bedrijf is ook in Noord-Amerika en Dubai gevestigd.