In 2020 moet 80 procent van de huishoudens in Nederland op online energiemeters zijn aangesloten. Inmiddels worden de eerste van deze meters uitgeleverd. De noodzaak is niet duidelijk, de beveiliging is schimmig en dus slecht: Dat is niet zo slim.
Of de meters slim zijn of niet, daar kan je over twisten. Of installatie in je huis erg slim is, dat is nog een andere kwestie. Waarom moet Nederland aan de online energiemeter? De producenten willen graag een 'smart grid' en de energiemeter zou energie bij de consumenten besparen. En minister Verhagen wil liever niet dat we in de kruipruimte moeten klimmen.
Extra op hoede zijn
Eerst die kruipruimte. Wat een raar argument van Minister Verhagen: heeft hij geteld hoeveel energiemeters (vooral elektra) er doorgaans in vochtige kruipruimtes zijn geïnstalleerd? Ik denk dat het er weinig zijn. Niet alleen vanwege het vocht maar vooral ook omdat uitlezen dan zo'n gedoe is.
In de meeste huizen zit de meter in de meterkast, dicht bij de voordeur. Zo'n moeite is dat niet, om die één keer per jaar uit te lezen. Dat geklets in de kruipruimte is een afleidingsmanoevre. Als dit soort onzin er aan te pas komt, dan moet de burger extra op zijn hoede zijn.
Bespaart het de consument echt energie? Hoeveel dan? Stoken we minder? Koken we minder water? Gaan de lampjes eerder uit? De pc op stand-by? Aangezien de meeste energie aan verwarming op gaat en water koken op een goede tweede plaats komt, betwijfel ik nogal of je energie bespaart. Water koken op tachtig graden gaat niet lukken. Echte bezuinigingen haal je door zuinige apparaten te kopen (wasmachine, HR-ketel, droogtrommel) en misschien een piepklein beetje door spaarlampen te gebruiken. De slimme meter komt er niet aan te pas. Inzicht in zijn stroomverbruik heeft de consument allang. Hij kan elke minuut in de meterkast kijken. Voor wie helemaal te gek gaaf modern wil doen: desnoods een digitaal metertje ertussen zetten en op je smartphone het verbruik bijhouden, zelfs op afstand geprogrammeerd groepen aan- of uitschakelen. Ik zou het niet aanraden, maar het kan allang. Toch is daar maar weinig behoefte aan.
Vervelende prijsvechters
Bespaart het de producenten energie? Dat valt te bezien. De producenten hebben te maken met een spotmarkt en Nederland met een grote import van energie. De regering roept het niet al te hard, maar we willen van die import af. Dat kan alleen als we flexibel inspelen op de energievraag. Dat vereist een 'smart grid', een netwerk dat zelf aangeeft hoeveel stroom de centrales moeten produceren. Of dat met gas ook zal lukken is mij niet zo duidelijk, maar laten we het aannemen.
Dat kan inderdaad de producenten veel besparingen opleveren. Ze kunnen snel de productie opvoeren als dat nodig is (en hoeven dan niet op de spotmarkt in te kopen) en ze hoeven de energieoverschotten niet te 'dumpen' bij externe afnemers. Zo zet je die vervelende prijsvechters lekker buitenspel. Heeft de consument er baat bij? Alleen als het kostenvoordeel wordt doorgegeven aan de consument. Gebeurt dat? Men zwijgt als het graf; het antwoord laat zich raden. Natuurlijk niet!
Maar de hamvraag: Is het veilig? Waarom moeten online energiemeters zo nodig slim heten, als ze helemaal niet slim zijn? Over de beveiliging van de meter wordt geheimzinnig gedaan, alsof het nog een koude oorlog is. 'Ongeveer net zo veilig als het interbancaire verkeer.' Dat zegt mij niets. Niet alleen omdat de bank mij niet vertelt hoe (on)veilig dat in werkelijkheid is, als de banken dat zelf al weten. Maar ook omdat 'ongeveer' of 'vergelijkbaar' zo vaag is als een wolkje stoom uit mijn waterkoker. Wat zegt dat nu? De OV-kaart zou ook veilig zijn. Nou, dat hebben we gemerkt hoor. Deze meters zijn een nog veel beter lonend doel. Voor inbrekers, die elke vijf minuten kunnen zien of je thuis bent of niet. Dat wordt weinig spannend, of er tijdens je vakantie een 'verhuizer' op bezoek is geweest. Als je zo'n meter krijgt, waar zit dan het knopje waarmee ik het online uitlezen kan uitschakelen? Je zou zeggen dat de beveiligingsvraag de eerste vraag is die bij je opkomt. Bij mijn leverancier is het de allerlaatste, en dan beperkt hij zich tot de gegevens. Over de meter zelf: geen woord.
Statistisch corrigeren
Maar als energieproductie afhankelijk wordt gemaakt van het gebruik dat meters doorgeven, dan is het manipuleren van meters ook voor een ander soort criminelen en idioten een heel interessant doel. Stel je voor dat in korte tijd alle meters veel meer stroom gaan verbruiken? Dan volgt een hogere productie. Kan het net dat aan? Of beschouwt de producent de meter niet als slim, doch slechts als 'online' zal deze het verbruik statistisch corrigeren met een BI-tool? Is het dan niet logischer om gewoon het verbruik op wijkverdeelstations online te zetten?
De minister heeft beloofd dat de meter veilig wordt, dat de privacy is gewaarborgd en dat de consument het online uitlezen uit kan zetten. Weet hij wel wat hij belooft? Als de consument hem uitschakelt, schakelt Boris Boef hem dan vanuit Rusland weer in? Geven we inbrekers niet gewoon een afstandsbediening voor de stroomvoorziening van hun doelwit en criminele organisaties een geweldig instrument om het stroomnet aan te vallen?
Onfeilbaar
De leveranciers kiezen voor onduidelijkheid. Eén ding heb ik wel geleerd, en dat is dat het mij als klant glashelder moet zijn hoe veilig een product is, voor ik het vertrouwen kan. Geklets over meters in de kruipruimte, 'een systeem zoals dat gebruikt wordt in het Nederlandse interbancaire betalingsverkeer', daar koop ik wat voor zeg. Onfeilbare directies en onfeilbare politici: ze moeten nog worden uitgevonden. Zo'n ding is volgens mij niet geheel te beveiligen. De huidige meter daarentegen, die heeft zijn sporen verdiend. Die is te vertrouwen. Weg ermee dan maar?
1/10 Kcal per jaar om mijn meterkast open te doen en nog eens 1/10 kcal om meterstanden op de site van mijn leverancier in te tikken. Wel zo veilig. Die spaarlampen, die heb ik al. Online meters: niet zo slim.
Friesland: zijn we niet allemaal zulke nerds, alleen al omdat we Computable lezen (en in mijn geval, “nog erger”, er in schrijven!). Niks mis mee: eerder trots op. Is toch prima om meer te snappen dan anderen?
De links die ik gaf zijn door het CMS van Computable vertaald in links die het (bij mij) niet (meer?) doen. Nogmaals geven zal geen zin hebben, dus het komt toch op zelf googelen en bingen aan. Steekwoorden zijn bijv.: smart energy meter risk black hat
Wat ik tot nu toe mis in de discussie is dat de netbeheerder met een “slimme” meter ook de mogelijkheid heeft om on-line de individuele elektra (en wellicht ook de gas) aansluiting volledig af te schakelen. Bij betalingsproblemen kan ik me hier iets bij voorstellen en ook een soort prepaid (vroeger hadden we ook analoge muntmeters!) klinkt logisch. Maar het is wel een bizar idee dat “men” zomaar geselecteerde groepen van verbruikers af kan schakelen. Bijvoorbeeld als je een stoute verspiller bent en meer energie afneemt als het gemiddelde. Of als er te weinig winstgevend energie voorhanden is. Wellicht ook als je groene stroom hebt gekozen en de wind valt weg. Of als een bepaalde politieke partij heeft gewonnen en je hebt atoomstroom gekozen. Wat te denken van iemand die nog slimmer is dan de meter, met hacken ook kan afschakelen en vervolgens op zijn gemak het huis leeghaalt.
hier geen slimme meter…. ik noteer wekelijks mijn meterstanden, en kan zeer nauwkeurig mijn verbruik bepalen.
De enige reden dat overheid/energiemarkt naar slimme meters wil, is om te kunnen differentieren met tarieven:
oh, u levert terug via zonnepanelen? Nou dan schakelen we u in het lage tarief in, en bij verbruik van elektriciteit gaat u het hoge tarief betalen.
administratie kan simpel gehouden worden: allemaal terug aan de Ferraris-meter (draaischijf-meter) voor de elektriciteit. En meetkosten betaal ik toch al, dus laat het energiebedrijf maar mooi een mannetje sturen als ze mijn laag verbruik toch niet vertrouwen.
Mensen die door een extreem verbruik in financiele problemen komen? Tja… die zullen ook maar de pijnprikkel moeten voelen, en hun gedrag moeten aanpassen. Wie breed heeft, kan het breed laten hangen. Heb je het niet? dan moet je de tering naar de nering zetten. Simpel.
PS: het huidige netwerk heeft nog meer dan voldoende capaciteit voor duurzame energie. Het grote probleem voor ‘Nee-derland’ is uberhaupt op tijd hun duurzame doelstellingen te realiseren.
Dus laten we maar eerst massaal daadwerkelijk duurzame energie produceren, daarna de rest. Immers.. Duitsland heeft al jaren een voorsprong en er treedt geen probleem daar op qua netwerk (ook niet op windstille dagen danwel minder zonnige dagen).
Dus zie maar eerst richting de 20% duurzame energievoorziening te geraken, dat is een uitdaging voor het huidige en komende kabinet in ons land. Duurzaamheid reikt verder dan 1 kabinetsperiode 😉
Dat terugleveren van energie is in Nederland toch al ellende vanwege allerlei papieren rompslomp. Hopelijk gaat de accutechnologie vooruit dan kan je het overschot van je paneeltjes opslaan. Heb je het grid alleen nog nodig voor als je storage leeg is.
Wat is er trouwens gebeurd met dat verhaal van iemand die een supercap had ontwikkeld van formaat sinaasappelkistje zodat hij goedkope nachtstroom kon opslaan voor gebruik overdag? Was zeker een hoax 😉
Dergelijke meters op zich fungeren best goed, maar nu nadat ik al enige jaren beschik over slimme meters van OXXIO, merkte ik, dat overstappen naar een andere leverancier erg moeilijk wordt door dergelijke meters.
Een andere leverancier deelde mede mij geen diensten te kunnen leveren, omdat men de slimme meters niet kan uitlezen.
Weg voordeel!!
Een dan nog: de kosten van de meters worden verhaald middels een kwartaalbijdrage.
Mijn conclusie:
– de voordelen merk ik niet of nauwelijks;
– overstappen naar een andere leverancier kan moeilijk;
– wat ik wel merk: de nota’s voor meterhuur komen prompt op tijd.
Op http://www.internetconsultatie.nl/besluitmetereisen is een internetconsultatie “Besluit op afstand uitleesbare energiemeters” beschikbaar. De einddatum is 28-04-2011. Het zou goed zijn als mensen die kennis hebben van dit soort meters reageren op de consultatie. Met de auteur van het eerste bericht ben ik het eens dat er grote risico’s zijn dat criminelen leuke dingen kunnen doen met de meterinformatie.