Het Nederlandse personeelsbestand van ict-dienstenbedrijf Logica is in 2010 geslonken met ongeveer vijfhonderd mensen. Stonden op 1 januari 2010 5100 mensen op de Nederlandse loonlijst, op 31 december waren dat er nog zo'n 4600. Dat meldt woordvoerder Christoph Linke naar aanleiding van het jaarverslag. De personeelskrimp bedraagt ongeveer 10 procent. In 2009 kromp de Nederlandse organisatie al 15 procent.
Een deel van het personeelsverloop bij Logica is het gevolg van de reorganisatie die het bedrijf in 2009 inzette. 'Dat project liep door tot in 2010', vertelt Linke. Als onderdeel van een wereldwijd besparingsprogramma werd vooral in het aantal 'niet-declarabele staffuncties' gesneden. Het betreft bijvoorbeeld secretaresses en boekhouders.
In totaal slonk het aantal medewerkers in de Benelux met 589, meldt het jaarverslag. Zo werkte in België eind 2010 nog driehonderd man bij de dienstverlener. Dat is honderd ofwel een kwart minder dan een jaar eerder. In Nederland kent de onderneming een relatief grote afhankelijkheid van de conjunctuurgevoelige financiële sector en de industrie. Bovendien zijn er relatief veel kortlopende opdrachten.
Andere regio’s
De Benelux is de enige regio waarin Logica zijn personeelsbestand laat afnemen. Op groepsniveau groeide het aantal medewerkers met ruim 1 procent naar 39.284. De grootste toename deed zich voor in Frankrijk (+333 man) en in landen buiten Europa (+427 man). In de regio's Noord- en Centraal Europa, het Verenigd Koninkrijk en Zweden groeide het bestand elk met tachtig tot honderdvijftig man.
Linke zegt dat Logica in Nederland net als in 2010 'honderden collega's' zoekt. Het zijn vooral consultants waarvan de werkzaamheden direct in rekening kunnen worden gebracht bij klanten. Wereldwijd zoekt de dienstverlener daar ongeveer 7500 van, weet de voorlichter.
Terug naar winst
Logica kampte in 2010 in de Benelux met een teleurstellende omzet. Over 2010 daalde de omzet er met bijna 15 procent tot ongeveer 570 miljoen euro (488 miljoen pond). De omzet verbeterde in de tweede helft van het jaar beduidend, meldt Linke. Het bedrijf wist in de Benelux het verlies van 26 miljoen euro over 2009 wel om te buigen in een brutowinst van 16,4 miljoen euro (14 miljoen pond).
Op concernniveau ziet Logica over 2010 zowel de omzet als winst toenemen ten opzichte van een jaar eerder. De omzet steeg met 4,3 procent en er werd bijna vier maal zo veel winst geboekt in vergelijking met 2009.
Personeelsbestand
# medewerkers |
# medewerkers |
# medewerkers |
|
Logica Nederland |
4600 |
5100 |
5870* |
Logica Group |
39.284 |
38.780 |
39.937 |
* Geschat op basis van jaarverslag
Bron: jaarverslagen Logica
Er lijkt inderdaad sprake van leedvermaak. Bedenk dat Logica net een gewoon bedrijf is (met groei en krimp, ups en downs) en dat onze vakgenoten er werken die net als wij hun best doen. Dat het nu blijkbaar bij logica tegenvalt kan volgend jaar voor ieder ander van ons gelden. Ik wens de Logica medewerkers dus liever veel succes op de weg naar boven!
Ik ben het met de klagers eens dat het wel erg vaak over Logica’s problemen lijkt te gaan, maar:
Ik vrees dat het in de media zo werkt, dat als je op een bepaald gebied erg zichtbaar bent (geweest), je automatisch meer aandacht krijgt op dat onderwerp. Het kleeft aan je. Logica heeft nu eenmaal gedurende een aantal jaren wat issues gehad en mag zich dus in een wat grotere belangstelling ‘verheugen’. Zaak voor het bedrijf om dat te keren, en dat doe je niet met verontwaardigde forum reacties.
Daarnaast hebben Logica en andere ‘integrators’ nu eenmaal het probleem dat ze door de lezer niet makkelijk in een specifiek inhoudelijk hokje zijn te plaatsen. Ze lijken nergens echt expert in, en waar berichtgeving over bedrijven als bijv. Tom Tom vaak gekoppeld is aan de betekenis van en ontwikkelingen rond hun specifieke produkten en diensten, zijn bij dit soort generalisten eigenlijk alleen discussies over personeelszaken en grote projecten interessant genoeg voor het lezerspubliek.
Wel apart… paar terug terug stond Logica zeer negatief in het nieuws vanwege ontslagen in het Noord Oosten.. Logica kwam toen heel creactief met de ‘uitzendkracht’ constructie op de proppen. Paar maanden geleden was het weer raak in het Noorden. Projecten lopen niet goed, mensen lopen weg, financiele cijfers blijven achter bij de verwachtingen… geen wonder dat een negatief beeld ontstaat over Logica. Dit zijn gewoon de feiten, blijkbaar.
Ok dus als Logica een deal van 80miljoen scoort komt dit heel raar genoeg niet op computable….
@Henk: oudere mensen eruit werken? Bij mij in de unit is afgelopen jaar iemand van 53 aangenomen.
Zoals ik al zei, het verloopt redelijk subjectief… Ik ben ontevreden bij mijn vorige werkgever vertrokken. Niet zozeer over het bedrijf, maar wel het directe management van mijn BU. Het bedrijf zelf vind ik nog steeds een mooi bedrijf: er zijn tal van mensen die er wel met plezier iedere dag werken… Ik ga het niet lopen afzeiken hoewel ook zij afgelopen weken computable niet zijn ontgaan….
@Logica medewerker: die deal van 80mio verschijnt over een paar maandjes op Computable, zodra Logica ook hier weer eea verprutst!
… secretaresses …en boekhouders – dat tikt aan bij een ICT-bedrijf!
Waar rook is, is vuur. Wat ik ook raar vind is dat er nog mensen ontslagen zijn in 2010 als gevolg van de ontslagronde van begin 2009. Dat was toch een collectief ontslag. Dat ijlt toch niet 1,75 jaar door?
Dus van die 500 is er geen één van de ontslagronde van Q1, 2009.
@Anoniem:
1. Als je alleen nuchter kijkt naar:
– de TRENDS op de hollandse arbiedsmarkt
– het huidige economische bewegingen in de ict
– De toekomst verwachtingen van het bedrijfsleven
is – voor mij persoonlijk – de optelsom gauw gemaakt 😉
2. “Wat betreft alle reacties op alle artikelen van Computable..Wat is het toch makkelijk om ooit voor op te hoeven draaien..”
Voor zover je inderdaad echt AL mijn reacties hebt bekeken, (ik betwijfel het) en idd niets aan je ogen /verstand mankeert, zul je tot de conclusie komen dat er ook zeer positieve en vooruitstrevende opmerkingen tussen zitten 😉
Maar ja, onderscheidend vermogen is niet voor iedereen weggelegd, getuige de inhoud van je eigen “laffe annonieme” reactie 😛
De grote dienstverleners (Atos, Cap, Logica en Ordinavoorop) hebben twee takken van sport een redelijk stabiele – maar niet erg sexy en aandachttrekkende – markt met langlopende contracten voor het beheren van datacenters, werkplekken etc.
De tweede tak is gewoon uitzendbureau zijn ook al wordt dat verpakt in projecten o.i.d. En uitzendbureaus reageren nu eenmaal heel sterk op de vraag naar flexibele uitzendkrachten. Ze hebben alleen twee grote problemen de kostenstructuur past daar niet bij en zeker zo belangrijk het is niet het imago dat ze in goede tijden (willen) uitstralen.
En vraag en aanbod met elkaar in overeenstemming brengen (capaciteit en kennis) is nu eenmaal onlosmakelijk verbonden aan een itzendbureau, waarom zie je nooit dit soort discussies rond Randstad; inderdaad dat is een uitzendbureau dat zich als zodanig presenteert en zich als zodanig gedraagt, niets mis mee.
De Logica’s en die anderen dus ook zouden er goed aan doen diensten te ontwikkelen die los staan van het factureren van uren, bijvoorbeeld het exploiteren van grote en complexe (transactieverwerkende) systemen op basis van een taroef per tik. ADP en Raet doen dat al jaren met loonstroken. Ik denk dat er plenty opportunities zijn op andere gebieden. Maar ja dat betekent wel investeren en dat is nou iets waar ze ook niet goed in zijn……….Kortom misschien wel een geval van Catch 22???
Ze zijn volop opzoek naar software ontwikkelaars. Ik ga 1 mrt beginnen!