Leverancier van internetinfrastructuurdiensten Ocom gaat ict'ers in Bulgarije, Polen, Roemenië en Tsjechië zoeken om vijftig ict-vacatures in te vullen. Onlangs bleek dat het bedrijf zijn openstaande vacatures niet met Nederlandse ict'ers wist in te vullen. Ocom zoekt nu in Centraal- en Oost-Europa naar geschikte kandidaten om het werk in Nederland uit te voeren.
De nieuw te vinden ict'ers worden vooral gezocht voor de invulling van projecten en de ontwikkeling van technologie. ‘We willen onze dienstverlening richting klanten verder optimaliseren', zegt Karel Jacobs van de afdeling HRM. ‘Het gaat om de ontwikkeling van dashboards, die klanten in staat stellen de status van afgenomen diensten te monitoren, en projecten die het online bestelproces verder automatiseren.' De mensen komen in dienst bij Ocom.
Arbeidsmarkt
Onlangs bleek dat Ocom constant minimaal vijftig ict-vacatures open had staan die het bedrijf niet ingevuld kreeg. De internetinfrastructuurspecialist zag zich genoodzaakt om personeel in het buitenland te gaan werven, maar dat betekent volgens Jacobs niet dat Nederlandse ict'ers niet meer welkom zijn. ‘In principe zijn alle personen, die aan de gevraagde kwalificaties voor de desbetreffende functies voldoen, welkom. Uit praktisch oogpunt vooral natuurlijk ook Nederlandse mensen. Ocom richt zich met name op de Nederlandse arbeidsmarkt. Maar omdat het bedrijf een internationale speler is met een medewerkersbestand dat nu al bestaat uit bijna veertig nationaliteiten en de voertaal binnen de onderneming Engels is, kijken wij natuurlijk ook naar de internationale arbeidsmarkt.'
Ocom richt zich met name op landen waar de kwaliteit van het ict-onderwijs en van de universiteiten hoog is, de kennis van de Engelse taal over het algemeen goed is en waar de cultuurverschillen met Nederland gering zijn. Zodoende kwam het bedrijf op landen als Bulgarije, Polen, Roemenië en Tsjechië. Ocom verwacht niet dat de verscherpte kennismigrantenregeling van toepassing is op de vacatures, omdat het om redelijk ‘normale' ict-functies gaat. Jacobs: ‘Hier is echter wel een tekort aan in de regio Amsterdam.'
Nogmaals: er is geen tekort, want dan zouden de salarissen flink gaan stijgen volgens het marktprincipe toch?
Bekende probleem waar wel meer bedrijven in Nederland tegenaan lopen.
Ze willen allemaal op hetzelfde kluitje in Amsterdam zitten om daar met zijn allen gezellig onozele webscriptjes bijeen te hacken.
Ik woon in ZuidLimburg en werk voor en bedrijf in Brabant.
Helemaal geen probleem want bij ons in Limburg hebben we n.l. INTERNET ! ik kan dus gewoon thuis blijven.
Wat kwalificaties van de ICTers betreft, ook zelf veroorzaakt.
Stel gewoon eens eisen en leg die bij de onderwijs instanties neer.
Geef eens aan dat kunnen twitteren niet de meest belangrijke kwaliteit van een ICTer is.
Maar nee dat is allemaal te lastig.
Ben benieuwd hoe dat gaat met die oostblok-vaklui
Ik heb er iig ervaring mee.
@Pascal: onderwijs, inderdaad! Er zijn al te veel loze “certificeringen”, vooral productcertificeringen zijn kul. Deze zijn niet bedoeld om een minimaal kennisniveau te garanderen maar om een vendor lock-in te creeeren. Ik weet het uit ervaring en ben er daarom ook mee gestopt. Opleiding moet een hoger niveau hebben dan een “product” van een bepaalde levernacier.
Een ontwikkelaar die in taal x en y kan programmeren kan ook makkelijk taal z iets maken. Zelfde voor hardware en dergelijke, het gaat erom dat je de achterliggende concepten snapt.
Ik krijg het idee dat veel mensen al geen zin hebben om bij bijvoorbeeld Ocom te werken, ze prijzen zichzelf uit de markt. Bij mij in de buurt zit ook een MKB bedrijf dat een laag salaris biedt maar ondertussen vragen ze wel mooi HBO voor een functie als werkplekbeheerder. Vreemd dat daar altijd vacatures openstaan…
Ik hoop dat de directie van Ocom dit ook leest en de opmerkingen serieus neemt, je kunt er je voordeel mee doen.
Misschien wel interessant voor Computable om eens wat dieper hierin te duiken. Waarom willen dit soort bedrijven nou zo graag mensen van verre hier naartoe halen. Het is duidelijk een trend en derhalve interessant voor de ICT ontwikkeling van Nederland.
Is de markt nou echt zo krap of zijn ze gewoon te krenterig om een fatsoenlijk loon te betalen?
Ik snap niet waarom Amsterdam zo aantrekkelijk moet zijn voor ICT’ers. Groningen is veel aantrekkelijker, woningen zijn goed betaalbaar, mooie binnenstad, gratis parkeren in groot deel van de stad, qua koopkracht staat Groningen op 4e plek in de EU (198 procent van het Europees gemiddelde). Londen staat boven aan met 343 procent, gevolgd door Luxemburg en Brussel. In Groningen staan ook datacenters (oa Google). De ontwikkeling van software is ook niet plaats gebonden.
Misschien is het een zinvolle actie voor een aantal van de reageerders om te kijken of er een vacature bij Ocom open staat waarvoor zij geschikt (denken te) zijn? Dan kunnen jullie solliciteren en de resultaten hier delen? Het lijken vooral speculaties hierboven en ik vermoed dat er vaak 1 ding over het hoofd wordt gezien: een organisatie moet naar ‘de juiste man op de juiste plek voor de juiste prijs’ kijken. Ik denk dat het in veel gevallen moeilijk is om dit in Nederland voor elkaar te krijgen gezien de schaarste en dat het een logische stap is voor bedrijven om dan over de grenzen te kijken.
“Bulgarije, Polen, Roemenië en Tsjechië”
In mijn ogen niet helemaal gelijkwaardige landen. Roemenen hebben hier vooral naam als skimmers. Laatst weer een bende van 17 mensen. (Handig met computers, dat wel.) Met Bulgarije was ook zoiets aan de hand.
Outsourcing is in het algemeen in de praktijk toch niet zo geweldig gebleken. En nu dan nu zelf weer gastarbeiders gaan importeren?
Tsjechen en Polen kunnen in eigen land genoeg interessante banen vinden dus vergeet het maar. Bulgarije zal binnenkort ook niet meer kunnen voldoen aan de vraag.
Zoek het gewoon dichterbij, Belgie/Duitsland/Nederland en heb het lef om ook ouderen aan te nemen.
Zat mensen in NL die dit werk kunnen verrichten. Probleem is vaak wel dat werkgevers een schaap met 6 poten zoeken en niet wensen toe te geven. Bovendien wil men voor een duppie op de eerste rang. Wel eens gehoord van investeren in mensen? Scholing bijvoorbeeld? Of mensen niet om de haverklap eruit gooien bij een reorganisatie? Over bedrijfscontinuiteit gesproken! En dan de rekening neerleggen bij het personeel en vreemd staan te kijken als mensen dat zat zijn. Heren werkgevers, eest hand in eigen boezem steken en zonodig bij de regering op verlaging van de werkgeverslasten. Niet zomaar Nederlandes in WW en bijstand dumpen.