De rijksoverheid brengt het aantal datacentra terug van 64 naar vier à vijf. Dat gebeurt in het kader van een grootschalige centralisatie. Ook komt er één ict-werkplekbeheerder voor de kerndepartementen in Den Haag. Verder worden de activiteiten en de backoffices van uitvoerings- en toezichtorganisaties zoveel mogelijk geclusterd. Dit staat in het uitvoeringsprogramma Compacte Rijksdienst dat minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.
Met dit ambitieuze efficiencyprogramma wil het kabinet een compacte rijksdienst creëren die moet leiden tot een efficiëntere bedrijfsvoering en minder bureaucratie. In het regeerakkoord is besloten tot een ombuiging van 6,14 miljard euro in 2015 en structureel 6,56 miljard euro voor een kleinere overheid. Minister Donner presenteert binnenkort ook reorganisatievoorstellen voor andere bestuurslagen, zoals provincies, gemeenten en waterschappen.
Het programma kent drie hoofdlijnen: een rijksbrede infrastructuur voor de ondersteunende bedrijfsvoering, een concentratie van de ondersteunende bedrijfsvoering bij de kerndepartementen en de clustering van uitvoerings- en toezichtsorganisaties.
Samenvoegen
Op ict-gebied betekent het bezuinigingsprogramma het terugbrengen van 64 datacentra tot vier à vijf en het instellen van één ICT-werkplekbeheerder voor de werkplekken bij de ministeries in Den Haag. Op wat voor termijn deze concentratie plaatsvindt en wat de gevolgen zijn voor het betrokkken ict-personeel is nog onbekend. Er wordt al langer gepraat over het samenvoegen van datacentra bij de rijksoverheid. Daarnaast bestaan er al diverse shared service centra, zoals SSO-ICT bij Verkeer & Waterstaat dat al werkplekbeheer voor andere departementen uitvoert, P-Direkt voor de personeels- en salarisadministratie van het Rijk en het aangekondigde Doc-Direct voor archiefopslag en -bewerking.
Clustering
Daarnaast heeft minister Donner maatregelen aangekondigd die van invloed zullen zijn op de inrichting van backoffices en het gebruik en beheer van systemen. Zo worden de werkzaamheden op het gebied van personeel en organisatie ondergebracht in één dienst en komen er één facilitair dienstverlener voor de Haagse gebouwen.
Ook worden uitvoerings- en toezichtstaken geconcentreerd. Zo komt er één rijksincassodienst bij het ministerie van Veiligheid en Justitie en één subsidiedienst bij het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie geconcentreerd. Voorts moeten de uitvoerende taken van de inkomensondersteunende uitvoeringsorganisaties van de rijksoverheid (UWV, SVB en DUO) zoveel mogelijk worden geclusterd.
Driewerf hoera hoera hoera voor dit besluit!
leuk ballonnetje, maar natuurlijk niet reëel.
Verkiezingsretoriek dus eigenlijk.
Iedereen die een beetje weet hoe de overheids-ICT nu is ingericht kan op z’n klompen aanvoelen dat dit een onhaalbare missie is. Tenminste op middellange termijn.
Alleen voor buitenstaanders klinkt het logisch. En dat zijn de meesten, dus lekker extra scoren op 2 maart.
1 Werkplekbeheerder…toe maar
de heer of mevrouw “teleurgesteld” doet zijn/haar naam eer aan, maar ik moet zeggen: je had ook “realistisch” kunnen heten – want dat ben je. Zo lang er echt leiderschap in de overheids-ICT ontbreekt maakt dit plan geen schijn van kans.
De vaderlandse ICT-industrie gaat dit gewoon niet laten gebeuren. Stel je voor zeg: je slacht de kip met de gouden eieren toch niet!?
De clustering beoogt een efficientere en minder bureaucratische bedrijfsvoering. Mij lijkt de samenvoeging van zoveel verschillende expertise juist het tegenovergestelde te bewerkstelligen. Er zal een monstrueus hoger en midden management nodig blijken en de te bouwen strukturen zullen onvermoed complex worden. Al met al de klassieke ingredienten voor miljoenen kostende mislukking. Daar moeten de overheden zich nu zo langzamerhand toch wel bewust van worden, lijkt me. Kleinere gespecialiseerde autonome units kunnen veel sneller effectief opereren. En leg dan de gewenste onderlinge relaties maar aan.
Het zoveelste nieuwe, nog rondere wiel, dat straks na weer teveel geld, tijd en persoonlijk leed net zo vierkant zal blijken als al die nieuwe ronde wielen tot op heden. De winst zit m.i. niet zozeer in het terug te brengen aantal datacentra, maar veel meer in het (mis)management ervan en de wildgroei aan applicaties die veelal langs elkaar lopen.
Afgezien daarvan is het nog maar de vraag of het terugbrengen naar vier à vijf datacentra de veiligheid / kwetsbaarheid van die centra (en data) wel ten goede komt. Gelukkig hebben we daar Den Haag voor om daar goed mee om te gaan… toch? kuch…
Da’s lekker makkelijk bij een aanslag…
Alleen de migratie al…..
Hoop dat ze dat ook voor de belastingen gaan doen.
Alles weg………….. 😉
Maar het zou op zich wel eens fijn zijn om minder blauwe pakken met rode stropdassen te zien bij de overheid. de zogenaamde externen….. a 1500 per dagdeel.
uitstekend beleid.
…en nu het tactische plan opstellen!
1 werkplek beheerder? Voor hoeveel werkplekken?