De Amsterdamse ict-directeur Claudia de Andrade-de Wit krijgt van het Amsterdamse College per direct een verzwaard management toegewezen om het ict-beleid weer op de rails te krijgen. Wie er aan het management worden toegevoegd, is nog niet bekend. De nieuwe managers moeten het wel enkele weken zonder hun directeur doen. Bronnen binnen de Dienst ICT melden Computable dat De Andrade-de Wit momenteel wegens privéomstandigheden thuis zit. Ook zou zij te hard gewerkt hebben.
Dat Claudia de Andrade-de Wit door de Amsterdamse wethouder Eric Wiebes weggestuurd zou zijn, wordt ten stelligste ontkend door de bronnen binnen de ict-afdeling. Woordvoerder van de wethouder Rinske Wieman wil geen commentaar geven op de situatie rond de Amsterdamse ict-directeur.
Maatregelen
Eerder bleek uit een brief van wethouder Eric Wiebes dat het Amsterdamse College ingrijpt bij de Dienst ICT. De situatie rondom de ict-infrastructuur was ernstiger dan gedacht, waardoor het hele uitvoeringsplan ‘Eén ict voor één Amsterdam' voor onbetaalde tijd is stopgezet. De Dienst ICT wordt onvoldoende in staat geacht om de ict-problemen het hoofd te bieden. Stevige ingrepen worden noodzakelijk geacht, waardoor er een verzwaard management aan de Dienst ICT wordt toegevoegd, externe specialisten het functioneren van de dienst onder de loep gaan nemen en de gevolgen voor de planning, financiën, organisatie en toegezegde besparingen inzichtelijk worden gemaakt.
Binnen de Dienst ICT zijn de aankondigingen van de wethouder geen verrassing. Een zwaarder management stond al op de planning, de dienst zou zelfs al een B-regime toegewezen hebben gekregen. Dit houdt in dat een afdeling extra hulp krijgt om orde op zaken te stellen. Daarnaast blijkt uit de brief van wethouder Wiebes dat de Dienst ICT zelf al eind december heeft besloten de uitrol van de nieuwe ict-werkplek in het kader van achterstallig onderhoud stop te zetten.
Herziene voorstel
Hoe het vanaf nu verder gaat, is nog even koffiedik kijken. Vanuit de gemeente Amsterdam wordt voorlopig geen commentaar gegeven en wordt verwezen naar de commissievergadering die 30 maart 2011 plaatsvindt. Dan worden ook de stappen voor de korte termijn bepaald en wordt afgesproken wanneer het herziene voorstel voor het realisatieplan klaar moet zijn.
Voor Amsterdam-cio De Andrade-de Wit betekent dit een periode van rust en herstel. Ingewijden melden dat ze nu enkele weken de tijd heeft om op te knappen, om eind maart 2011 met het aangepaste uitvoeringsplan verder te gaan.
CIO van het Jaar
Ict-directeur van de gemeente Amsterdam Claudia de Andrade-de Wit werd eind 2010 door lezers van Computable tijdens de Computable Awards uitgeroepen tot ‘CIO van het Jaar'. Zij is sinds juni 2009 cio bij de gemeente Amsterdam. Bij de uitreiking van de award vertelde De Andrade-de Wit dat zij de ict-organisatie van de gemeente binnen een jaar op orde zou hebben. Zij is één van de cio's die in de grote steden werden benoemd om orde op zaken te stellen in de gemeentelijke ict.
Hup, nog maar een paar externe managers er tegenaan gooien. Ben je snel door je budget heen, een stapel onleesbare documenten rijker en geen stap verder. Ook geen reclame voor die prijs overigens.
“Ict-directeur van de gemeente Amsterdam Claudia de Andrade-de Wit werd eind 2010 door lezers van Computable tijdens de Computable Awards uitgeroepen tot ‘CIO van het Jaar’. Zij is sinds juni 2009 cio bij de gemeente Amsterdam.”
Wat voor lezers zijn dit eigenlijk? Haar kennissenkring?
@Kees, ik snap je frustraties, maar een ICT-manager hoeft echt geen productspecialist, en tester en programmeur te zijn om goed leiding te kunnen geven. Een ziekenhuisdirecteur hoeft toch ook geen brandwondenverpleegkundige, en oogarts en hartchirurg te zijn geweest.
Een ICT-manager moet uiteraard kunnen managen (analyseren, visie ontwikkelen, organiseren, communiceren, faciliteren, et cetera), moet generieke ICT-kennis hebben door een hogere ICT-studie en moet gevoel voor ICT hebben ontwikkeld door uitvoerende werkzaamheden als ICT-er te hebben verricht.
De meeste falende ICT-managers zijn gewoon geen manager of niet op dat niveau van hun huidige functie. En soms weten ze niet wat ICT inhoudt, maar dat is een minderheid.
Het is jammer dat sommige commentaren zo op de persoon gericht zijn. Eerijk gezegd hoop ik dat Computable gaat modereren en aanvallen op de persoon gaat verbieden (zoals door Peter). Die commentaren zijn niet professioneel en niet beschaafd zoals verlangd door Computable.
De automatisering in dit soort grote en politiek gevoelige organisaties is vreselijk moeilijk te sturen. Ik ken de ins en outs niet, wel weet ik dat degene die als eerste in de publiciteit komt meestal niet degene is die de meeste blaam treft. En mijn gevoel…. zoek maar eens in de politiek en in de groep die een generatie voor de huidige managers de baas was.
Als ik naar het profiel van mw. de Andrade-de Wit kijk en in die vergelijking betrek dat ze recentelijk CIO van het jaar was, dan kan ik niet anders dan aannemen dat deze dame fors wat gewicht in de schaal legt.
Als ik daartegen afzet dat de onderhavige problematiek al bestond ver voor haar aantreden, en de situatie nauwelijks blijkt bij te sturen, niet door haar en niet door haar voorganger, dan kan ik niet anders dan concluderen dat de oorzaak van de problemen waarschijnlijk op een ander vlak ligt. Als ik daarbij weer optel dat het merendeel van de reagluurders hier van mening is dat gemiddelde general manager met een lagere school en drie danslessen voldoende geëquipeerd is om de klus te klaren, dan weet ik dat ook zeker.
Het gebrek aan respect voor de mensen aan wie je verantwoording aflegt en voor wat ze hebben gepresteerd vind ik navrant. Zij hebben je misschien wel hun vertrouwen geschonken en aangetrokken om de aan hun gedelegeerde klus te klaren. Wat ze daar in ieder geval voor terug mogen verwachten is – net als van alle collega’s – een onverdeelde toewijding en inspanning om die aan haar gedelegeerde klus naar verwachting in te vullen. Daarbij hoort dat het belang van de werk- of opdrachtgever op de eerste plaats wordt gesteld. En als je je daar écht niet in kan vinden, dan heb je de vrijheid om een andere betrekking te zoeken, we leven in een vrij land.
Het moet toch mogelijk zijn om met zo’n grote groep slimme mensen de hele zaak op de rails te tillen. Als je samen werkt moet dat lukken. Met een houding van ‘we zullen wel eens zien wie hier de baas is’ komt niemand verder.
@Arjan Ommering
Absoluut prima reactie! Bis, bis, bis!
Om als reagluurder op te schrijven dat managers geen kennis hebben… vooruit. Maar maak dan niet dezelfde fout door zonder inhoudelijke kennis op de situatie te reageren.
Mijns inziens, Arjan, kan je inhoudelijke oplossing (stelsel) en voorstel (samenwerken) nog bijdragen tot de oplossing bovendien.
@Andre Hilhorst
Peter is nog mild.
Dat de huidige CIO de skeletten uit de kast van de voorgangers heeft ge-orven zal heus wel zijn maar een award winnen zonder duidelijke resultaten aan te geven is op z’n zachtst gezegd redelijk merkwaardig te noemen.
Dkke vette LOL! Die 7 managers waren nog niet genoeg, nu komen er nog meer bij. Kunnen ze nog meer belastinggeld opvreten en nog minder presteren. En Amsterdam blijft een puinhoop. Too many chiefs, too little indans.
PvdA, PvdA, PvdA… Het is en blijft een trieste en incompetent zootje.
Een log schip krijg je alleen in beweging met een gigantisch mandaat en een management dat er voor wil gaan en de juiste competenties heeft. Wat me zo tegenstaat is dat er hier reacties staan van mensen die menen dat het ICT management zo’n beetje in alle hogere programmeertalen moet kunnen programmeren en hun thuissituatie volledig in een entiteitenrelatiemodel moet kunnen vastleggen. Wat een onzin! Het vermogen om abstract te kunnen denken, goed te communiceren en motiveren zijn de hoofdingrediënten. Verder ben ik het wel met de mensen eens die zich afvragen hoe deze dame aan die award is gekomen. Wat betekent die award eigenlijk en waar staat hij nu nog voor?
@Johan,
Nee, ik verwacht alleen dat een manager daadwerkelijk van de werkvloer komt, vanuit daar affiniteit heeft met de techniek, en op basis van zijn menselijke kwaliteiten een natuurlijke leider is en natuurlijke interesse heeft in het managen van dez mensen.
En dat hij of zij niet de hele dag in het al dan niet glazen hok gaat zitten om vervolgens het contact met de werkvloer: De mensen en de techniek te verliezen en als resultaat hiervan de grip, het respect, het teamverband en uiteindelijk zichzelf te verliezen