Jo Klavora, initiator en organisator van ICTerBack@Work, zoekt nieuwe sponsors om zijn reïntegratieproject opnieuw te kunnen starten. In 2010 heeft hij elf kandidaten voor het project aangenomen, elf hebben de opleiding afgerond en elf zijn aan het werk gegaan en werken nog steeds. Klavora wil graag werkloze ict'ers weer aan het werk krijgen.
Het eerste project ICTerBack@Work had een looptijd van ongeveer tien maanden. De opleiding duurde 73 aaneengesloten dagen. Bij het project waren verschillende bedrijven betrokken, waaronder J&J Klavora, UWV, Werkplein Heerlen, Intersym, Hogeschool E3 voor Microsoft-certificeringen, XTG voor VMware-training en -certificering en Gajatri Communications.
Positieve bijdrage
‘Als ik de financiering rond zou kunnen krijgen, kan per direct weer met een groep worden gestart', zegt Klavora. ‘De vraag naar goed opgeleide en communicatief vaardige ict'ers groeit nog steeds, terwijl de uitstroom van hbo en wo stagneert. ICTerBack@Work kan hier een positieve bijdrage leveren.'
In de eerste groep zaten mensen die jaren ervaring in ict hadden en op een of andere manier werkloos werden. Omdat ze geen hbo-opleiding hadden en geen specialistische kennis en certificaten, kwamen ze niet aan de bak. Sommigen zaten al jaren thuis. Klavora: ‘Wij waren verbaasd hoeveel kwaliteit wij voor ICTerBack@Work binnen haalden. Alle kandidaten waren verguld met de kans die ze kregen en hebben die met beide handen aangegrepen.'
UWV
Klavora vindt dat vooral het UWV een steentje moet bijdragen aan het concept. ‘Het UWV betaalt niets meer voor werkzoekenden die korter dan één jaar werkloos zijn. Voor de kandidaten die langer dan een jaar werkzoekend zijn, betaalt het UWV slechts twee- tot drieduizend euro', aldus de initiator. ‘En dat is toch te weinig. Het eerste project ICTerBack@Work kostte per persoon 12.500 euro, exclusief btw.'
ICTerBack@Work
De opleiding maakt deel uit van het hele project. Via het UWV en gemeenten zijn kandidaten geworven om aan dit project deel te nemen. Na een selectie op basis van cv's zijn kandidaten uitgenodigd om een voorlichtingsdag over het project bij te wonen. Na de voorlichting werden de kandidaten uitgenodigd voor een speeddate.
Iedereen die een aantal jaren in de ict werkzaam is geweest, mocht zich aanmelden voor de speeddate. De speeddate werd afgenomen door de participerende bedrijven. In vijf minuten werd vooral naar de motivatie, het cognitieve vermogen en de verbale kwaliteiten van de ict'er gekeken. Vervolgens werden de kandidaten uitgenodigd om een intelligentietest te doen. Iedereen die hbo of hoger scoorde kreeg ook een talententest. Als laatste werd dan het intakegesprek gehouden waarin de uitkomst van de talententest ter sprake kwam.
Het project is in november 2009 gestart en was in april 2010 afgrond. Vervolgens zijn de kandidaten aan het werk gegaan en begonnen met hun afstudeerscriptie.
Misschien een beetje vreemde gedachtengang….
Gezien de bezuinigingen van Den Haag (en het gebrek aan inhoudelijk verstand van de aanwezige poppenkast op het binnenhof) zal ik daar niet te veel meer op rekenen, qua steun.
Het CWI + UWV -> “Tewerkstellingsplein” is er alleen maar om zichzelf aan het werk te helpen en te houden.. Voor de rest ben je als werkzoeker op jezelf aangewezen.
Met deze wetenschap in het achterhoofd…
is het wellicht een idee om eens in je “bedrijfsregio” te gaan shoppen voor een budget. Het bedrijfsleven zelf is uiteindelijk de afnemers van je project Jo.
EDUCATION_PARADIGM_SHIFT_PLEASE:
Misschien kun je ze dan meteen – in het gehele “sponsoring proces” – afhelpen van de ILLUSIE dat ze kant en klare goed opgeleide (weg_werp) werkkrachten rechtstreeks vanuit de schoolbanken of van straat af kunt plukken 😉
De geschiedenis heeft al bewezen dat de overheid – via staat gecontroleerd onderwijs – totaal niet in staat is voldoende goed opgeleid ict personeel af te leveren.
TAKE_BACK_YOUR_OWN_RESPONSIBILITY:
Hoog tijd dat “het bedrijfsleven” weer haar eigen verantwoordelijkheid gaat nemen, en ZELF weer leert te investeren in haar eigen mensen, door ze optimaal op te leiden via bijv “corporate boot-camps”. Zo hebben ze zelf weer het nivo in de hand wat ze graag willen zien van hun werk-nemers.
RV, ik geef je helaas gelijk.
het UWV budget voor scholing is flink gekrompen, vorig jaar was dat geld in het begin van het jaar al op. dit jaar zal het niet veel beter zijn en vele reintegratie bedrijven en scholen verlagen nu hun tarieven om nog maar mensen te krijgen, wat dan ook weer zijn impact heeft op de gegeven lessen. de kortzichtigheid van bedrijven en de regering zal ze straks ook opbreken.
het is jammer dat succesvolle trajecten hier aan ten ondergaan. ik had graag een ICT traject zoals deze op HBO nivo willen volgen.