Het vinden van de juiste hostingprovider is ondanks de laatste ontwikkelingen in deze branche en de enorme keuze aan leveranciers vaak moeilijker dan gedacht. Of het nu gaat om dedicated servers, colocatie of cloud-diensten, het inrichten van een kwalitatief hoogwaardige internet infrastructuur is voor de meeste bedrijven inmiddels aan de orde van de dag. De keuze voor de juiste hostingprovider mag niet aan het toeval worden overgelaten. Ruud Mous van LeaseWeb heeft daarom een vragenlijst samengesteld die bedrijven helpt bij het maken van deze keuze.
1) Hoe lang is de hostingprovider al actief?
Geen enkele organisatie wil zaken doen met een onbetrouwbare hostingprovider die bovendien nog niet zo lang actief is in de markt. Daarom moet bij voorkeur gezocht worden naar een partij die al enkele jaren in de markt actief is en een bewezen track record kan overleggen.
2) Hoe is de samenwerking van de hoster met andere netwerkexploitanten?
Om verzekerd te zijn van een goede performance, is het belangrijk te kiezen voor een hostingprovider die goede netwerkverbindingen heeft met peering- en transitproviders. De betere hostingproviders beschikken over een verbinding met de belangrijke internetknooppunten in Amsterdam (AMS-IX), Frankfurt (DE-CIX) en London (LINX) alsmede met een aantal grote transitproviders.
3) Hoe goed functioneert de support-afdeling in geval van (technische) problemen?
Websites zijn over de hele wereld bereikbaar, onafhankelijk van tijdzones en tijdstip. Een hostingprovider moet daarom 24/7 technische ondersteuning bieden. Als er zich problemen voordoen, ongeacht op welk moment, moeten deze zo snel en accuraat mogelijk verholpen worden. Daarnaast is het belangrijk dat het technisch personeel over de benodigde certificaten beschikt en regelmatig cursussen volgt om bij te blijven.
4) Beschikt de hostingprovider over kwalitatief hoogwaardige hardware?
Bij het beoordelen van de hardware gaat het niet alleen om de servers, ook de kwaliteit van de netwerkinfrastructuur (switches, firewalls, loadbalancers) is van belang voor het goed functioneren van de infrastructuur. Let er daarom op dat deze infrastructuur van bekende en vertrouwde merken zijn. Het is aan te raden bij de initiële investeringen in de hardware niet onnodig te besparen, om later helaas vast te moeten stellen dat de kwaliteit eronder lijdt.
5) Beschikt de hostingprovider over voldoende reserveonderdelen in geval van hardware problemen?
Geen enkele organisatie kan zich langdurige uitval van hardware veroorloven. Mochten er zich problemen met de hardware voordoen, is het belangrijk dat deze snel worden opgelost. Daarom moet er absoluut gelet worden op hoe snel een provider reageert in het geval van technische problemen.
6) Beschikt de hostingprovider over voldoende capaciteit (Redundantie)?
Voor veel organisaties is een constante beschikbaarheid van de website (uptime) van cruciaal belang. Dit betekent dat een provider over voldoende extra capaciteit moet beschikken. Alleen wanneer noodstroomvoorzieningen beschikbaar zijn, blijft de uitval van infrastructuur zonder gevolgen. Een hostingprovider moet daarnaast ook over een redundant netwerk beschikken, zodat in geval van netwerkuitval de hostingprovider in staat is vlot over te stappen naar een andere verbinding.
7) Maakt de hostingprovider gebruik van een professioneel datacenter?
Een kwalitatief goede hostingprovider beschikt over een professioneel en betrouwbaar datacenter waar vanuit gehost wordt. Het komt nog vaak voor dat een hostingprovider een aantal servers in een aparte ruimte in een kantoorgebouw een datacenter noemt. Maar bij een professioneel en volwaardig datacenter hoort een passende infrastructuur, met daarin onder meer beveiligings-, ventilatie- en brandsystemen.
8) Hoe milieuvriendelijk is de hostingprovider?
Omdat datacenters veel energie verbruiken, moet gelet worden op in hoeverre de hostinginfrastructuur is ondergebracht in een milieuvriendelijk en efficiënt datacenter. Op deze manier kunnen hostingproviders aan hun toenemende serverbehoeften blijven voldoen en tegelijkertijd hun kosten laag houden en hun milieudoelstellingen halen.
Voor de meeste bedrijven speelt de hostingprovider een belangrijke rol in het succes van de organisatie. Daarom moet in de keuze voor de juiste hostingpartner behalve naar de prijs ook ‘achter de schermen' gekeken worden naar wat de provider te bieden heeft. Het kan een van de belangrijkste beslissingen van een organisatie zijn.
9) Ondersteund deze ook ipv6?
Is optimalisatie voor Magento echt iets speciaals, of is dat slecht een marketing truc van een hosting provider?
@Jan
Magento optimalisatie van bijvoorbeeld een VPS (virtuele server) hoeft zeker geen marketing truc te zijn. Magento is een zware applicatie en kan door optimalisatie sneller functioneren en minder resources innemen. Of de optimalisatie daadwerkelijk gebeurt verschilt uiteraard per aanbieder.
Er zijn alleen in Nederland al meer dan 1000 bedrijven die zich bij de KvK hebben geregistreerd als hoster, en achter veel mooie websites niet veel meer te vinden is dan een servertje onder de keukentafel.
Om onder andere het onderscheid tussen serieus en hobby handen en voeten te geven is door de top-20 hosters in Nederland de DHPA (Dutch Hosting Provider Association) opgericht : zie http://www.dhpa.nl . DHPA leden hebben goede antwoorden op de in dit artikel genoemde punten en hebben hun dienstverlening afgedekt in een degelijke SLA.