Open source software wordt binnen organisaties steeds vaker aangeschaft, omdat het concurrentievoordelen biedt in combinatie met kostenbesparingen. Dit meldt onderzoeksbureau Gartner op basis van een onderzoek waar meer dan vijfhonderd it-beslissers aan meewerkten. Ongeveer de helft van de ondervraagden zegt open source te gebruiken als belangrijk onderdeel van de it-strategie.
Gartner ondervroeg eind vorig jaar 547 it-beslissers uit elf verschillende landen over de adoptie en het gebruik van open source software (oss) binnen hun organisaties. Ruim één derde van de ondervraagde it-beslissers zegt dat open source software hen meer flexibiliteit en innovatie biedt. Open source software helpt verder in het verkorten van ontwikkelingstrajecten en het versnellen van procurement-processen, aldus de ondervraagden.
Open source als optie
Ongeveer 22 procent van alle ondervraagde it-beslissers zegt dat ze open source software over alle afdelingen binnen de organisatie toepast. 46 procent zegt dat open source software slechts binnen een paar specifieke afdelingen of voor tijdelijke projecten wordt toegepast. 21 procent zegt open source software als optie te overwegen binnen hun organisatie.
Ondanks dat de interesse in open source toeneemt, heeft nog maar 33 procent echt een uitgekristalliseerd beleid rond het gebruik van deze software. Een belangrijke reden om open source software als onderdeel van het it-beleid op te nemen, is dat het concurrentievoordelen biedt, aldus de respondenten. ‘Dat gebeurt zeker als open source software op een unieke manier binnen de strategie van een organisatie wordt toegepast', aldus Laurie Wurster, onderzoeksdirecteur bij Gartner.
Commerciële diensten
Dat is mogelijk door een aantal factoren. Zo is er binnen it-afdelingen steeds meer kennis en kunde over open source software, waardoor het vaker wordt toegepast. De perceptie van open source wordt ook breder. Het is niet alleen meer goedkope software om kosten te besparen, maar het voegt waarde aan de zakelijke strategie van een bedrijf toe. Tot slot bieden it-dienstverleners en serviceproviders vaker commerciële diensten aan die gebaseerd zijn op open source software. Dat geldt voor zowel bedrijfskritische als niet-bedrijfskritische omgevingen.
De open source software oplossingen worden veelal toegepast voor databeheer en integratie, applicatieontwikkeling, integratie, architectuur en revisie van it-omgevingen. Ook worden open source softwareoplossingen steeds vaker gebruikt voor het verbeteren en moderniseren van zakelijke processen, beveiliging en compliance, datacenterconsolidatie en virtualisatie.
Gesloten software
Volgens Gartner betekenen de ontwikkelingen dat open source software binnen organisaties een algemeen onderdeel binnen de it-straegie is geworden. In 2005 had gemiddeld 10 procent van organisaties open source software omarmd. De komende achttien maanden wordt dat ongeveer 30 procent. Daarentegen neemt het gebruik van gesloten (proprieraty) software af, zo besluit Gartner.
Goed om te lezen dat er vanuit de business en strategie naar de inzet van open source wordt gekeken en niet vanuit een veel gehanteerde misvatting dat open source goedkoper is. De volwassenheid van een groot aantal producten is dermate toegenomen dat het daadwerkelijk concurrerend kan worden ingezet. Dit betekent vaak wel dat de implementatie ook volwassen aangepakt wordt, waarbij de besparing in aanschafkosten helaas nog te vaak teniet wordt gedaan door integratieproblemen of gebrek aan voldoende kennis over de consequenties van de gekozen oplossing. Maar dat geldt ook voor closed source-oplossingen. Essentie: beoordeel (open source en closed source) software op gelijke criteria op hun bijdrage aan de bedrijfsdoelstellingen.
Ik ben benieuwd naar de samenstelling van de ondervraagde groep IT beslissers.
22% gebruikt opensource, 46% gebruikt het een beetje, en 21% overweegt het (serieus neem ik aan), dus een totaal van 89% van de ondervraagden wil open source.
In 2005 was dat 10%, en Gartner schat dat het in 2013 ‘ongeveer’ 30% wordt.
30% vs 89%….een klein verschil…….
Wij propageren e.e.a. al geruime tijd. Ondanks alle interesse, blijft men huiverig om daadwerkelijk stappen te zetten, hoe klein ook. In onze optiek hoeft het roer niet in 1x om. Begin klein, wen er aan, en bepaal na drie maanden of je er mee verder wil of niet. Uiteraard is commitment van de directie een vereiste!
Opensource is wat ons betreft overigens nooit een doel ope zich zelf. Ja, het is vaak en goed toe te passen, maar een combi is vaak beter, afhankelijk van de situatie.