Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) doen het liefste rechtstreeks zaken met opdrachtgevers, zonder dat er partijen structureel tussen zitten. Toch is de zzp'er wel te spreken over de eenmalige provisie die soms wordt uitgekeerd bij geslaagde bemiddeling. Dit blijkt uit onderzoek van bemiddelaar RulersGroup onder bijna zeshonderd Nederlandse zzp'ers die als ict-professional werken.
Zzp'ers zien dus graag dat de keten tussen hen en opdrachtgever gevrijwaard is van intermediairs. Toch zijn zzp'ers wel zo reëel dat ook zij in de ict-markt actief zijn. Voorrang bij matching wordt minder interessant gevonden, maar scoort nog wel steeds een dikke voldoende ten opzichte van het bij een zzp'ers-concept aangesloten zijn. Wat zzp'ers dan weer wel weten te waarderen is beloning voor het aandragen van collega-zzp'ers bij opdrachtgevers.
Kwaliteitsaspecten
De reden dat zzp'ers liever geen intermediairs in de keten is, moet gezocht worden in de hoek van de kwaliteit. Zzp'ers vinden namelijk dat bemiddeling botst met het leveren van kwaliteit, aldus RulersGroup. Kwaliteitsaspecten worden dan ook als zeer belangrijk ervaren door zzp'ers. Een bepaalde gedragscode vinden zij daarbij het belangrijkst, gevolgd door geverifieerde referenties en documenten zoals Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) en diploma's. Ook een objectief competentieprofiel en kwaliteitseisen op het cv worden door zzp'ers belangrijk gevonden.
Naast kwaliteit schroomt de Nederlandse zelfstandige in de ict-markt samenwerking niet. Uit het RulersGroup-onderzoek blijkt dat eigenlijk alle samenwerkingsvormen als positief worden betiteld, maar de absolute nummer één is het behoud van vrijheid door als zzp'er samen te werken met wie de zzp'er maar wil. Andere punten die als plezierig worden ervaren zijn deelname aan netwerkconcepten, exclusiviteit in die netwerkconcepten, meedenken over de koers van het netwerkconcept en ondersteuning bij het gezamenlijk meedoen aan openbare aanbestedingen.
Marges
Uit het onderzoek van Rulersgroup bleek ook al dat zzp'ers de marges van de intermediairs te hoog vinden voor het werk dat ze verrichten. De rol van de intermediairs wordt niet positief beoordeeld, al is men vaak wel afhankelijk van dergelijke partijen om aan opdrachten te komen.
Reactie verwijderd omdat het hier in onze ogen ging om een commerciële uiting met een link. Daarnaast werkt de genoemde link niet, dus heeftde reactie geen enkel nut/toegevoegde waarde.
Redactie Computable
Verkapte reclame en pure onzin. ZZP’ers doen graag zaken met intermediairs. Bedrijven willen niet rechtstreeks zaken doen met ZZP’ers. Dit beeld wordt puur en alleen gevormd door de Rulersgroup om ZZP’ers op het verkeerde been te zetten. Via intermediaris hebben ZZP’ers toegang tot honderden project aanvragen. Ze hoeven verder niets te doen de intermediair regelt voor de rest alles. En ja daar wordt een marge voor gerekend, lijkt me logisch toch? Als zzp’er moet je gewoon goed opletten met wie je zaken doet. In Nederland zijn 5 á 6 grote intermediairs die grote mantelcontracten binnen halen met vaste marge afspraken, dus de ZZP’er weet altijd wat er tussen zit.
Waarom zou een ZZP’er dan niet tevreden zijn?
Dit artikel slaat kant nog wal en is al de derde in een week afkomstig van de PR afdeling van een klein clubje.
Noem mij 1 grote inlener die het prettig vindt om rechtstreeks zaken te doen met ZZP’ers. Enig idee hoeveel geld het kost om een nieuwe supplier aan te maken in SAP?
Zou dat de reden zijn dat het brokerconcept is ontstaan? Grote inhuurders willen niet direct schakelen met eenpitters, maar zetten hier heel bewust een makelaar tussen.
Noem mij 1 ZZP’er die er de voorkeur aan geeft om na 90 dagen zijn geld te ontvangen ipv de 30 dagen die de broker aanbiedt.
“Reactie verwijderd omdat het hier in onze ogen ging om een commerciële uiting met een link. Daarnaast werkt de genoemde link niet, dus heeft de reactie geen enkel nut/toegevoegde waarde.
Redactie Computable”
Deze vorm van correctie / censuur zouden jullie eens moeten toepassen op de inhoud van jullie eigen artikelen 🙂 Dit artikel is een groot gratis reclame blok van de RulersGroup
@Frits, heb je enige onderbouwing voor de uitspraak dat ZZP’ers graag zaken doen met intermediairs? Ik als ZZP’er doe namelijk wel liever rechtstreeks zaken ipv via een tussenpersoon.
Uitspraken dat het veel geld kost om een supplier aan te maken in SAP tonen de belachelijkheid van de situatie aan.
Toegegeven ik zou geen 90 dagen willen wachten op mijn geld. Maar ik vraag mij dan af wie het in zijn hoofd haalt om een betalingstermijn van 90 dagen te accepteren.
@Inlener, wie zijn die brokers die binnen 30 dagen betalen en het risico afvangen voor de zzp-ers? Dan zouden ze namelijk echt toegevoegde waarde hebben. Praktijk is vaak toch anders naar mijn ervaring…
SAP verhaal klopt; SAP is gewoon duur. Verwerking van een factuur kan al gauw zo’n EUR 50,- kosten als je alles meerekent. En da’s lullig als je gemiddelde factuuromvang EUR 27,50 is… Vandaar dat er een behoorlijke markt is voor applicaties die dit soort zaken afhandelen voor een paar Euro’s per transactie en dan het resultaat naar SAP sturen. Nuchter boerenverstand is nog steeds de beste methodologie 😉
@ZZper, zoals ‘Inlener’ al aangeeft. Als je wilt werken voor een groot bedrijf dan moet je wel via een intermediair. Deze bedrijven willen niet direct ZZP’ers inhuren. Het sourcing / contracten stuk hebben zij bewust uitbesteed omdat ze geen rompslomp willen. Grote intermediairs hebben honderden aanvragen en benaderen actief de ZZP markt om hen aan het werk te helpen. De ZZP’ers zien intermediairs als een soort portaal naar een goede opdracht. Ideaal toch? maar, je moet wel opletten met wie je zaken doet.
Mijn eerste reactie is ook sterk gerelateerd aan de inhoud van dit artikel. De formule die Rulersgroup toepast werkt gewoon niet bij grote bedrijven. Ze hebben geen enkele ervaring bij een groot bedrijf, daar komen ze niet binnen. Dit artikel is gewoon verkapte reclame en dat moet kenbaar gemaakt worden.
Goh, dit is er wel weer 1 in de categorie ‘Open deuren’…
Ik zie wel verschil tussen welke branche de ZZPer inhuurt. Een ICT onderneming doet doorgaans rechtstreeks zaken. Een eindklant meestal niet. Interessant om uit te zoeken waarom?
Goh, gaan we nu iedere dag één conclusie presenteren uit een onderzoek van de Rulersgroep? Zal wel eens sponsor zijn van de Computable.
Maar goed, on topic;
Onderzoekje met 0 nieuwswaarde. Er zijn ZZP’ers die graag zelf hun opdrachten verwerven en er zijn er die dit gedeelte van het zelfstandig ondernemen graag uitbesteden. Combinatie van beiden kan natuurlijk ook.
Uitkomsten over de hoogte van de marges is ook al weer z’n open deur. Vraag eens aan automobilisten wat ze vinden voor de prijs van een auto? Of aan willekeurige andere afnemers van diensten of produkten… Het zal niet snel voorkomen dat men de betaalde prijs als prima ervaart.