Het politiesysteem Basisvoorziening Handhaving (BVH) is zo gebruiksonvriendelijk, dat rechercheurs maar de helft van alle opsporingsinformatie in het systeem zetten. Hierdoor gaat cruciale informatie verloren, waardoor verdachten van bijvoorbeeld kindermisbruik, diefstal en geweld niet worden vervolgd. Dit melden diverse politiekorpschefs in het televisieprogramma Zembla, dat zaterdag 19 februari 2011 werd uitgezonden. Inmiddels zijn er door D66 en PvdA kamervragen gesteld aan de verantwoordelijke VVD-minister Ivo Opstelten.
De Utrechtse korpschef Stoffel Heijsman zegt in Zembla dat er per jaar 8 tot 10 procent minder dossiers aan het Openbaar Ministerie worden aangeleverd, omdat het politiesysteem Basisvoorziening Handhaving (BVH) niet goed werkt. De systemen zijn gebruikersonvriendelijk zodat straatagenten en rechercheurs niet alle informatie invoeren. Dat bekent dat twintigduizend verdachten door de politie en het OM met rust worden gelaten. Sinds de invoering van het systeem, zo’n twee jaar geleden, lopen er daardoor naar schatting veertigduizend verdachten vrij rond.
Ramp
Jan Stikvoort, korpschef Hollands-Midden, zegt dat er veel onjuiste informatie in het systeem wordt gestopt en dat het een ramp is. Volgens Zembla zouden veel criminelen daardoor vrijuit gaan. Korpschef Heijsman schat dat de helft van de informatie niet in het recherchesysteem ingevuld. Dat maakt de kans op opsporing van verdachten kleiner. Het BVH-systeem is voor de meeste politiemensen daarom een trauma, zo beaamt Jan Willem van de Pol, voorzitter van de Nederlandse Politiebond.
Eerder meldde EenVandaag dat het BVH-systeem niet solide is. Ict-architect en Computable-expert Gershon Janssen schreef eerder dat het BVH-systeem gedoemd is om te mislukken.
Pakkans gedaald
Volgens cijfers van de Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), die Zembla in handen heeft, is de pakkans voor criminelen sinds de invoering van het BVH-systeem de afgelopen twee jaar gedaald naar 16,6 procent. Het KLPD zegt dat het gaat om 1,2 miljoen misdrijven per jaar. Daarvan worden er 205.000 opgelost. In 2007 was de pakkans nog 23 procent , aldus het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). In 1980 was de pakkans nog 30 procent.
Zembla meldt dat de politie eerder een deel van de half miljoen misdrijven met opsporingsindicatie, zo’n 150.000, in de wacht moest zetten wegens capaciteitsgebrek. Veel van deze zaken worden afgeschreven als ze langer dan zes maanden op de plank liggen, aldus korpschef Heijsman in Zembla. In het politiekorps Utrecht gaat het daarbij om 1700 zaken, waaronder ook zwaardere delicten, zoals zedenzaken.
Kamervragen
Inmiddels hebben oppositiepartijen D66 en PvdA kamervragen gesteld aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) over de problemen die de politie zou hebben bij het oplossen van misdrijven. D66-Tweede Kamerlid Magda Berndsen is verontrust over de gebrekkige informatieverwerking, een tekort aan mankracht en een lage pakkans. Berndsen, in het verleden zelf werkzaam bij de politie in Friesland, wil voor de zomer van 2011 plannen zien om de problemen op te lossen.
Ahmed Marcouch (PvdA) heeft ook vragen gesteld over het falen van de opsporing. Hij is onder andere verontrust dat burgers niks meer horen van de politie als ze aangifte hebben gedaan. Bijvoorbeeld over aangiftes van misbruik van een 10-jarig kind, een gewapende roofoverval en oplichting. Marouch: ‘Kunt u zich voorplaatsen in de gevoelens van onvrede van deze burgers?’
42,5 miljoen euro
De Algemene Rekenkamer stemde eind 2010 in met het verzoek van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie om onderzoek te doen naar het geplaagde politie-informatiesysteem Basisvoorziening Handhaving (BVH) en de Voorziening tot samenwerking Politie Nederland (vtsPN). Opstelten deed dit op verzoek van de Tweede Kamer, die het BVH-systeem van zeer lage kwaliteit vond. De organisatie verwacht de resultaten van het onderzoek vóór het zomerreces 2011 aan de minister te kunnen aanbieden.
Inmiddels wordt gewerkt aan een gezamenlijke dienstencentrum (shared services center) van de politie dat vóór 1 januari 2012 van start gaat. In het centrum worden ondersteunende diensten, zoals de ict-afdeling van het nieuwe landelijke politiekorps, ondergebracht. Dat schreef minister Ivo Opstelten in een conceptnota voor een wetswijziging. De bouw van Basisvoorziening Handhaving (BVH), het pasingevoerde landelijke informatiesysteem van de politie, heeft tot nu toe 42,5 miljoen euro gekost.