De vraag naar solid state drives (ssd) voor zakelijke toepassingen neemt toe. Volgens onderzoeksbureau IDC groeit de wereldwijde markt voor ssd’s tot 2013 jaarlijks gemiddeld met 54 procent. De drives worden met name toegepast in notebooks, servers en, in mindere mate, dataopslagsystemen. De toenemende vraag naar ssd’s wordt mogelijk gemaakt door dalende prijzen van flash memory chips. Daarnaast neemt het aanbod van ssd’s en flash-geheugenmodules toe. De vraag naar ssd’s groeit ook in de Nederlandse markt.
IDC verwacht dat de ssd-markt tussen 2008 en 2013 elk jaar gemiddeld groeit met 54 procent. De directeur van SSD Distribution uit Tilburg, Michael Bloebaum, beaamt de cijfers van IDC. ‘Elk jaar merken we een hogere vraag naar ssd's. Het afgelopen jaar nam de vraag naar ssd's met 50 procent toe. Ik merk vooral een vraag naar de zogenaamde ssd's die in servers worden geïnstalleerd.'
Mensen kopen ssd's om een aantal redenen. Zo presteert hardware met ssd's sneller en er is geen lange opstart nodig. Verder bieden ssd's een snelle toegang tot het geheugen. Verder zijn de drives stiller en hebben ze een hoge tolerantie en betrouwbaarheid. Ook hebben ssd's een langere levensduur en raken ze niet oververhit, doordat er geen mechanische onderdelen meer aanwezig zijn. Voor een notebook met een ssd geldt dat de batterijduur van de accu langer mee kan.
IBM
Solid state drives en flash geheugenmodules zijn bij het opslaan van data beide een alternatief voor harde schijven. Ze presteren sneller dan een harde schijf. Daarnaast zijn ze ook zuiniger dan de harde schijven, die beweegbare onderdelen in gebruik hebben. Tevens zijn ssd's vaker een alternatief voor de duurdere geheugenchips die in storage- en serversystemen, waar ze functioneren als cachegeheugen.
Volgens Bloebaum kopen klanten twee verschillende soorten ssd's voor een servers. Ten eerste een sata 2 ssd, die een capaciteit van 1 terabyte heeft. ‘Dat is een ssd die kan worden aangesloten via een sata-aansluiting op een moederbord.'
Verder zijn er ssd's die via pci en pci express (pcie)-kaarten worden aangesloten op het moederbord. Deze kunnen nog hogere snelheden halen, maar zijn vaak duurder dan de via sata aangesloten exemplaren. Bloebaum: ‘De snellere variant van ssd's worden ook steeds vaker gebruikt in servers. Hierbij kan data sneller worden opgeslagen en wordt de beschikbaarheid van applicaties verbeterd. Inmiddels werken de grote serverleveranciers aan een standaardspecificatie voor pci express gebaseerde ssd's.' De pci express ssd's, die een capaciteit van 12 terabyte hebben, worden in Nederland vaak in IBM-servers geïnstalleerd, aldus Bloebaum.
Ssd’s in dataopslagomgevingen
Op het gebied van dataopslag worden ssd's gebruikt in arrays die worden ingezet voor primaire dataopslag. Dat levert meer prestaties op dan wanneer harde schijven worden gebruikt. In 2008 was EMC de eerste dataopslagleverancier dat ssd's als optie in zijn arrays aanbod. Snel volgden andere dataopslagleveranciers met een aanbod van ssd's.
In bepaalde gevallen leidt het gebruik van ssd's in dataopslagomgevingen tot lagere kosten. Door de snelheid van ssd's wordt data sneller opgevraagd of opgeslagen. Klanten installeren ssd's en flash storage modules aan de voorkant van arrays, waarbij ze functioneren als een storage cache. Hierbij wordt de beschikbaarheid van applicaties verbetert, aldus de leveranciers.
Op zich een goede ontwikkeling, die dingen zijn razendsnel. Ik dacht alleen dat die dingen maar een maximum aantal schrijfbewerkingen konden verwerken? En een SSD moet toch ook nog gekoeld worden?