De rijksoverheid brengt het aantal datacentra terug van 64 naar vier à vijf. Dat gebeurt in het kader van een grootschalige centralisatie. Ook komt er één ict-werkplekbeheerder voor de kerndepartementen in Den Haag. Verder worden de activiteiten en de backoffices van uitvoerings- en toezichtorganisaties zoveel mogelijk geclusterd. Dit staat in het uitvoeringsprogramma Compacte Rijksdienst dat minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.
Met dit ambitieuze efficiencyprogramma wil het kabinet een compacte rijksdienst creëren die moet leiden tot een efficiëntere bedrijfsvoering en minder bureaucratie. In het regeerakkoord is besloten tot een ombuiging van 6,14 miljard euro in 2015 en structureel 6,56 miljard euro voor een kleinere overheid. Minister Donner presenteert binnenkort ook reorganisatievoorstellen voor andere bestuurslagen, zoals provincies, gemeenten en waterschappen.
Het programma kent drie hoofdlijnen: een rijksbrede infrastructuur voor de ondersteunende bedrijfsvoering, een concentratie van de ondersteunende bedrijfsvoering bij de kerndepartementen en de clustering van uitvoerings- en toezichtsorganisaties.
Samenvoegen
Op ict-gebied betekent het bezuinigingsprogramma het terugbrengen van 64 datacentra tot vier à vijf en het instellen van één ICT-werkplekbeheerder voor de werkplekken bij de ministeries in Den Haag. Op wat voor termijn deze concentratie plaatsvindt en wat de gevolgen zijn voor het betrokkken ict-personeel is nog onbekend. Er wordt al langer gepraat over het samenvoegen van datacentra bij de rijksoverheid. Daarnaast bestaan er al diverse shared service centra, zoals SSO-ICT bij Verkeer & Waterstaat dat al werkplekbeheer voor andere departementen uitvoert, P-Direkt voor de personeels- en salarisadministratie van het Rijk en het aangekondigde Doc-Direct voor archiefopslag en -bewerking.
Clustering
Daarnaast heeft minister Donner maatregelen aangekondigd die van invloed zullen zijn op de inrichting van backoffices en het gebruik en beheer van systemen. Zo worden de werkzaamheden op het gebied van personeel en organisatie ondergebracht in één dienst en komen er één facilitair dienstverlener voor de Haagse gebouwen.
Ook worden uitvoerings- en toezichtstaken geconcentreerd. Zo komt er één rijksincassodienst bij het ministerie van Veiligheid en Justitie en één subsidiedienst bij het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie geconcentreerd. Voorts moeten de uitvoerende taken van de inkomensondersteunende uitvoeringsorganisaties van de rijksoverheid (UWV, SVB en DUO) zoveel mogelijk worden geclusterd.
Verstandige beleidslijn. Als u zich verdiept in de Amsterdamse pogingen om tot één ICT te komen voor de verschillende stadsdeelraden, dan kan ik u adviseren om een Aanbesteding uit te schrijven om dit voor u te laten realiseren. Inmiddels is (zal) er in de Amsterdam case dermate veel uitgegeven aan interim management, dat een Aanbesteding rendabeler was geweest.
Dus straks ook 1 minister op alle departementen?
Mijn inziens hebben ze daar geen idee wat een ICT-er allemaal doet in zijn werkzaamheden.
Ik hoor “Dienst ICT Amsterdam 2.0” ! Voordeel is wel dat we nu al kunnen voorspellen wie CIO van het jaar wordt.
Strak plan ! Leuk budget trouwens die ombuiging.
Aangezien Amsterdam is stopgezet, ga ik ga zo maar eens even bellen ..
Ja, leuk plan ! Jammer dat het niet kan lukken.
Alle argumenten die gebruikt worden om dit nu in te brengen, gaan het tegenovergestelde effect bereiken. Dus het wordt duurder, onpraktischer, onveiliger en onrealistischer.
Soort van “megastallen” in den Haag…..
Heerlijk! Mooi plan!
Er wordt nu natuurlijk nog wel even voor 1,5 miljard aan externe partijen uitgegeven die het allemaal moeten gaan uitwerken. Om in de woorden van Leo hierboven te spreken: “meer blauwe pakken met rode stropdassen”
Dus de kosten hebben we er wel in een jaartje of 100 terugverdiend. Anders verhogen we de belastingen toch voor Jantje Modaal?
O lord help me to keep my big mouth shut untill I know what I am talking about…….
Er zijn een aantal clusters binnen de overheid waarvoor het predikaat staatsgeheim geldt… Ook de belastingdienst zie ik niet migreren naar een gedeeld data center. Men wil dit wel vanuit de “overheid”, maar de overheid werkt zelf met een dusdanig rigide veiligheidsbeleid, dat men dit zelf niet voor elkaar krijgt.
Het zou mooi zijn, maar in de eerste 10 jaar niet gerealiseerd (en dan ben ik optimistisch)….
Het bedrijfsleven kan het ook en die hebben dit ook allang terugverdiend. Waarom dan niet bij Rijksoverheid? Het is niet makkelijk, maar dat zijn transformaties nooit. Terechte beslissing, nu goed uitwerken en realiseren.
Met de beste wil van de wereld en alle vooroordelen opzij zettende blijft dit een kansloze operatie. Dit idee kost de burger verschrikkelijk veel geld.
Niet doen!
Wellicht in een homogene ICT-omgeving kansrijk..(wie weet een succesverhaal?) Als dit is ingegeven in het kader van geld in de economie pompen dan is het begrijpelijk; maar opbrengst verwachten kan niet onderbouwd zijn ..
De technologie is niet zo ver, de afscherming/beveiliging wordt een onontwarbaar kluwen. Wee diegenen die hierna de zaak weer op orde moeten brengen.