Hoogopgeleide, werkloze ict’ers in de provincie Utrecht hebben uitzicht op een baan. J&J Klavora en Cadac Professional Recources hebben samen met UWV en gemeenten uit Midden-Utrecht het project Werk030 opgezet. Daarin worden werkloze ict'ers met minimaal een hbo-opleiding omgeschoold tot Sharepoint-specialist. Aan het eind van het traject kunnen de kandidaten zowel ontwikkelen en beheren als de consultancy rondom Sharepoint doen. Tevens krijgen deelnemers een baangarantie.
Sinds een paar jaar wordt Microsoft Sharepoint steeds belangrijker voor het bedrijfsleven en groeit de behoefte naar specialisten. Op reguliere scholen wordt nog nauwelijks aandacht aan Sharepoint geschonken. ‘De vraag naar Sharepoint-specialisten is in de Randstad het grootst', zegt eigenaar van J&J Klavora Jo Klavora. ‘Voor aanvang van het project is door Werk030 onderzocht hoeveel hoogopgeleiden (hbo en wo) als werkloze ingeschreven stonden in Midden-Utrecht. Dit bleken er 4700 mensen te zijn, waarvan 145 een ict-opleiding hadden afgerond.'
Geen budget
Dit bood voor Werk030 genoeg potentieel om een groep samen te stellen die de Sharepoint-certificering konden gaan doorlopen. In totaal 110 mensen meldden zich aan, 25 personen zijn voor de voorlichting uitgenodigd. Uiteindelijk zijn acht ict'ers uitgenodigd om de opleiding te starten. ‘Dat was nog niet zo maar geregeld', zegt Roy Bos van Cadac Professional Recources. ‘Geen van de kandidaten had budget beschikbaar om de opleiding te financieren. Wij waren echter zo enthousiast over de kandidaten, dat wij besloten de hele opleiding en begeleiding zelf voor te financieren.'
Werk030 regelde dat de kandidaten met behoud van uitkering aan het project konden deelnemen. De investering moet door tewerkstelling van de kandidaten worden terugverdiend. Per 1 april 2011 hebben de kandidaten het Microsoft Sharepoint MCPD-certificaat op zak en zijn ze beschikbaar voor werkgevers. Klavora: ‘Dit project geeft hen de mogelijkheid om in hele korte tijd dat ontbrekende certificaat aan hun cv toe te voegen en weer aan te slag te kunnen. Na afloop van dit project gaat iedereen aan het werk en starten ze een nieuwe carrière.'
Hard en soft skills
De Sharepoint-opleiding duurt vijftig aaneengesloten dagen. Er worden twee examens afgenomen, 50-573 en 50-576. Na deze examens is de kandidaat Microsoft Certified Professional Developer met specialisatie Sharepoint. Tijdens de opleiding wordt naast hard skills ook veel aandacht besteed aan soft skills.
‘Met dit Sharepoint-project helpen we werkzoekenden weer aan het werk', aldus Bos. ‘Daarnaast helpen we bedrijven aan hoogopgeleide Sharepoint-specialisten, helpen we de overheid af van uitkeringsgerechtigden en groeit het aantal hoogopgeleide ict'ers. We leiden op tot Sharepoint-ontwikkelaar, -beheerder en -consultant, omdat daarmee onze kandidaten alle facetten van Sharepoint beheersen en daardoor flexibel inzetbaar zijn.'
Project Werk030
J&J Klavora is initiator en organisator van het Sharepoint-project, Werk030 doet de werving, Cadac Professional Resourcses is verantwoordelijk voor de selectie en de tewerkstelling, Taining@Cadac geeft de Sharepoint-training en certificering en Gajatri Communications verzorgt de communicatietrainingen.
De intentie is om dit Sharepoint-project te herhalen. Het project is niet gericht op schoolverlaters, maar op hbo- en wo-opgeleide mensen met ervaring in ict. De totale kosten voor dit project zijn begroot op 160.000 euro. Dit bedrag wordt door de participanten (exclusief Werk030) voorgefinancierd.
Wat doet die J&J Klavora nou eigenlijk behalve dit project opzetten?
Klavora is ook eigenaar van Gajatri Communications. Zitten beide in Heerlen, waar ook Cadac vandaan komt.
Lijkt op een slim plan om voor 160.000 te dure opleidingen te geven voor 8 personen.
ik weet niet, maar als je in deze tijd als hbo-er of wo-er met ICT opleiding zonder werk zit, dan doe je volgens mij toch niets niet goed…
Ten eerste is het project al drie maanden geleden gestart.
Ten tweede kun je vragen wat er nieuw is aan een bedrijf dat mensen in dienst neemt en ze daarvoor een cursus laat volgen. Het enige nieuwtje is dat UWV eraan meewerkt door aan het personeelslid in spe de uitkering gedurende de cursus door te betalen.
Wat ik mij afvraag is op basis van welke criteria ze dan zijn geselecteerd en wat voornamelijk het profiel is van de geselecteerde kandidaten. Zijn dit jonge, of toch oudere mensen..
Leuk! 110 ex-ICT-ers zijn aangemeld en 8 mag het doen!!!!!!
en wat gebeurd met de rest? Gaan ze naar ALDI?
Nee, want je bent niet primitief en dom genoeg om daar bedrijfsleider te worden….
Dus?
Lijkt me een bijzonder interessant initiatief. Eens kijken of ik er meer over kan vinden. Het zijn de afgelopen jaren toch best lastige jaren geweest net als in 2001.
Klinkt goed, vooral vanwege het feit dat werklozen een dagopleiding mogen doen met behoud van uitkering. Wat minder goed klinkt is dat men zich richt op HBO en WO geschoolden. Die hoeven helemaal niet werkloos te zijn! En krijgen nu toch extra opleiding, terwijl er meer dan voldoende ervaren mensen zijn zonder HBO WO diploma die daar veel meer mee geholpen zouden zijn. Ergo: goed initiatief, verkeerde doelgroep.