Het Nederlandse personeelsbestand van ict-dienstenbedrijf Logica is in 2010 geslonken met ongeveer vijfhonderd mensen. Stonden op 1 januari 2010 5100 mensen op de Nederlandse loonlijst, op 31 december waren dat er nog zo'n 4600. Dat meldt woordvoerder Christoph Linke naar aanleiding van het jaarverslag. De personeelskrimp bedraagt ongeveer 10 procent. In 2009 kromp de Nederlandse organisatie al 15 procent.
Een deel van het personeelsverloop bij Logica is het gevolg van de reorganisatie die het bedrijf in 2009 inzette. 'Dat project liep door tot in 2010', vertelt Linke. Als onderdeel van een wereldwijd besparingsprogramma werd vooral in het aantal 'niet-declarabele staffuncties' gesneden. Het betreft bijvoorbeeld secretaresses en boekhouders.
In totaal slonk het aantal medewerkers in de Benelux met 589, meldt het jaarverslag. Zo werkte in België eind 2010 nog driehonderd man bij de dienstverlener. Dat is honderd ofwel een kwart minder dan een jaar eerder. In Nederland kent de onderneming een relatief grote afhankelijkheid van de conjunctuurgevoelige financiële sector en de industrie. Bovendien zijn er relatief veel kortlopende opdrachten.
Andere regio’s
De Benelux is de enige regio waarin Logica zijn personeelsbestand laat afnemen. Op groepsniveau groeide het aantal medewerkers met ruim 1 procent naar 39.284. De grootste toename deed zich voor in Frankrijk (+333 man) en in landen buiten Europa (+427 man). In de regio's Noord- en Centraal Europa, het Verenigd Koninkrijk en Zweden groeide het bestand elk met tachtig tot honderdvijftig man.
Linke zegt dat Logica in Nederland net als in 2010 'honderden collega's' zoekt. Het zijn vooral consultants waarvan de werkzaamheden direct in rekening kunnen worden gebracht bij klanten. Wereldwijd zoekt de dienstverlener daar ongeveer 7500 van, weet de voorlichter.
Terug naar winst
Logica kampte in 2010 in de Benelux met een teleurstellende omzet. Over 2010 daalde de omzet er met bijna 15 procent tot ongeveer 570 miljoen euro (488 miljoen pond). De omzet verbeterde in de tweede helft van het jaar beduidend, meldt Linke. Het bedrijf wist in de Benelux het verlies van 26 miljoen euro over 2009 wel om te buigen in een brutowinst van 16,4 miljoen euro (14 miljoen pond).
Op concernniveau ziet Logica over 2010 zowel de omzet als winst toenemen ten opzichte van een jaar eerder. De omzet steeg met 4,3 procent en er werd bijna vier maal zo veel winst geboekt in vergelijking met 2009.
Personeelsbestand
# medewerkers |
# medewerkers |
# medewerkers |
|
Logica Nederland |
4600 |
5100 |
5870* |
Logica Group |
39.284 |
38.780 |
39.937 |
* Geschat op basis van jaarverslag
Bron: jaarverslagen Logica
Ik ben zelf in 2010 begonnen bij Logica en ben 51 jaar oud, tegelijk met mij zijn meerdere 50-plussers en zelfs 60-plussers aangenomen. En met onze jarenlange ervaring bij meerdere grote spelers op de markt, zijn wij echt geen makke schapen, maar juist ‘oud’ en ‘lastig’. Wel zijn we heel makkelijk bij een breed scala aan klanten direct inzetbaar, en dus waardevol voor Logica.
Die verjongingsslag is er dus niet echt.
Overigens bestaat het grootste deel van de verdwenen banen uit management en administratieve taken, heeft dus niks te maken met offshoring o.i.d.
@Logicaan
Een verjongingsslag heeft natuurlijk niet alleen te maken met leeftijd. Dit wordt vaak vergeten. Medewerkers met veel ervaringsjaren ontslaan valt hier ook onder.
En als er 500 netto medewerkers zijn verdwenen betekent het ook nog eens dat er door “natuurlijke” uitstroom veel meer medewerkers zijn weggegaan.
Kortom het is maar hoe je met cijfers omgaat…
Volgens mij valt een en ander ook samen met de trend dat de grotere ict-bedrijven minder populair geworden zijn. Medewerkers zijn de manier waarop ontslagrondes in 2001/2002 en 2008/2009 hebben plaatsgevonden niet vergeten.
ICT’ers willen voor kleinere bedrijven werken waar ze meer terugzien van hun toegevoegde waarde. Deze groeien dan ook hard nu op basis van meer innovativiteit, creativiteit en minder overhead.
Leuk al die verhalen vol emotie. Als medewerker kan ik alleen maar zeggen dat ik trots ben op mijn onderdanen. Ze doen fantastisch werk en daar zijn we groot mee geworden.
Zelf heb ik een lange staat van dienst en ik ga echt nooit meer weg bij dit bedrijf.
Prachtige projecten met leuke teams en kans op een heerlijke toekomst. Wat wil een werknemer nog meer.
Prima ook eens een Bode van Goed Nieuws tegen te komen als reactie op dit artikel. Wat mij echt(er) blijft verbazen is dat een bedrijf wat kennismanagement HOOG in het vaandel heeft HOOGgekwalificeerde mensen en dus kennis verliest en tegelijkertijd nieuwe mensen werft, waardoor het kennispotentieel overigens netto vermindert.
De mensen die het EERST vertrekken zijn nl. vaak niet de MINST gekwalicifeerde medewerkers. Kortom er zit nog steeds een belangrijk kennisverschil tussen 500 mensen die vertrekken en 500 nieuwe medewerkers die ervoor in de plaats komen. Lijkt me (g)een goede context voor adequaat Kennismanagement. Wie het weet mag het zeggen!
@bart de bode: by the way welk managementboek heeft het anno 2011 over ‘mijn onderdanen’?
Volgens mij heeft elk mens twee benen en verder geen andere onderdanen. Bovendien is het hoofd niet persé belangrijker dan het hart. Of zou dat één van de redenen (kunnen) zijn waarom er in totaal 500 M/V vertrokken is in 2010??
@RV lees je ook wel eens economische bladen?
Verbetering winstgevendheid bedrijfsleven in vierde kwartaal 2010 (FD online feb 2011)