Stichting XBRL Nederland waarschuwt softwareleveranciers dat XBRL, een standaard voor financiële rapportages, binnenkort waarschijnlijk verplicht wordt gesteld. De stichting adviseert de bedrijven om de programmatuur nu al aan te passen aan de XBRL-standaard en niet te wachten tot de verplichting een feit is. De stichting benadrukt dat naar alle waarschijnlijkheid in de loop van 2011 duidelijk wordt wanneer financieel rapporteren met XBRL verplicht zijn.
Het project is gericht op softwareleveranciers. De stichting wil de overgang naar XBRL (Xtensible Business Reporting Language) zo onder een grote groep bekendmaken. Hoe het project er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. De stichting denkt aan seminars en workshops om de kennis over de nieuwe standaard te delen. In maart 2011 moet de opzet van het project klaar zijn.
Op dit moment is het niet verplicht om bij de uitwisseling van financiële gegevens te voldoen aan de XBRL-standaard. Sinds maart 2010 zijn overheidsinstellingen zoals de Belastingdienst, Kamer van Koophandel (KvK) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wel verplicht om bij de aanschaf van nieuwe informatiesystemen te kiezen voor een systeem dat gegevens op basis van de XBRL-standaard kan verwerken. Dat geldt alleen voor implementaties van systemen met een contractwaarde van boven de vijftigduizend euro.
De stichting: 'Met behulp van XBRL kunnen gegevens eenvoudig en veilig naar verschillende partijen worden gestuurd. Het gaat bijvoorbeeld om belastingaangiften, deponering bij de Kamer van Koophandel en opgaven bij het Centraal Bureau van de Statistiek. Die moeten nu nog op verschillende formaten worden aangeleverd.'
Stichting XBRL
De stichting schrijft: 'Na landen als de Verenigde Staten, China en India, gaan ook steeds meer Europese landen over tot XBRL als enig toegestane manier van financiële rapportage. Zo zijn onder meer Groot Brittannië en België vergevorderd met de verplichtstelling van XBRL. Omdat ook de Nederlandse overheid niet kan en wil achterblijven, ligt het in de lijn der verwachting dat het slechts een kwestie van tijd zal zijn voordat XBRL ook in Nederland verplicht gesteld wordt.'
De Stichting XBRL Nederland heeft ongeveer vijftig leden. Dat zijn onder andere bedrijven, overheden, onderzoeks- en onderwijsinstellingen. Zij ondersteunen de stichting financieel en dragen bij aan de inhoud van bijeenkomsten en uitwisseling van informatie.
‘Pas toe of leg uit’
De XBRL-standaard is opgenomen op de ‘pas toe of leg uit'-lijst. Het maakt deel uit van het programma Nederland Open in Verbinding. Dit programma ziet er op toe dat de Nederlandse overheid kiest voor open source of open standaarden. Op de 'pas toe of leg uit'-lijst staan standaarden die een overheidsorganisatie moet kiezen of waarvan moet worden uitgelegd waarom er niet voor gekozen is. Dit principe geldt uitsluitend bij vernieuwing of vervanging van ict-producten of -diensten boven de vijftigduizend euro. XBRL is de veertiende standaard die op de lijst staat.
Zeker vergeten, de link
http://www.xbrl-nederland.nl/
“De Stichting XBRL Nederland heeft ongeveer vijftig leden.” ?
Ik zie deze fout wel vaker, ook in kranten. Een stichting heeft geen leden, hooguit donateurs, of (rechts-)personen die in de ene of andere rol de stichting ondersteunen.
Zelfs de bestuursleden van een stichting zijn geen leden van de stichting (maar van het bestuur).
om nog een completer overzicht te geven van alle XBRL standaarden
http://www.service-architecture.com/web-services/articles/index.html
Ben benieuwd of I(C)T Nederland hier klaar voor is. Hoor er weinig over.