Microsoft wil meer ontwikkelaars aantrekken die applicaties bouwen op het Windows Azure-cloudplatform. Hierbij krijgen ontwikkelaars een gratis proefversie van het Windows Azure platform aangeboden. De gratis proefversie is tot en met 30 juni 2011 verkrijgbaar. Microsoft aast met deze actie op ontwikkelaars die onder andere kennis hebben van .Net, Java en php.
Microsoft wil meer ontwikkelaars aantrekken voor zijn Windows Azure platform dat geschikt is voor cloud computing. Hier hoopt de softwareleverancier dat er meer applicaties en diensten beschikbaar komen op het Windows Azure-platform, dat inmiddels een jaar bestaat. Ontwikkelaars die bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in .Net, Java en php kunnen nu tot en met 30 juni 2011 gratis gebruikmaken van Windows Azure. Voorwaarde is wel dat ze in één van de 41 landen wonen en werken waar Windows Azure lokale ondersteuning van Microsoft krijgt. Daaronder valt ook Nederland.
SQL
Windows Azure heeft vijf versies ter ondersteuning van applicaties en workloads. Deze bestaan uit Extra Small, Small, Medium, Large en Extra Large. De Extra Small-versie is speciaal ontwikkeld voor ontwikkelaars die snel applicaties op het Azure-platform willen ontwikkelen, testen en uitproberen. De Small-versie heeft 20 GB aan dataopslagcapaciteit. De Extra Large heeft 2 TB aan storage.
De ontwikkelaars mogen in totaal 750 uur van Windows Azure Extra Small Compute en 25 uur van Small Compute gebruik maken. Daarnaast mogen ze gratis 500 MB aan dataopslag gebruiken en tienduizend storagetransacties per maand uitvoeren. De ontwikkelaars mogen ook gebruikmaken van de SQL Azure-database dat een dataopslagcapaciteit heeft van 1 gigabite (GB). Daarbij mogen ze gratis 500 MB aan data in- en uitvoeren.
MSDN
Microsoft zegt dat ook de ontwikkelaars die lid zijn van MSDN (Microsoft Developer Network) en BizSpark gratis gebruik kunnen maken van Windows Azure-diensten. Het Microsoft BizSpark-programma helpt startende softwarebedrijven met Microsoft-software ontwikkelingstools, het vinden van investeerders en het vergoten van bekendheid in de markt.
Verder kunnen ontwikkelaars gebruikmaken van Microsoft Windows Azure Marketplace. Op deze online marktplaats vinden ontwikkelaars software, trainingen en andere tools die hen helpen om applicaties te bouwen op het Windows Azure-platform.
Ik heb dit aanbod als kleine MS partner een tijdje terug voorbij zien komen. Uiteraard heb ik er even mee gespeeld, maar mijn grootste bezwaar is de bijzonder complexiteit qua pricing.
Je kan inderdaad beperkt gratis hiervan gebruik maken, maar zodra je over de resources heen gaat, gelden de reguliere tarieven. Je moet voordat je gebruik ervan kan maken, ook je creditcard informatie verstrekken aan MS.
Ik vond het persoonlijk een beetje eng en onvoorspelbaar (met al die instances en al die diverse resource indicatoren). Ik heb hier zelf minder goed grip op. Daarom heb ik in mijn account alle instances na het testen snel weer gewist.
Ik adviseer om die reden nu aan mijn klanten nog steeds gewoon traditionele .NET hosting, waarbij gewoon alleen de diskspace/datatraffic een rol speelt…
Flexibileit bij Azure is een goed ding, maar laat het dan wel een beetje duidelijk zijn qua kosten!
Ik kan de bevindingen van Marcel bevestigen. Vooralsnog zie ik Azure hooguit interessant zijn voor wat grotere bedrijven en zelfs daar twijfel ik aan. Ik liep tegen veel fouten aan, maar ook, je kunt Azure niet even “on hold” zetten. Je moet je account vernietigen om het stop te zetten. Als MS ontwikkelaar zou Azure aan moeten spreken, maar voorlopig kan ik lezen en schrijven met AWS van Amazone. Dat is veel meer volwassen, beter te beheren en te begrijpen en ze doen zo’n beetje alles op dit gebied beter dan Microsoft en dat is jammer.
Hoe meld je jezelf aan voor deze 30 dagen gratis Windows/SQL Azure?:
http://tinyurl.com/65ovmrh
Ik liep ook aan tegen het feit dat men al bij voorbaat kredietkaartgegevens moet verstrekken! Daar houd ik niet van, dat zou ik pas aan het eind van die proefperiode eens willen overwegen.
Ben op zich wel nieuwsgierig om het uit te proberen. Jammer dat ik hierboven al tegenvallende ervaringen zie.