De Amsterdamse ict-directeur Claudia de Andrade-de Wit krijgt van het Amsterdamse College per direct een verzwaard management toegewezen om het ict-beleid weer op de rails te krijgen. Wie er aan het management worden toegevoegd, is nog niet bekend. De nieuwe managers moeten het wel enkele weken zonder hun directeur doen. Bronnen binnen de Dienst ICT melden Computable dat De Andrade-de Wit momenteel wegens privéomstandigheden thuis zit. Ook zou zij te hard gewerkt hebben.
Dat Claudia de Andrade-de Wit door de Amsterdamse wethouder Eric Wiebes weggestuurd zou zijn, wordt ten stelligste ontkend door de bronnen binnen de ict-afdeling. Woordvoerder van de wethouder Rinske Wieman wil geen commentaar geven op de situatie rond de Amsterdamse ict-directeur.
Maatregelen
Eerder bleek uit een brief van wethouder Eric Wiebes dat het Amsterdamse College ingrijpt bij de Dienst ICT. De situatie rondom de ict-infrastructuur was ernstiger dan gedacht, waardoor het hele uitvoeringsplan ‘Eén ict voor één Amsterdam' voor onbetaalde tijd is stopgezet. De Dienst ICT wordt onvoldoende in staat geacht om de ict-problemen het hoofd te bieden. Stevige ingrepen worden noodzakelijk geacht, waardoor er een verzwaard management aan de Dienst ICT wordt toegevoegd, externe specialisten het functioneren van de dienst onder de loep gaan nemen en de gevolgen voor de planning, financiën, organisatie en toegezegde besparingen inzichtelijk worden gemaakt.
Binnen de Dienst ICT zijn de aankondigingen van de wethouder geen verrassing. Een zwaarder management stond al op de planning, de dienst zou zelfs al een B-regime toegewezen hebben gekregen. Dit houdt in dat een afdeling extra hulp krijgt om orde op zaken te stellen. Daarnaast blijkt uit de brief van wethouder Wiebes dat de Dienst ICT zelf al eind december heeft besloten de uitrol van de nieuwe ict-werkplek in het kader van achterstallig onderhoud stop te zetten.
Herziene voorstel
Hoe het vanaf nu verder gaat, is nog even koffiedik kijken. Vanuit de gemeente Amsterdam wordt voorlopig geen commentaar gegeven en wordt verwezen naar de commissievergadering die 30 maart 2011 plaatsvindt. Dan worden ook de stappen voor de korte termijn bepaald en wordt afgesproken wanneer het herziene voorstel voor het realisatieplan klaar moet zijn.
Voor Amsterdam-cio De Andrade-de Wit betekent dit een periode van rust en herstel. Ingewijden melden dat ze nu enkele weken de tijd heeft om op te knappen, om eind maart 2011 met het aangepaste uitvoeringsplan verder te gaan.
CIO van het Jaar
Ict-directeur van de gemeente Amsterdam Claudia de Andrade-de Wit werd eind 2010 door lezers van Computable tijdens de Computable Awards uitgeroepen tot ‘CIO van het Jaar'. Zij is sinds juni 2009 cio bij de gemeente Amsterdam. Bij de uitreiking van de award vertelde De Andrade-de Wit dat zij de ict-organisatie van de gemeente binnen een jaar op orde zou hebben. Zij is één van de cio's die in de grote steden werden benoemd om orde op zaken te stellen in de gemeentelijke ict.
Ik wacht af totdat iemand van bovenaf eindelijk een motie van wantrouwen indient om dit schepsel af te laten treden.
Ronduit belachelijk dat iemand een award “CIO van het jaar krijgt” terwijl men nog niets heeft laten zien en zelf aangeeft wanneer men in de toekomst pas wat gaat veranderen.
Sowieso belachelijk, vanwege stress thuiszitten. Je doet wel of niet wat er gedaan moet worden en kan wel of niet dealen met de situatie, daar zit niets tussen in. Maar goed dit soort zwakke managers type “reintegratietraject” “stress vanwege andere mensen” heeft men in overvloed bij de gemeente Amsterdam.
“extra managers”
Hey, de oplossing voor problemen: Extra managers! Komt dat zien! Komt dat zien! De oplossing voor al uw problemen
“verzwaard management”
Waar heb ik dat eerder gehoord?
En, hielp het?
Amsterdam zoekt zeven managers, Amsterdamse CIO krijgt extra managers, Amsterdam krijgt extra externe specialisten. Zo langzamerhand heb je voor elke uitvoerende ICT-er een adviseur of een manager. Nog meer chiefs als de oplossing?
Nee, gooi de eigenwijze toko-managers er uit en geef de CIO meer bevoegdheden op centraal ICT-gebied dan de deelraden.
Dit Amsterdamse drama in de maak is in feite een voorbeeld van een fenomeen dat al een paar decennia aan de gang is in Nederland: managers (generalisten zonder specifieke talenten, behalve het managen zelf) versus specialisten (mensen die iets doen waarin ze goed zijn).
Organisaties en bedrijven die worden geinfecteerd met het managementvirus zien dat hun kerntaken geleidelijk aan worden omgebogen tot het in stand houden en het verrijken en uitbreiden van het management zelf. Zo was daar natuurlijk de InHolland zaak, maar je hoeft maar een verpleegster, bejaardenverzorgster, docent of ambtenaar te spreken om erachter te komen dat dit fenemeen zich overal en binnen elk soort organisatie afspeelt.
Binnen de rijks- en semi overheid vinden dit soort types een extreem vruchtbare voedingsbodem: een riant salaris, speciale ontslagbescherming en vergoedingen, weinig kritiek en supervisie, relatief veel macht en een enorme tolerantie voor falen. Wanneer ze er eenmaal zitten, krijg je ze niet meer weg en na een tijdje heb je dan een volledig zichzelf faciliterend onderdeel in de organisatie zonder duidelijk functie, een soort uit zijn krachten gegroeide blindedarm. Een permanente, emailende en vergaderende groep individuen die ook nog eens constant moet worden voorzien van informatie die vaak door de specialisten moet worden aangeleverd, hetgeen weer ten koste gaat van de primaire bedrijfsprocessen.
De maatregel om extra managers aan te trekken moet dan ook ontsproten zijn uit het brein van een manager. Vaak is het een voorbode van de ondergang van de organisatie. Een kind kan hier zien dat de gemeente Amsterdam afstevent op een failissement dat aanzienlijk zal blijken te zijn.
Ondanks dat er zulke hoogopgeleiden/genieen zijn aangetrokken (kuch kuch)er toch zo’n zooitje van maken. Als deze hoge mensen allemaal zo slim zijn kan de computable misschien een overzicht sturen van artikelen over gemeenten en ICT. Dan moeten ze zelf toch ook inzien dat ze niet voldoen en iets anders moeten gaan doen met hun kwaliteiten? Je zal dit hebben in een private onderneming daar zal je blij van worden als directeur 🙂
“… waardoor het hele uitvoeringsplan ‘Eén ict voor één Amsterdam’ voor onbetaalde tijd is stopgezet….”
Dat is niet duur zeg. 🙂
Heeft ze het nog korter volgehouden dan ik had verwacht.
Maar wel een prijs in de wacht gesleept. Kan ze die niet beter teruggeven? Ze heeft nog niets laten zien.
@Kees
De “Cult of the so-called expert” (managers – generalisten zonder specifieke talenten, behalve het managen zelf) en wat daaruit voortkomt staat goed beschreven in het boek “The Puritan Gift” van Hopper. Zie http://www.puritangift.com en ISBN 184511986X
Jeetje, nog meer papierentijgers.
Ik snap werkelijk waar niet hoe dit soort figuren CIO kunnen worden. Volgens mij doe ik echt iets verkeerd, misschien moet ik ook maar het “management” in. :o)