VVD-wethouder Eric Wiebes heeft de uivoering van de ict-plannen van de Amsterdamse Dienst ICT per direct stilgelegd. Dat schrijft hij in brief aan de Commissie Economische Zaken van het gemeentebestuur. De uitvoering van het plan ICT op Open Amsterdams Peil leidt vooralsnog alleen maar tot extra computerstoringen.
Eind december blijkt de Dienst ICT al op eigen gezag een onderdeel van het verbeterprogramma te hebben opgeschort. Verantwoordelijk wethouder Wiebes kreeg dat pas vorige week te horen van zijn ambtenaren. Volgens ingewijden is hij zwaar ontstemd over deze gang van zaken. Twee grote computerstoringen op 9 en 16 december zouden niet veroorzaakt zijn door problemen met de oude infrastructuur, maar juist door de nieuwe.
Wiebes concludeert daarom dat de Dienst ICT 'onvoldoende in staat is' iets aan de voortdurende ict-problemen in de stad te doen. Het is nog niet duidelijk of de Amsterdamse ict-directeur Claudia de Andrade kan aanblijven.
Uitvoeringsplan ICT op Open Amsterdams Peil
Voorjaar 2010 maakt Amsterdam bekend 100 miljoen euro te willen investeren om de 'versnipperde' ict-infrastructuur te standardiseren en centraliseren. Volgens het Uitvoeringsplan ICT op Open Amsterdams Peil wordt de komende vier jaar in totaal 94 miljoen euro geïnvesteerd bovenop het reguliere jaarbudget van 130 miljoen. De hoop is dat daardoor vanaf 2014 jaarlijks 21 miljoen euro per jaar kan worden bespaard op ict. De rekenkamer van Amsterdam maakte dit voorjaar bekend de onderbouwing voor die besparing onvoldoende te vinden.
In het plan worden vijf 'sporen' gevolgd. Het volgens het rapport 'belangrijkste spoor' is om één uniform basispakket aan voorzieningen te creëren en in te voeren. Hiervoor is 33 miljoen euro gereserveerd. 'Dit spoor start begin 2011 en zal aan het einde van deze collegeperiode hebben geleid tot één uniforme basisstructuur voor de gemeente Amsterdam', aldus het rapport.
Er gaat 22,3 miljoen naar de vervanging van verouderde apparatuur 'om de bedrijfscontinuïteit te borgen.' Voor het implementeren van een gemeentebreed financieel systeem is 11 miljoen euro gereserveerd. Daarnaast is er 15,2 miljoen euro ingeboekt om de 'ict-organisatie te professionaliseren: 'Bij een nieuwe manier van werken hoort ook een andere, meer centrale organisatiestructuur die dit mogelijk maakt.'
Tot slot is er 12,9 miljoen euro voor het 'rationaliseren van de ict-keten': 'Dit optimaliseren omvat het maken en afstemmen van een helder en uniform ontwerp van de processen (bijvoorbeeld vergunningverlening, subsidieverlening, werk en inkomen), zodat een eenduidige keuze voor ondersteunende ict-systemen kan worden gemaakt.'
In het rapport wordt een stapsgewijze overgang beschreven. 'De ervaring leert dat grote ict-projecten bij de overheid het risico lopen om onbeheersbaar te worden. Daarom kiest het college voor een stapsgewijze, risicobewuste aanpak zonder big bang.'
Vanaf 2003 zijn er al meerdere directeuren geweest het leek net een circus met steeds een ander artiest met telkens een ander bedrijfsnaam Shared Servicehuis (naar Serverhuis ICT amsterdam en dan Dienst ICT amsterdam.Tientallen artiesten zoals ik ze noem veelal dure ingehuurde managers met hun eigen trukkendoos komen en gaan binnen het jaar die van het bedrijfsleven met hun mooie verhalen het voormekaar kregen. Dan ging het niet om het werk wat ze deden en de kwaliteit ervan,maar de faciliteiten zoals Notebook,black barry,lease wagen en werktijden die uren later waren ipv tussen 7:00 en 8:00uur uur .ICT-ers van de gemeente amsterdam moesten het niet wagen om 10:00 uur te beginnen.Lease wagen onder hun kont en vrij parkeren was alleen weglegd voor externen,zolang deze externen hun neus konden laten zien bij een vergadering,heb ze trouwens nooit zwetend de ruimte binnen komen laat staan zwetend terwijl ze werkten. Je had het maar als ambtenaar maar te doen ondanks vele ICT-ers door je tientallen jaren ervaring met matige middelen en faciliteiten het al die jaren lieten draaien,wist dat vele acties op verzoek van de “externe specialisten of uitgevoerd werden”ging vaak met vele problemenaangezien veels te weinig kaas hadden van gegeten.
Zo ook hoe complex de infrastructuur van de gemeente amsterdam was en nog meer uitval dan voordat de hele circus van start ging.
En telkens hadden de externen weer een ander strategie dat het toch weer anders zou moeten,dus veel werk voor niets gedaan of zelfs 2 keer door wanbeleid!