Het Agentschap Telecom is vrijdag 11 februari 2011 begonnen met de marktraadpleging over de frequentieveiling die begin 2012 staat gepland. Tijdens de consultatie, die al in september 2010 was aangekondigd, kunnen telecompartijen hun visie geven op de wijze waarop de 800, 900 en 1800 MHz-frequenties worden geveild en hoe de frequentie moeten worden gebruikt. De raadpleging loopt tot en met 25 maart 2011.
Het agentschap had in september 2010 al een strategische nota opgesteld waarin de beleidsdoelen voor 2011 tot 2017 zijn geformuleerd. Ook worden erin voorstellen gedaan over de manier waarop beleidsinstrumenten kunnen worden ingezet bij de (her)uitgifte van de verschillende frequentiebanden. Voor het document is de frequentieveiling van de 2,6 GHz-band als ijkpunt genomen. Die vond plaats in april 2010.
Digitaal dividend
Een groot deel van de ruimte rond de 800 MHz-frequentie wordt niet meer gebruikt sinds de afschaffing van analoge ethertelevisie. De overheid besloot halverwege 2010 deze ruimte ('digitaal dividend') beschikbaar te stellen voor de toenemende vraag naar mobiel breedband. De vergunningen voor gebruik van frequenties op de 900 en 1800 MHz-band, lopen af in 2013. Dit was voor de overheid aanleiding om de drie frequentiebanden te veilen.
Behalve het bevorderen van de concurrentie en het slechten van toetredingsdrempels voor nieuwkomers, wil de overheid met de veiling meer ruimte voor mobiele communicatie regelen. Bovendien moeten de frequenties zodanig worden verdeeld dat bestaande en nieuwe leveranciers een goede mix van hoog en laag spectrum kunnen aanschaffen. Laag spectrum betekent beter inpandig bereik en minder zendmasten voor landelijke dekking. Voor het hoge spectrum geldt het omgekeerde.