Het Waterschapshuis, de ict- en regieorganisatie voor de waterschappen, spant een kort geding aan tegen automatiseerder Logica. Kern van het conflict is het te laat opleveren van een nieuw centraal belastingsysteem en waterschapsdatabase. Wanneer het kort geding plaatsvindt, is nog niet bekend. Beide partijen wilden geen toelichting geven. In 2007 was er ook al juridisch gedonder, maar dan over het aanbestedingtraject voor Tax-i.
Het Waterschapshuis wil via de gang naar de rechter afdwingen dat de automatiseerder meewerkt aan onafhankelijke audits naar de toekomst van het belastingsysteem Tax-i. Het gaat Logica volgens de opdrachtgever niet lukken om Tax-i op 1 januari 2012 te laten draaien. Het Waterschapshuis twijfelt er zelfs aan of 1 januari 2013 haalbaar is. Oorspronkelijk had Tax-i begin 2009 opgeleverd moeten zijn.
Webgebaseerd belastingsysteem
De aanbesteding voor dit nieuwe systeem verliep al onder een slecht gesternte. Nadat Logica (met als onderaannemer Ordina), de opdracht gegund had gekregen, stapte de verliezende combinatie Getronics/Gouw IT vanwege procedurele bezwaren naar de rechter. De rechtbank stelde in oktober 2007 het Waterschapshuis in het gelijk.
Het Waterschapshuis was in mei 2007 namens alle waterschappen een Europese aanbesteding gestart voor de ontwikkeling van één gemeenschappelijk webgebaseerd belastingsysteem. Hierin bevindt zich overigens functionaliteit voor zowel waterschappen als gemeenten en drinkwaterbedrijven. Deze laatste twee partijen kunnen het systeem gebruiken voor het versturen van rekeningen voor gemeentelijke belastingen en waterverbruik. Het nieuwe systeem had al vanaf januari 2009 operationeel moeten zijn. Het idee erachter is dat aangesloten waterschappen onderling hetzelfde systeem gaan hanteren, waardoor bij wijzigingen slechts op één plek aanpassingen hoeven te worden doorgevoerd en gegevens slechts eenmalig te hoeven worden verstrekt.
Oracle
De Oracle-oplossing van Logica, waaraan nog steeds wordt gesleuteld, zou gebaseerd moeten zijn op standaard softwarecomponenten en een dienstgerichte architectuur (soa: service oriented architecture). De aanbestedingsopdracht omvat een centrale database, een gemeenschappelijk belastingsysteem en een 'enterprise service bus'.
Dit is dan weer humor. Verliezende combinatie Getronics/Gouw naar de rechter. Waterschap krijgt gelijk en een paar jaar later nog steeds niets!!! Nu sleept waterschap iets naar de rechter. Wie krijgt er nu gelijk???
Ach ja!!
Wie er gelijk krijgen? De advocaten, die gaan in ieder geval met het geld lopen 🙂
12 miljoen verspijkerd en nu naar de rechter, wat is er de afgelopen drie jaar gedaan? Waar was de opdrachtgever, waar waren de
projectleiders? Snel afwikkelen, zodat de advocaat er niet beter van wordt?
Ongelofelijk… Met 12 miljoen en 3 jaar kun je heel veel doen… als je dat bedrag natuurlijk uitgeeft aan de juiste mensen en gereedschap.
Het waterschapshuis zou namens alle waterschappen de regie moeten voeren maar doet dat te weinig. Want de waterschap mensen die ermee moeten werken willen helemaal niet 1 systeem, die zijn bang voor hun baan. Hierdoor onstaat het grootste probleem: wie is nu eigenlijk de klant? Om hiervan de leverancier de schuld te geven is wel erg gemakkelijk.
Er is het nodige gemaakt voor dat geld, maar als je niet goed weet wie de klant is kun je het nooit goed doen.
@toeschouwer, 22-02-2011 22:41
Zoals Brooks al schreef:
“Question: How does a large software project get to be one year late? Answer: One day at a time!”
… nu weten wij, de belastingbetalers, waarom we elk jaar steeds meer moeten dokken voor waterschapsbelasting etc etc.
Je zou toch verwachten dat zo’n project voor een gerenomeerd ICT bedrijf als Logica a piece of cake is, vooral als gewerkt wordt met Oracle en SOA… dingen waar Logica al jarenlang ervaring mee heeft.
Of zouden dan toch de ervaren rotten vertrokken zijn en is dit het zoveelste project dat bemand wordt met schoolverlaters? Typisch…
Een dramaproject. Geen lering getrokken uit een eerder ICT project (IBS) m.b.t. belastingen/invordering.
Stoppen, verlies nemen en IBS een werkend pakket blijven gebruiken! Scheelt de belastingbetaler veel geld!!!
@De belastingbetaler; ik betaal ook belasting en zou toch ook graag hebben dat er naar alternatieven gekeken wordt. Het hoeft niet perse een Mercedes te zijn, Volkswagen op Opel is ook prima en TCO is een stuk lager.
Het is inderdaad weer zonde van het project. Hoop dat de goedkope reacties van (ex)medewerkers van alle partijen uit zullen blijven. Dit soort projecten mislukken nu eenmaal vaak, maar het is wel makkelijk om dan direct te gaan wijzen.
Zoals hierboven al terecht wordt gemeld dat er binnen de vragende partijen (in dit geval het waterschapshuis) meerdere stakeholders zijn die soms zeer terughoudend zijn en ook (begrijpelijk) hun stempel willen drukken. Binnen die organisatie mist vaak de juiste (IT) expertise om de kennis en eisen van deze mensen te bundelen en een gemeenschappelijke visie te ontwikkelen. Het ontbreken van een duidelijke visie en scope is vaak oorzaak nummer 1.
Uitvoerende partijen (system integrators) moeten hier uiteraard ook een bijdrage aan leveren maar zijn helaas ook niet altijd in staat om het project de goeie kant op te sturen. In de praktijk spelen er helaas net weer teveel (politieke) belangen, worden uitvoerende partijen niet altijd volledig op de hoogte gebracht waardoor er een groot gat ontstaat.
Als het dan eenmaal begint te rommelen binnen een project gaat men zich van beiden kanten steeds van hoger uit de hierarchie ermee bemoeien waardoor er steeds meer druk ontstaat en vaak radicale en onpraktische beslissingen genomen worden.
Tenslotte ben ik van mening dat dit soort projecten op voorhand al gedoemd zijn om te falen: Het europese aanbestedingsproces: Een aantal partijen (altijd alleen maar de grote x) mogen aanbieden. Het aanbestedingsproces is voornamelijk een sales feestje en daar krijg je uiteindelijk toch te maken met het spelletje: Wie durft het laagste te bieden? Doorgaans wint de laagste en dan zijn uiteindelijk de uitgangspunten van het projects (budget en tijd) dus al lang niet meer reeel.