De vraag naar externe ict'ers is gedaald naar het crisisniveau van 2009. Onderzoeksresultaten van januari 2011 laten een compleet ander beeld van de ict-sector zien dan eerdere cijfers van het vierde kwartaal van 2010. Dit blijkt uit de ICT Barometer van Ernst & Young, een continu onderzoek onder zeshonderd Nederlandse directeuren, managers en professionals uit het bedrijfsleven en analyse van ruim tienduizend onderzoeksgegevens.
Niet alleen de vraag naar externe ict'ers neemt af, ook de vraag naar interne ict'ers is weer exact op het crisisniveau van april 2009. 11 procent van de ondervraagde managers ziet de interne ict-afdeling groeien, terwijl 13 procent juist mensen ziet weggaan. De oorzaak zit volgens Ernst & Young deels in tegenvallende omzetten, waardoor uiterste voorzichtigheid in personeelsgroei is geboden. Een andere oorzaak zit in de overheveling van werk naar met name India.
Naar beneden bijgesteld
Naast de daling van werkgelegenheid dalen de investeringen ook. Bedrijven en instellingen met meer dan vijfhonderd werknemers hebben de ict-budgetverwachtingen voor 2011 aanzienlijk naar beneden bijgesteld. De ict-budgetten blijven echter nog steeds groeien: van de ondervraagde managers verwacht 32 procent een toename in het budget, terwijl 21 procent een afname verwacht. In november 2010 waren deze verwachtingen aanzienlijk rooskleuriger: 38 procent zag een toename en 19 procent een afname van de ict-budgetten.
Vooral de overheid zet in rap tempo bezuinigingen door. Er is minder inhuur van ict'ers, minder aanschaf van hardware en er wordt voorzichtig omgegaan met de aanschaf van software. Ook laat de ICT Barometer een daling zien bij externe ict-services. De overheidsmanagers zijn helder over hun verwachtingen: 20 procent van hen verwacht groei, 41 procent een afname van externe ict-services voor 2011.
Positiever
Naast alle tegenvallende cijfers zijn er ook positieve geluiden. De verwachtingen van mkb-organisaties en kleinere instellingen zijn minder negatief voor de rest van 2011; het mkb gaat in 2011 naar verwachting juist meer investeren in externe ict-services. Gemiddeld 20 procent van de mkb-managers verwacht groei en 14 procent een afname. Binnen de sectoren handel en distributie hebben de managers hun verwachtingen voor de bestedingen voor externe ict-services in 2011 juist sterk naar boven bijgesteld. Bijna 30 procent van de managers verwacht groei in 2011, terwijl maar 10 procent een afname voorspelt. Hun verwachtingen zijn aanzienlijk positiever in vergelijking tot medio 2010.
Ik snap het niet meer! Zoveel tegenstrijdige berichten hierover, wat moeten we nog geloven? Nog geen twee maanden geleden werd er geroepen dat de randstad 15000 ICT’ers tekort ging komen, nu lees ik weer dat de vraag naar ICT’ers ligt op crisisniveau. In november schreef computable nog dat de ICT sector de crisis te boven leek. In augustus was de ICT sector nog somber gestemd.
Sorry hoor, maar ik kan het allemaal niet meer volgen en geloof het eerlijk gezegd ook niet meer. Ik vraag me af of er werkelijk iemand van de crisis heeft geleerd dat je niet achter de waan van de dag moet aanrennen. De vele tegenstrijdige berichten over de arbeidsmarkt doen me geloven van niet en lijken me dan ook meer gericht te zijn op andere (belanghebbende?) factoren dan objectieve verslaggeving.
Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat dit geen goed artikel is of een voorbeeld van tendentieuze verslaggeving.
Kritisch kijken naar de eigen kosten is natuurlijk goed.
En vanuit dat oogpunt is het niet verkeerd dat de overheid gaat bezuinigen op freelancers en ICT projecten. Al vraag ik me af of er met het vertrek van allerlei extern ingehuurde ICT’ers geen kennis verloren gaat, waardoor alsnog weer nieuwe externen moeten worden ingehuurd.
Hmm, als ik zo kijk naar het enorme aantal uitstaande aanvragen voor externe ICT deskundigen op de diverse fora en sites dan geloof ik geen barst van dit verhaal.
Vraag me af hoe objectief dit onderzoek is uitgevoerd en met wat voor uitgangspunten cq suggestieve vragen de onderzoekers naar de managers zijn toegestapt.
Tijdens de crisis zag het er echt heel anders uit dan nu, maar helaas worden we nog steeds geregeerd door de media en zullen dus wel weer een aantal managers ‘cold feet’ krijgen bij het lezen hiervan. Wat je daarmee creeert is een self-fulfilling prophecy…
Ik ben het helemaal eens met Henk en Erwin, ook ik weet niet meer wat te geloven ! Eigenlijk moet ik niet zoveel van dit soort artikelen lezen, maar afgaan op wat ik zelf zie gebeuren: een enorme toename van het aantal aanvragen sinds begin 2011. Mijn mailbox stroomt over en ik wordt echt elke dag minstens 1x gebeld. En dat terwijl mijn expertise toch niet heel erg speciaal is. De tarieven zijn ook niet slecht meer te noemen.
Klets met elkaar dus maar lekker een stuk in de ruimte zou ik zeggen….laten we niet te veel waarde hechten aan dit soort berichten maar zelf de voelsprieten de kost geven.
@Erwin, even over de rol van de media. Wist je dat het aantal oorlogen de laatste jaren flink aan het afnemen is? De media laten ons echter andere dingen zien omdat gekleurd nieuws nu eenmaal beter verkoopt. Wij weten wat de media ons vertelt.
Dat ligt deels ook aan de lezers, moet je maar eens kijken hoeveel reacties er komen op een negatief nieuwsbericht van een of ander bedrijf. Zet daar dan een positief nieuwsbericht tegenover en tel dan nogmaals de reacties.
Helemaal eens met de berichten hierboven. Ook ik zie geen enkele correlatie tussen de stortvloed aan aanvragen in mijn mailbox en dit negatieve bericht. Ik haal de zin en onzin niet meer uit dit soort berichtgeving…
Ja, wie doet er nou onderzoek in Januari. In Januari zijn er over de gehele breedte van de sector gemiddeld beduidend minder aanvragen voor inhuur als in andere maanden van het jaar. Dit heeft te maken met de start van het nieuwe jaar en het beschikbaar maken van de portefolio en bijbehorende budgetten. In de komende periode gaat de vraag toenemen. En op het einde van 2011 zal onderzoek uitwijzen dat er meer is ingehuurd dan in 2010 omdat de ontwikkelingen toenemen en organisaties niet langer stil kunnen staan.
Misschien moet de kop van dit artikel luiden: vraag naar Nederlandse ICT-ers daalt naar crisisniveau. Dit getuige de recente artikelen rondom offshoring, of het gegeven dat Logica juist in Nederland het sterkst gekrompen is, en de werving door OCOM in het buitenland voor vacatures waarvoor zogenaamd in Nederland onvoldoende kandidaten zijn.
Maar ja, gezien de verschillende reacties op die artikelen, ligt dat waarschijnlijk aan onszelf…
Ik denk dat het meer komt omdat overheid hard op de rem trapt mbt inhuur. Over overhevelen werk naar India, dat is voornamelijk beheerwerkzaamheden.
Ach, over paar jaar is de golf weer omgekeerd, dan gaat men weer insourcen omdat outsourcen toch niet goed verloopt.