Medewerkers van het ministerie van Infrastructuur en Milieu die met SAP werken, krijgen een cursus. In die lessen leert het personeel om beter te werken met de bedrijfssoftware. Hiervoor wordt het concept Doelgroepgericht Opleiden SAP opgezet. Dat zijn e-learning modulen op het gebied van SAP die via een leerportal worden aangeboden. Voor de ontwikkeling hiervan is een aanbesteding uitgeschreven.
Via de portal kunnen medewerkers van het ministerie van Infrastructuur en Mileu zich vanaf de werkplek bijscholen in verschillende SAP-disciplines. De cursussen worden aangeboden via een startpagina-SAP. Op het leerportaal krijgt de medewerker een overzicht aangeboden van de e-learning modulen en kunnen de desbetreffende onderdelen opgestart worden. De e-learning modulen worden opgebouwd uit herbruikbare componenten.
Voorwaarden aanbesteding
De potentiële ontwikkelaars van het leerportaal moeten aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo moet er een didactisch concept ontwikkeld worden voor alle e-learning modulen en componenten en moet dit uiteindelijk ook beheerd worden. Ook moeten partijen organisatie- en procescomponenten ontwikkelen en moet het leerportaal zelf ontwikkeld worden. De partij die de klus gegund krijgt ook de applicatiebeheerder van het leerportaal.
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu schat de kosten van de ontwikkeling van het leerportaal op een half miljoen euro. De raamovereenkomst wordt voor een periode van twee jaar aangegaan met de mogelijkheid om twee maal één jaar te verlengen.
Quote: “Voor de ontwikkeling hiervan is een aanbesteding uitgeschreven.”
Wellicht een open deur, maar hier heeft SAP al een product voor, genaamd: SAP Enterprise Learning (http://www.sap.com/solutions/business-suite/erp/hcm/learningsolution/index.epx).
Waarschijnlijk is men al gewezen op het bestaan van SAP Enterprise Learning. Maar alle aankopen moeten nou eenmaal aanbesteed worden.
Anders staat er binnenkort hier een nieuwsbericht dat een ander bedrijf dan SAP geen eerlijke kans heeft gehad.
een half miljoen… Zou SAP dit niet gewoon gratis als onderdeel vam licentie moeten meeleveren..
Er zijn meer produkten op de markt dan SAP Enterprise Learning. De User Productivity Kit (UPK) van Oracle is hier ook uitermate geschikt voor.
SAP is geen kant-en-klaar product. Voor een gemiddelde eindgebruiker wordt werken met een ERP-pakket pas helder als hij begrijpt hoe de tool de processen van de eigen organisatie ondersteunt. En dat is in geen enkele standaardcursus uit te leggen. Daarom is een effectieve SAP training altijd maatwerk.
Enterprise Learning is alleen maar een LMS, zoals er vele zijn. Met de aanschaf ervan ben je waarschijnlijk al een half miljoen verder en heb je nog steeds geen SAP training. Geen optie dus.
Wat je je nog wel kunt afvragen is of IenM de intentie om eindgebruikers te trainen gepaard gaat met een degelijk change management programma. Want werken in SAP betekent doorgaans: anders werken dan nu. En trainen alleen is dan niet voldoende.
Ik vrees dat dit weggegooid geld is. Waar men aan voorbij gaat is wat ERP-software van een organisatie vraagt. Dat betreft zaken als samen en op transparantie wijze aan een gemeenschappelijk doel (resultaat) werken, waarbij over de grenzen van het eigen proces wordt gekeken en men elkaars rol begrijpt. Die samenwerking zie ik niet via E-learning tot stand komen.
Die samenwerking heb je al nodig VOOR je met e-learning begint. Alle mensen hebben duidelijkheid, transaparantie nodig, eenduidigheid, processen, structuur, om op 1 lijn te komen. Je moet mensen leren werken met elk systeem, liefst op hun eigen wijze, tijd en plaats. En je moet ze leren welke plaats ze in de organisatie hebben. Dat kan m.b.v. Oracle’s UPK. Alle info die je nodig hebt om je werk te kunnen doen, kun je als naslag (online help) gebruiken, tijdens je werk. UPK ‘volgt’ in het systeem waar je mee bezig bent en geeft je, als je ergens strandt, daar dan de nodig info over. Communicatie blijft natuurlijk, net als samenwerking t.a.t. noodzakelijk in een organisatie.