It-beheerders, zoals netwerk- en dataopslagspecialisten, doen er goed aan om met cloud computing te gaan experimenteren. Als ze dat niet doen, dan maken ze in de toekomst minder kans om werk te vinden. Organisaties accepteren steeds vaker cloud computing en kijken wat het betekent voor hun bedrijfsvoering. Vaak zijn het it-afdelingen die sceptisch staan tegenover cloud computing-diensten, aldus Hans Timmerman, cto bij dataopslagspecialist EMC. ‘Met een it-afdeling over cloud praten is als met een kalkoen overleggen over het komende kerstfeest.’
Timmerman zegt dit in gesprek met Computable tijdens het EMC Forum 2011, dat onlangs werd gehouden in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Het EMC Forum werd door ongeveer duizend it-beslissers, consultants en dienstverleners bezocht. Daar kregen ze van diverse sprekers te horen dat de cloudhype voorbij is. De centrale vraag hierbij was wat eindgebruikers en ict-dienstverleners met cloud computing kunnen doen. Timmerman: ‘Alles wat te maken heeft met it gaat door de cloud veranderen. Je kunt je er daarom beter nu op voorbereiden, zowel technologisch als zakelijk. Dat geldt ook voor medewerkers van it-afdelingen.'
Kalkoen
Volgens Timmerman speelt virtualisatie een grote rol in de acceptatie en groei van cloud computing. ‘Alleen staan it-afdelingen vaak sceptisch tegenover de uitrol van clouddiensten, terwijl juist managers van andere afdelingen steeds vaker inzien wat de voordelen van cloud computing zijn, zoals online crm en gehoste e-mail', aldus de cto van EMC.
Timmerman: ‘Met een it-afdeling over cloud praten is als met een kalkoen overleggen over het komende kerstfeest. Door de noodzakelijke automatisering zullen veel banen verdwijnen. Je kunt dat beter verkopen aan de business, zoals marketing en verkoopafdelingen. Deze afdelingen willen een snelle uitrol van nieuwe it-diensten, bijvoorbeeld een moderne workflow-omgeving met enterpise content management (ecm). Dat moet binnen twee weken worden uitgerold, niet binnen zes maanden. Als de it-afdeling dat niet kan, dan zoeken managers een andere manier, bijvoorbeeld door de clouddiensten af te laten nemen bij een serviceprovider.'
Architect
Timmerman adviseert medewerkers van it-afdelingen dat ze cloud computing beter kunnen accepteren, omdat organisaties steeds vaker naar clouddiensten vragen. ‘Cloud computing leidt ertoe dat in de toekomst minder vraag is naar klassieke netwerkbeheerders of dataopslagspecialisten. Als je baan dan opeens niet meer bestaat, moet je wat anders gaan doen. Het is beter om met cloud computing te gaan experimenteren. Je kunt dan bijvoorbeeld een cloudarchitect worden. Ik zeg tegen deze beheerders: ga die uitdaging aan.'
Even een reactie van mijn kant, als geïnterviewde. Allemaal zinvolle reacties die ik zie.
Het is duidelijk dat we op het gebied van IT-dienstverlening een nieuw fenomeen hebben. Net zoals we dat de afgelopen decennia hebben meegemaakt. Elke keer weer zag je de rol en inhoud van de IT-functies veranderen. Dat zal ook nu weer gebeuren.
De achtergrond van dit artikel is dat er een blijvende vraag is naar meer IT, er meer data komt en slimmere applicaties nodig zijn, waardoor automatisering en extern aanbod van specifieke IT diensten steeds belangrijker worden. Door automatisering zullen ‘oude’ functies langzaam verdwijnen en zullen nieuwe functies ontstaan. Externe services moeten ingekocht en gemanaged. Dit vraagt nieuwe expertise.
Verandering is altijd vervelend, mede omdat je (nog) niet precies weet waar het zal eindigen. Het advies is dus om niet te ‘wachten’ tot het je ‘overkomt’, maar actief de mogelijkheden op te pakken die automatisering en nieuwe diensten bieden om de uiteindelijk dienst aan de eindklant te verbeteren. Degenen die dat het beste doen en kunnen, hebben een voorsprong op de rest. En ook de beste baanzekerheid.
Ik eindigde gisteren mijn presentatie met het volgende. Het is niet een verandering die heel abrupt plaatsvindt, er is voldoende tijd om te leren, te begrijpen, te oefenen en vaardigheden op te bouwen. Maar aan de andere kant gaat het vlugger, veel vlugger dan velen – ook wij aan de leverancier zijde – hadden verwacht.
Hans Timmerman, EMC Nederland.
@Peter Ambagtsheer: Interessante vraag of het wel of niet op eigen bodem hebben staan.
Zou benieuwd zijn naar een poll hiervan;
Hoeveel bedrijven hebben een gerust hart als zij hun data ergens in het buitenland hebben staan en niet in eigen land?
Cloud computing is zoals gezegd een leuke marketingterm. Marketing is het aan de man brengen van producten die er al lang zijn maar verpakt in een nieuw jasje. Dat jasje heet nu Cloud computing. Ik ben als ICT-er voor innovatie en verandering, dat is namelijk een continu proces. Niemand zal dit ontkennen. Je moet echter niet doorschieten en het veranderen tot (heilig) doel maken.
Hoewel alles virtueel lijkt te zijn is dat niet zo. Computers en toebehoren draaien nog steeds op echte hardware. Zonder hardware geen cloud. Als klant wil je weten waar je data uithangt. Je wilt toch niet dat je kostbare gegevens ergens op straat terecht komen of bij een concurrent op z’n bureau ligt.
En dan zijn we 5 jaar verder, geen lokale IT afdeling meer, immers die is helemaal opgegaan in de cloud
Mag je vervolgens naar een call-center in verweggistan bellen met je probleem, waar je in gebrekkig engels te woord wordt gestaan
Na 3 keer bellen beloven ze iemand langs te sturen. Dan maar hopen dat je degene bij wie je de problematische service afneemt een lokaal contract heeft met een service afdeling bij jou in de buurt, zodat er binnen een redelijke tijd iemand ter plaatse komt om je probleem op te lossen
Goh, wat verlangen we tegen die tijd terug naar onze lokale IT-beheerder die voor een kop koffie niet te beroerd was meteen even langs te komen om je probleem op te lossen……..
Commercieel is het zeker, want uit eindelijk blijft het ijzer in een rack wat gevoed wordt door stroom.
Maar ik geloof wel in het concept, gezien de ontwikkelingen die Vmware, citrix en bill g. met zijn clubje maakt zijn behoorlijk.
vooral na weer twee dagen vmware training is het duidelijk geworden dat de ‘cloud’ diensten absoluut zonder enige twijfel doorbreken.
Huidige beheerders beheren dan geen lokale IT meer maar een switch met een stapel vlan’s en delen van de private cloud die ze hebben afgenomen bij een cloud-provider.
Beheerders zijn als de dood dat ze hun lokale ‘macht’ en serverspeeltjes kwijt raken, maar geen nood 🙂 want de beheermannen spelen dan niet meer lokaal met de servertjes maar met de servertjes in het datacentrum.
OS beheer, Applicatie beheer en alles wat er om draait zal altijd blijven…
Clouding is cool, en hybride omgevingen hou je altijd, sommige data mag gewoon de deur niet uit, en sommige zaken kan je beter wel de deur uit doen. 🙂
ga je echt voor de mega clouds denk ik wel dat er goed gekeken moet worden naar de legal zaken en afscherming en de waarborging ervan.
@Hans
Ik ben blij dat je de vergelijking met de Kalkoen wat afzwakt. De kalkoen wordt immers opgepeuzeld en dat hoeft met de IT’er zeker niet te gebeuren. De job zal echter veel meer business gericht worden/zijn. Ikzelf verkoop cloudoplossingen ( Google Apps en marketplace) en heb meermaals heftige “discussies” met IT’ers over het al dan niet veilig zijn van data en dies meer. In het geval IT niet wilt luisteren stap ik gewoon naar de business en doe daar mijn verhaal. Herhaaldelijk wordt IT dan “overruled” een situatie die ik bij voorkeur vermijdt ( want ik zie wel degelijk een rol voor de IT’er) Maar cloud is niet tegen te houden, bedrijven doen inkopen op basis van economische principes, niet op basis van technologie en de schaalvoordelen van de cloud gaan het echt wel halen op het geldverslindende eco systeem dat IT vandaag teveel geworden is. Er zal “value” verhuizen van de tradionele IT vendor en implementator naar de klant, goede zaak !