De Amsterdamse ict-directeur Claudia de Andrade-de Wit krijgt van het Amsterdamse College per direct een verzwaard management toegewezen om het ict-beleid weer op de rails te krijgen. Wie er aan het management worden toegevoegd, is nog niet bekend. De nieuwe managers moeten het wel enkele weken zonder hun directeur doen. Bronnen binnen de Dienst ICT melden Computable dat De Andrade-de Wit momenteel wegens privéomstandigheden thuis zit. Ook zou zij te hard gewerkt hebben.
Dat Claudia de Andrade-de Wit door de Amsterdamse wethouder Eric Wiebes weggestuurd zou zijn, wordt ten stelligste ontkend door de bronnen binnen de ict-afdeling. Woordvoerder van de wethouder Rinske Wieman wil geen commentaar geven op de situatie rond de Amsterdamse ict-directeur.
Maatregelen
Eerder bleek uit een brief van wethouder Eric Wiebes dat het Amsterdamse College ingrijpt bij de Dienst ICT. De situatie rondom de ict-infrastructuur was ernstiger dan gedacht, waardoor het hele uitvoeringsplan ‘Eén ict voor één Amsterdam' voor onbetaalde tijd is stopgezet. De Dienst ICT wordt onvoldoende in staat geacht om de ict-problemen het hoofd te bieden. Stevige ingrepen worden noodzakelijk geacht, waardoor er een verzwaard management aan de Dienst ICT wordt toegevoegd, externe specialisten het functioneren van de dienst onder de loep gaan nemen en de gevolgen voor de planning, financiën, organisatie en toegezegde besparingen inzichtelijk worden gemaakt.
Binnen de Dienst ICT zijn de aankondigingen van de wethouder geen verrassing. Een zwaarder management stond al op de planning, de dienst zou zelfs al een B-regime toegewezen hebben gekregen. Dit houdt in dat een afdeling extra hulp krijgt om orde op zaken te stellen. Daarnaast blijkt uit de brief van wethouder Wiebes dat de Dienst ICT zelf al eind december heeft besloten de uitrol van de nieuwe ict-werkplek in het kader van achterstallig onderhoud stop te zetten.
Herziene voorstel
Hoe het vanaf nu verder gaat, is nog even koffiedik kijken. Vanuit de gemeente Amsterdam wordt voorlopig geen commentaar gegeven en wordt verwezen naar de commissievergadering die 30 maart 2011 plaatsvindt. Dan worden ook de stappen voor de korte termijn bepaald en wordt afgesproken wanneer het herziene voorstel voor het realisatieplan klaar moet zijn.
Voor Amsterdam-cio De Andrade-de Wit betekent dit een periode van rust en herstel. Ingewijden melden dat ze nu enkele weken de tijd heeft om op te knappen, om eind maart 2011 met het aangepaste uitvoeringsplan verder te gaan.
CIO van het Jaar
Ict-directeur van de gemeente Amsterdam Claudia de Andrade-de Wit werd eind 2010 door lezers van Computable tijdens de Computable Awards uitgeroepen tot ‘CIO van het Jaar'. Zij is sinds juni 2009 cio bij de gemeente Amsterdam. Bij de uitreiking van de award vertelde De Andrade-de Wit dat zij de ict-organisatie van de gemeente binnen een jaar op orde zou hebben. Zij is één van de cio's die in de grote steden werden benoemd om orde op zaken te stellen in de gemeentelijke ict.
@Arjan Ommering: Zéér indrukwekkend gesproken!
Ik hoop voor gemeente A’dam dat ze een man als jij daar aanstellen als C.I.O., jij begrijpt het tenminste.
Btw:
Je online C.V. geeft voldoende weer van jou kennis en kunde, ik was niet verrast – na het lezen van jou stukje… 😉
@Arjan Ommering
Mooie woorden,maar persoonlijk denk ik dat het “gebrek aan respect aan de mensen aan wie je verantwoordelijkheid aflegt” dat u denkt terug te zien in de reacties alhier te wijten is aan andere zaken.
Ten eerste denk ik dat respect niets te maken heeft met een dienstverband of een andere economische betrekking. Persoonlijk heb ik respect voor de dag tot dag inzet van mensen voor anderen, zoals docenten, leraren, zieken- en bejaardenverzorgers, agenten, brandweerlieden etc. vaak voor een salaris waar een gemiddelde manager zijn neus voor ophaalt.
Ten tweede zie ik als freelance IT-er vaak dat maatregelen die aan personeel wordt opgelegd niet gelden voor het management. Zo blijven juist in deze tijden de managers buiten schot als het aankomt op kostenbesparende maatregelen en het inkrimpen van het personeelsbestand. (Ook bij offshoring en outsourcing).
Ten derde overwegen steeds meer mensen die goed zijn in hun werk een eigen zaak te beginnen, omdat zij het beu zijn binnen een organisatie of bedrijf mee te betalen aan te dikke managementlagen en/of overhead en kans zien om daar buiten op eigen kracht te overleven.
Als freelance IT-er focus ik op mijn eigen competenties en vervul ik uiteraard de opdracht naar mijn beste kunnen. Voor mij is dat evident. Het hebben van respect voor de opdrachtgever heeft daar echter niets mee te doen.
@Arjan Sommering & @Kees
Beiden hebben een punt. Feit blijft wel dat met en zonder respect voor desbetreffende functionaris(sen) management en hoger verantwoordelijken veelal buiten schot blijven vanwege allerlei kleine lettertjes vóór af opgesteld onder de noemer “als ik faal ligt het aan de incompetentie van het personeel welke mijn richtlijnen niet kunnen doorgronden”.
Het zou fantastisch zijn als men hier eens wat aan gaat doen ….. O nee, dat gaat niet want diezelfde groep managers moeten dit initiëren en dat gaat natuurlijk nooit gebeuren “hand in eigen boezem steken” is je eigen doodvonnis tekenen en zó integer zijn we nu ook weer niet, jammer!
Ik zeg meer stuurgroepen bestaande uit de specialisten die het werk doen welke vanuit de stuurgroep de processen kunnen overzien, advies uitbrengen aan het management en bijsturen op de operatie daar waar nodig.
Op die manier kan het management elkaar de hand boven het hoofd blijven houden en blijft men ook buiten schot als er wat fout gaat m.u.v. mismanagement van desbetreffende stuurgroepen onder zijn/haar verantwoordelijkheid.
Zo ontstaat er een stok voor beiden partijen waarmee ook beiden kanten op geslagen kan worden en creëer je gelijk een aangenaam werkbare en vooral stuurbare omgeving.
Ik hoop dat er een keer korte mette gemaakt wordt met de decentrale bevoegdheden binnen de gemeente als het gaat om ICT. Hier is geen enkele directeur tegenop gewassen.
Dit is niet iets van de laatste jaren Amsterdam heeft heeft de afgelopen jaren niets geïnnoveerd noch geconsolideerd of vernieuwd nu moet het allemaal in een hele korte periode. De gemeenteraad college B&W heeft hier minstens zoveel boter op haar hoofd. Ik denk dat wethouders als van Poelgeest en Wiebes en gemeente secretaris eerst eens goed naar zichzelf moeten kijken… zij zijn mede veroozaker van deze puinzooi.
Een directeur slachtofferen vind ik persoonlijk wat te makkelijk ..
Laat ze maar een goed onderzoek doen (onafhankelijk) dan komt dit vanzelf naar boven.
In juli 2010 zag ik nog wat vacatures staan op de site http://www.amsterdam.nl, zoals teamleider Datacenter en Applicatiebeheer. Dit zijn de afdelingen waarbij het toen waarschijnlijk ook al misging. Tot mijn stomme verbazing zag ik kort geleden nog dat deze vacatures nog steeds open stonden, terwijl voor dit soort functies genoeg geschikte kandidaten te vinden zijn. Tegelijkertijd is de beste CIO van het jaar daar wel in no-time eruit gewerkt en vervangen. I don’t get it… Misschien helpt het als er een overheidsbrede advieslijst wordt opgesteld waaruit integere managers gekozen kunnen worden. Het is gewoon vreemd dat zoiets zo lang in stand blijft.
“Voor Amsterdam-cio De Andrade-de Wit betekent dit een periode van rust en herstel. Ingewijden melden dat ze nu enkele weken de tijd heeft om op te knappen, om eind maart 2011 met het aangepaste uitvoeringsplan verder te gaan.”
Zo…uitgerust?
En nu aan de slag met die nieuwe managers. Dat moet lukken!
Het is nu 12 april, ben benieuwd.
1 senior op die post en dan moet het toch goedkomen?