De Algemene Rekenkamer voert al een onderzoek uit naar het informatiesysteem Basisvoorziening Handhaving (BVH) van de politie. Desondanks heeft D66, samen met de PvdA, bewust kamervragen ingediend over de belabberde werking van het systeem. De partij wil druk blijven zetten op minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie zodat er daadwerkelijk een plan van aanpak komt.
Dat de tv-uitzending van Zembla van 19 februari 2011 over het krakkemikkige BVH opnieuw opschudding veroorzaakt, is opmerkelijk. Begin november 2010 onthulden het tv-actualiteitenprogramma EenVandaag en Computable al dat er met het systeem niet goed valt te werken. De softwarecode, architectuur en organisatie van het politiesysteem rammelden. Naar aanleiding van deze berichtgeving vroeg de SP een spoeddebat met minister Opstelten van Veiligheid en Justitie aan. Onder druk van de Tweede Kamer verzocht de bewindsman vervolgens de Algemene Rekenkamer om onderzoek te doen naar het geplaagde politie-informatiesysteem.
Aanvalsplan
Een woordvoerster van de Tweede Kamerfractie van D66 stelt dat het lopende onderzoek van de Algemene Rekenkamer bij haar partij bekend is. Dit onderzoek richt zich op de kwaliteit van en de besluitvorming rondom de ontwikkeling en invoering van BVH. Ook de bedrijfsvoering van de ondersteunende ict-organisatie van de politie, vtsPN (Voorziening tot samenwerking Politie Nederland), wordt in dit onderzoek betrokken. Bovendien krijgt de gebruiksvriendelijkheid van ict-systemen bij de politie aandacht. Voor het einde van het zomerreces presenteert de rekenkamer de resultaten van het onderzoek.
Dat Magda Berndsen, Tweede Kamerlid D66, toch kamervragen heeft ingediend, is omdat de partij druk wil zetten op minister Opstelten. 'Het onderzoek van de Algemene Rekenkamer gaat met name om te achterhalen wie verantwoordelijk waren voor de invoering van BVH en waar zich de knelpunten bevinden', vertelt de fractievoorlichtster. 'Wat D66 wil afdwingen met de ingediende schriftelijke vragen is dat, als de feiten van de tv-uitzending van Zembla kloppen, Opstelten daadwerkelijk iets gaat doen, namelijk een aanvalsplan opstellen. De urgentie van het probleem is namelijk groot, dat heeft de uitzending van Zembla opnieuw aangetoond.'
Basisvoorziening Opsporing
Berndsen stelt in haar brief ook vragen over een ander, recent nieuw systeem, BVO (Basisvoorziening Opsporing). Dat systeem werkt naast het BVH-systeem, maar de onderlinge koppeling zou niet goed werken. Ook in BVO zou onvolledige informatie staan.
Het besluit om de nieuwe systemen in te voeren gaat terug tot 2006. In dat jaar besloot de Raad van Hoofdcommissarissen in de nota Wenkend Perspectief dat er op ict-gebied gewerkt moest worden aan het zo snel mogelijk standaardiseren van de werkprocessen. Hiervoor liet de vtsPN voor de politiekorpsen drie basissystemen ontwikkelen voor handhaving (BVH), opsporing (BVO) en capaciteitsmanagement (BVCM: Basisvoorziening Capaciteitsmanagement).
Software Improvement Group
Het politiesysteem BVH wordt sinds eind 2009 door alle 26 politiekorpsen gebruikt als centraal informatiesysteem voor het melden van incidenten en het maken van processen-verbaal en persoonsdossiers. Voor aanvang van de landelijke uitrol, voerde SIG (Software Improvement Group) een onderzoek uit naar de kwaliteit van de softwareontwikkeling. Het oordeel van SIG was vernietigend, waarbij de onderzoekers zich verbaasden over het ontbreken van een echte softwarearchitect. Het SIG-rapport verdween echter in de la en de invoering van BVH ging door, bleek uit de uitzending van EenVandaag.
De recente tv-uitzending van Zembla versterkt het beeld van het SIG-rapport. Daarin erkennen ook hoge politiefunctionarissen dat het gebruik van BVH en BVO een ramp is. De systemen zijn zo gebruiksonvriendelijk dat rechercheurs maar de helft van alle opsporingsinformatie erin zetten. Hierdoor gaat cruciale informatie verloren, waardoor een groot aantal verdachten niet zou worden vervolgd.
Lastig
Minister Opstelten zit in een lastig parket omdat hij tot vorig jaar als burgemeester van Rotterdam korpsbeheerder was van het politiekorps Rotterdam Rijnmond. De bewindsman ontkende op vragen van Tweede Kamerleden of hij in die functie bekend was met het bewuste rapport uit 2008. 'Bestuurlijk waren we niet bekend met het rapport. Dat geldt zowel voor het KBB (het beraad van korpsbeheerders, red.) als voor mij', zei hij toen. Saillant detail: ook D66-Kamerlid Berndsen is burgemeester geweest (Obdam, Beverwijk), én korpschef van de politieregio's Gooi- en Vechtstreek en Friesland.
1. “… of hij in die functie bekend was met het bewuste rapport uit 2008. ‘Bestuurlijk waren we niet bekend met het rapport. Dat geldt zowel voor het KBB (het beraad van korpsbeheerders, red.) als voor mij’….”
“Wir haben es nicht gewust… “het ideale antwoord op alle lastige vragen waar je niet voor gepakt wilt worden als leiding-gevende in welke organisatie dan ook. Ik ben ook heel benieuwd hoe dit zich verder zal gaan ontwikkelen
2. “Hiervoor liet de vtsPN voor de politiekorpsen drie basissystemen ontwikkelen voor handhaving (BVH), opsporing (BVO) en capaciteitsmanagement (BVCM: Basisvoorziening Capaciteitsmanagement).”
Mooi de volgende basis voor nog een hool politie ellende is alweer gelegd. Het is te hopen dat – met de komst van de nationale politie – ook 1 totaal geintegreerd systeem gaat komen, want nu WEL voldoet aan de eisen van haar eind_gebruikers…
Deze politici hebben duidelijk bewust de rampkoers ingezet. In dat opzicht moet Ivo gewoon opbokken want door dit akkefietje is de politie vele malen inefficienter geworden zodat dit de samenleving totaal miljarden kost aan schade of gemiste inkomsten en in zijn algemeenheid gevoel van onveiligheid.
Dan is het ook niet gek dat burgers zich steeds verder van de politiek verwijderd voelen. Ze doen maar wat en willen zelden of nooit rekenschap geven.